free_fiber Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o mica problema:Am nevoie intr-un montaj de ceva care primeste 5v si sa scoata 12.Am folosit un tranzistor npn dar nu face altceva decat sa scoata tot 5 pe emitor.Am facut diverse teste pe un cablaj de test folosind un 7805 si un tranzostor. Mai jos am atasat schema.Acolo unde am scris "aici masor cu aparatul de masura" ar trebui sa vina 12, nu?! Eh, vine 5.Ce gresesc? Stiam ca un npn primeste pe baza un curent mic si in momentul ala baga pe emitor ce are in colector.Am incercat cu 2222, cu 547, cu 171 si toate fac la fel. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 pai 7805 poate sa iti faca din 12 5V, adica la intrare ai 12(sau orice intre 8 si 37 parca) si la iesire 5. ca sa faci din 5V in 12V e mai complicat. trebuie sursa in comutatie si toate cele.deci e o greseala de scriere sau chiar vrei din 5V in 12? Link spre comentariu
Yo4You Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 din ce ai facut in schema ai marit curentul de iesire al stabilizatorului nici decum nu scoti 12Volti. Link spre comentariu
free_fiber Postat Iunie 24, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2007 Problema mea e ca vreau ca PIC-ul meu sa comande un releu care e pe 12v.Iar cum PIC-ul scoate 5v, am zis sa folosesc un tranzistor... gresesc? Link spre comentariu
Blind Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 Nu gresesti, insa nu poti sa folosesti un fet prin intermediul caruia sa comanzi releul? Link spre comentariu
free_fiber Postat Iunie 24, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2007 Nu stiu ce e ala fet :( Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 uite aici http://www.piclist.com/techref/io/relays.htm (prima chestie pe care am gasito) vezi a 3-a figura cu trnazistor 2n3904. poti folosi BC547, 337 etc... nu e critic tranzistorul. in loc de +9V ai +12V, iar la control vine pinul microcontrollerului. Link spre comentariu
Blind Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 FET=field effect transistor. Vezi linkul dat de Bogdan_, e foarte bun Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 ca FET poti folosit un BS170.e mai simpla schema, dar e ceva mai scump decat un BC547 si o rezistenta plus ca se gaseste mai greu... Link spre comentariu
free_fiber Postat Iunie 24, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2007 Gata, am inteles. Multumesc mult tuturor Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 Nu inteleg de ce nu ti-a zis nimeni... sunt atatia baieti destepti pe forumul asta, insa in ultima vreme is cam secretosi.. nu mai vor sa dea solutii simple... BA DA, cu tranzistorul ala POTI sa comanzi un releu de 12V!!! Nu trebuie neaparat sa cumperi un fet, dar e bine sa te documentezi, sa stii ce e aia, asa ca dechide cu incredere paginile spre care te-au trimis cei dinainte... Bun, sa revenim, daca vei mai incerca mult timp sa masori 12V acolo unde vrei tu, nu vei reusi niciodata, insa cu siguranta vei gasi acolo 5V-0.7V(tensiunea baza-emitor)=4.3V, adica din cei 5V pe care tii da stabilizatorul scazi Ube. Daca insa emitorul il vei lega la masa si intre baza tranz. si pinul 3 de la stab vei pune un rez de aprox 10K si releul il vei lega intre colector si +12V, atunci fii sigur ca vei putea comanda releul. tensiunea masurata pe releu cand tranzistorul se va satura va fi 12V-0.25V=11.75v, suficienta. Cei 0.2V reprezinta tensiunea colector-emitor la saturatie. Practic tensiunea de 12 v o masori intre colector si +, nu intre emitor si masa, unde vei regasi (aprox) tensiunea din baza.Succese! :yawinkle: Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Iunie 24, 2007 Partajează Postat Iunie 24, 2007 bogdan_ , acu' am dat si eu click pe linkul ala :smt003 credeam ca e teoria fet-ului, scuze :smt003 Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 25, 2007 Partajează Postat Iunie 25, 2007 ei, pai nu trebuia sa incurcam omul cu toate teoriile.... :smt001 trebuia o solutie practica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum