Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursă in comutație ptr amplificator

vergil

Postări Recomandate

Am pus 22 fire de fi 0,5 , de asta am avut . A iesit foarte bine . Sa vedem rezultatul final  . 

Poate ma lamuriti de ce nu mai primesc mailuri de la Elforum .

Am gasit tote mesajele in folderul spam . Le-am mutat in folderul in ....sa vedem acum .

Editat de vergil
Link spre comentariu

@maxente 

Traful este tot din surse atx , dar din acela mai inalt , nu ca cele 2 cu care este proiectul initial . Acelea sant cam mici si nu incapea bobinajul .

Torul este din surse atx , de fi exterior 33mm.

@valentin marcarian 

Le-am marcat ca not spam si au trecut singure in in box 

Iata cablajul . Are mai multe modificari , asta pentru componentele pe care le am la dispozitie . Urmeaza popularea ,   undeva dupa paste . Mi se pare cam maricel , dar cred ca se pote face mai restrans , eventual cu modul vertical .

Va doresc un paste fericit !

9pz8lv.jpg

fm2jjm.jpg

Editat de vergil
Link spre comentariu

Tabelul din dreapta il am numai pina la   fi 1,55mm . Este foarte bun ca e pentru diametre mai mari decat am eu . Eu il am de prin 1974, de la un bobinator de meserie . 

Dar se mai poate si calcula . Sper ca nu vreti sa spuneti ca nu am facut bine cu 2x22 fire fi 0,5mm .

In stanga (daca nu stiu engleza ) nu imi dau seama cum se traduc cuvintele din stamga tabelului .Asa in mare inteleg ca este vb de un  calculator ptr  nr de fire ptr o sectiune anume ?

Poate imi ziceti cum se traduce , că cu google..... da numai balarii . De exemplu , la Gauge , da ecartament (parca ar fi cale ferata )

Gauge :

Wire diameter =

conductor x-section =

Length :

DCRsingle =

Nom. speaker load :

Loss =

Orcum este foarte bun 

Si daca vreti sa va dati cu parerea .

Pentru traf, care are miezul interior de fi 11,1mm , cu o sectiune de 96,71mm/patrati

Am folosit primarul care era , cu fi 0,95mm. 2x 20spire . 

In sec am bobinat 2x7spire cu   2x fi1,25mm . De asta am avut , si mai gros nu incapea . Ca tensiune , se obtine  dupa filtrare 2x27v (pus in paralel pe o sursa atx , si cu inductanta ).

Pentru tensiunea auxiliara , am bobinat 2x5 spire , se obtin 2x18v in aceleasi conditii ca mai sus , fara inductanta .

Daca nu va fi multumitor la teste , alt tip de traf , dar deocamdata din asta am avut .

Am zis ca aproximativ sa fie bine . Poate ceva pareri . 

Va multumesc .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Hristos a inviat !

Am finalizat sursa , arata ca in atasament .

A functionat din prima , cum se zice , fara incidente .

Dupa o ora de mers in gol , mosfetii abia daca se simte la mana caldura , diodele redresoare nici atat .

In schimb se incalzeste miezul trafului  , apreciez eu , la cca 50/60grade .

Inductanta , am bobinato cu fi 2,2mm. Prima bobinare a fost cu 22 fire 0,5mm , torsadate ,  si dupa cositorirea capetelor am constatat ca bobinele dadeau intre ele(sarma de proasta calitate ) . Am cumparat sarma de 2,2mm , si a iesit ce se vede .

Sa obtinut o tensiune dupa redresare filtrare de 28v .

La aplicarea unei sarcini rezistive , de 22ohmi /2000W, pe o ramura , scade tensiunea la 19v , iar consumul este de 1,4A  . Cealalta ramura ,  se mentine . Prea mult dupa parerea mea . 

Care sa fie cauza ?

Am zis ca nu e suficient de gros la sectiune secundarul , 2x1,2mm ,

sau 

Diodele din puntea redresoare . Am folosit 4xSTPS20S100 , sant schottky . Nu cumva acestea limiteaza curentul ?

Am conectat un bec de far de 12v , dupa redresare , si abia il aprindea , aproximativ la incandescenta normala  . Dupa aceea l-am conectat inainte de redresare , si la topit instant . Asta ma face sa cred ca diodele nu sant adecvate .

Va multumesc ptr atentie 

n224gw.jpg

Link spre comentariu

Cu o sarcina de 22R nu aveti cum sa obtineti un curent mai mare de 1,27A prin ea. Puneti o sarcina mai mica 10R sau 5R. Sau puneti aceasta sarcina de 22R intre capete +/- 

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

@sesebe

2x1,2mm in secundar, adica suficient si pentru 10A.

Nu stiu primarul.

@Valentin

E probabil vechea problema, in gol multimetrul indica eronat la sursele in comutatie, nu am chef sa mai repet motivul.

Osciloscopul este obligatoriu in astfel de situatii. 

Daca nu are, atunci sarcini minim permanente ( 1-1,2k/3W ) si calcul al tensiunii dupa raportul de transformare si tensiunea de pe conzii de 200V in gol.

Sunt chestii pe care le-am tot repetat insa...

Editat de marian
Link spre comentariu

Nici nu mi-am facut probleme ca ar fi de la caderea de tensiune pe rezistenta bobinajului dar nu mai reuseam sa gesesc si am vazut ca mai toata lumea se leaga de diametrul sirmei si am vrut sa se clarifice asta.

Stii cumva si care este raportul de bobinare? Ca topologie vad ca e clasica semipunte deci tensiune primar 160V.

Edit: Raportul de transformare 0.35 (14/40). Ar fi trebuit sa fie o tensiune mai mare la iesire.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări