Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursă in comutație ptr amplificator

vergil

Postări Recomandate

Sunt multe chestiuni generale care s-au repetat obsesiv aici pe sectiune ( in special de catre Smilex, dar si de catre Dl Miticamy si de mine ) dar nu au fost retinute, si de aici atitudinea mea usor critica uneori, pentru ca ignoram prezentarile generale detaliate, de plictiseala sau din graba si ne axam intr-un mod obtuz pe ce ne intereseaza la momentul respectiv, cautand solutii de-a gata, si cand avem o problema usor diferita uitam tot...

Si sursa ATX ca orice alta sursa in comutatie ( exceptand poate pe cele soft switching, dar nu vorbim despre ele aici ) are ceva zgomot pe care electroliticii nu-l combat, si care poate induce in eroare multimetrele. Rezolvarea este o sarcina minima pe iesire, nu trebui sa fie substantiala pentru ca energia acelui zgomot este destul de mica. Neavand inductanta intre redresare si filtrare, electroliticii se vor incarca la varf, adica la nivelul amplitudinii drepunghiularei din secundar, in ciuda umplerii mai mici, adica ar trebui sa obtii o tensiune data strict de raportul de transformare, vreo 25-26V intre mediana si iesirile de 12, si probabil 13-14V pe iesirile de 5. Pune o rezistenta de 1-2k/3W pe iesirea mare de 12, si ar trebui sa obtii valoarea corecta. Mult mai ok este sa se masoare cu osciloscopul...

Link spre comentariu
2 hours ago, vergil said:

Avînd putin timp , am facut un test pe un traf (care urmeaza sa-l folosesc in schema de aici ) .

L-am conectat in paralel cu un alt traf , exact la fel , pe o sursa ATX functionala . Am constatat ca nu pot obtine tensiunea de 26/27v . Am conectat secundarul in fel sichip .Am facut o punte de diode ultra rapide , si un cond de 1000mf/63v . Nu am pus nici o sarcina , poate aici am gresit? dar nici in schema de mai sus nu este sarcina .

Se poate obtine 14/15v , 33v , 40v , 50v , numai 26 nu .

Va rog sa-mi spuneti daca testul facut de mine , este valid . Daca este valid , trebuie sa bobinez un alt traf . Astfel trec la configuratia cu un traf .

@Maxente , dv ce tensiuni a-ti obtinut .

Se pare ca nu ai citit deloc in topicul ala deschis de mine si indicat de @Real Minitehnicus mai sus

Daca citeai acolo, vedeai ca eu am facut sursele cu trafuri identice, nu mi-am batut capul cu trafuri diferite. Nu spun ca nu ar merge dar am avut multe surse stricate la care am ales destule trafuri identice. Tot acolo in topicul ala am si explicat cum se identifica secundarul ala mare de 50v care e de fapt infasurarea de 12v din sursa atx. Identificarea o faci inainte sa il scoti dupa placa atx si o notezi pe traf cu marker sau pix.

La fiecare traf infasurarea aia de 12v in sursa normala scoate 50v. Intre capetele de 50v si firul ala gros torsadat (care e legat la GND in sursa atx) vei avea cate 25v.

Eu am folosit cate doua trafuri cu primarele in paralel si secundarele alea mari de 50v inseriate. Fara sarcina, pe filtrajul din secundar, aveam aproximativ in gol 2x55Vcc, iar in sarcina de peste 500w, chiar undeva pe la 700w daca tin minte, mai aveam 2x50Vcc, masurat cu un aparat chinezesc.

Link spre comentariu

Nu sant mulștumit de doua trafuri asa ca am bobinat unul singur , si asa am si pentru tensiunile auxiliare . 

Problema este ce grosime trebuie sa aiba sarma de bobinat pentru inductanta serie , in cazul meu , 2x26v , 15A . Di ce am vazut pe net ar trebui fi 2,5mm . mi se pare cam mare .

Dar daca confirmati asta e .

Din excelul de la @Marian , pentru un tor de fi 33mm (din surse atx ) , reese 16spire , dar nu stiu de unde sa iau grosimea sarmei de bobinat .

Multumesc .

Link spre comentariu
2 hours ago, vergil said:

Din excelul de la @Marian , pentru un tor de fi 33mm (din surse atx ) , reese 16spire

Pentru ce inductanta? 

La grosime e simplu, alegi densitatea dorita de curent per mm^2 si imparti la ea curentul maxim dorit de la sursa, afli astfel ce sectiune trebuie sa aiba sarma respectiva, si din sectiune afli apoi diametrul. As zice sa mergi pe o densitate de 3,5-4A/mm^2 in ideea ca-i bine ventilata, mai departe stii ce ai de facut.

Link spre comentariu
8 hours ago, vergil said:

Nu sant mulștumit de doua trafuri asa ca am bobinat unul singur , si asa am si pentru tensiunile auxiliare . 

Asa ar fi cel mai bine, sa iti bobinezi tu traful pentru nevoile tale. Pui un etd39 sau chiar etd49 ca sa ai loc destul. Cu sarma de 0,4 si mai multe fire in paralel, bobinezi cel mai usor. La fel si bobina aia serie dupa puntea din secundar, o faci tot cu mai multe fire de 0,4 in paralel. Acolo nu trebuie o valoare critica pentru ca nu ai stabilizare la sursa. Daca faci sursa pana in 50khz, poti folosi inelele alea galbene din sursele atx. Daca ai loc poti folosi cate o bobina separata pe fiecare bara de alimentare, iti este si mai usor de bobinat. Sa aibe un 22uH sau pe acolo fiecare infasurare.

Link spre comentariu

Ce se intampla de numai primesc informari din topic ? Am reactualizat preferintele , acum sa vedem . Noroc ca m-am dus direct la topic , altfel am crezut ca nu vrea nimeni sa raspunda .Dar sar parea ca este o problema generala ca nu mai primesc nimic din ce urmaresc pe Elforum .

@Marian , pai inductanta este cat cere shema 22uH . Nu am inteles ce impart si cum . Curentul din traf este de cca 15A . Asta il impart la 4A mm/patrat ? Ventilata va fi orcum .

Recunosc ca nu stau prea bine cu matematica , dar chiar nu am inteles cum sa fac .:rade:

Pentru traful de curent , am cumparat un bec , si am scos inelul de ferita . Lam bobunat cu 45 spire de fi 0,5mm .

Editat de vergil
Link spre comentariu
9 hours ago, marian said:

...alegi densitatea dorita de curent per mm^2 si imparti la ea curentul maxim dorit de la sursa, afli astfel ce sectiune trebuie sa aiba sarma respectiva...

Ce nu se intelege de aici? Ca nu inteleg eu dilema :rade:

Adica 15/4...

Link spre comentariu

Ionita, atunci cand folosesti mai multe sarme in paralel nu se multiplica diametrul lor ci sectiunea. 

Deci 7 fire de 0,4 nu inseamna ca ai in total un diametru de 7*0,4 ( 2,8mm diametru ), ci inseamna ca ai o sectiune egala cu produsul dintre sectiunea individuala a fiecaruia si numarul de fire, adica un fir de 0,4 are o sectiune de 0,125, si 7 fire de 0,4 dau o sectiune totala de 0,87mm^2, adica departe de necesarul calculat de mine mai sus. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări