Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor tranzistor NPN

free_fiber

Postări Recomandate

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o mica problema:Am nevoie intr-un montaj de ceva care primeste 5v si sa scoata 12.Am folosit un tranzistor npn dar nu face altceva decat sa scoata tot 5 pe emitor.Am facut diverse teste pe un cablaj de test folosind un 7805 si un tranzostor. Mai jos am atasat schema.Acolo unde am scris "aici masor cu aparatul de masura" ar trebui sa vina 12, nu?! Eh, vine 5.Ce gresesc? Stiam ca un npn primeste pe baza un curent mic si in momentul ala baga pe emitor ce are in colector.Am incercat cu 2222, cu 547, cu 171 si toate fac la fel.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

4

• free_fiber

4

• TECH_FUN

2

• Blind

2

Top autori în acest subiect

pai 7805 poate sa iti faca din 12 5V, adica la intrare ai 12(sau orice intre 8 si 37 parca) si la iesire 5. ca sa faci din 5V in 12V e mai complicat. trebuie sursa in comutatie si toate cele.deci e o greseala de scriere sau chiar vrei din 5V in 12?

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce nu ti-a zis nimeni... sunt atatia baieti destepti pe forumul asta, insa in ultima vreme is cam secretosi.. nu mai vor sa dea solutii simple... BA DA, cu tranzistorul ala POTI sa comanzi un releu de 12V!!! Nu trebuie neaparat sa cumperi un fet, dar e bine sa te documentezi, sa stii ce e aia, asa ca dechide cu incredere paginile spre care te-au trimis cei dinainte... Bun, sa revenim, daca vei mai incerca mult timp sa masori 12V acolo unde vrei tu, nu vei reusi niciodata, insa cu siguranta vei gasi acolo 5V-0.7V(tensiunea baza-emitor)=4.3V, adica din cei 5V pe care tii da stabilizatorul scazi Ube. Daca insa emitorul il vei lega la masa si intre baza tranz. si pinul 3 de la stab vei pune un rez de aprox 10K si releul il vei lega intre colector si +12V, atunci fii sigur ca vei putea comanda releul. tensiunea masurata pe releu cand tranzistorul se va satura va fi 12V-0.25V=11.75v, suficienta. Cei 0.2V reprezinta tensiunea colector-emitor la saturatie. Practic tensiunea de 12 v o masori intre colector si +, nu intre emitor si masa, unde vei regasi (aprox) tensiunea din baza.Succese! :yawinkle:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări