Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa de laborator.

Postări Recomandate

• Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Marian, eu nu vorbesc din simulări ci din măsurători reale, investigații pe care le-am făcut ca să înțeleg dece se ardeau aleatoriu unii tranzistori  de forță în urma unor scurtcircuite intenționate făcute la iesire în timpul testării. Aveam numai 3 tranzistori atunci. După ce am pus 4 nu s-au mai ars. 

Limitarea gen sursa de curent ajuta dar nu chiar asa de mult cum m-aș fi așteptat. Am testat inclusiv cu diode rapide. 

Spike-urile de curent în cazul schemei mele au depășit 18A pentru 5usec scăzând apoi rapid. În cazul meu îmi trebuia un tranzistor cu SOA de 6A/50V/10usec în cazul a 3 tranzistori în paralel. Un astfel de tranzistor este scump și am preferat sa pun 4 tranzistori mai ieftini în paralel. 

In schema mea controlul este cu mai mulți operaționali nu cu LM317. 

Link spre comentariu

Asta cu denigrarea simularilor a devenit un stereotip... 

Degeaba ai pus diode rapide, alea au Trr mai bun ( mult mai bun ), adica recuperarea/revenirea, nu si deschiderea, din contra UDAR a subliniat ca diodele normale pot avea o deschidere chiar mai buna. 

Metoda promovata de tine mi se pare o risipa abstracta, adica putin iti pasa de pragul limitarii, te intereseaza strict curentul de varf maxim posibil la scurt, luand in calcul tensiunea de pe filtrare impartita la rezistenta de scurt, numai ca n-ai cum sa estimezi asa ceva, nici macar grosier, prea multe variabile o pot influenta, asa ca pui acolo tranzistori cat cuprinde ca sa fii sigur. Nu mai zic ca nu tin minte sa fi citit vreo lucrare care sa recomande o asemenea abordare la dimensionarea etajului de forta. Asta ar insemna ca in audio sa dimensionam etajul final dupa curentul de scurt, curent pe care nu-l putem nici macar estima, deci punem acolo finali cat mai multi... Daca o sa te superi e treaba ta, dar asta nu e electronica.

Editat de marian
Link spre comentariu

Sa stii ca si eu fac foarte multe simulari dar sa simulezi correct rezistenta, capacitatea si inductanta parazita .....e foarte greu, aproape imposibil.

Am testat initial cu diode normale de 3 amperi si apoi si cu diode schottky (mai multe inseriate). Nu au fost diferente majore. 

Proiectarea si testarea de genul acum explicam eu mai sus face diferenta intre o chinezarie si un produs de firma.

Stiind asta nu o sa vi se mai para asa ciudat ca nu este explicat si cerut nicaieri pe net astfel de teste, e de la sine inteles dece. 

Nu am fortat si nici macar cerut la nimeni sa faca cum am explicat eu. Fiecare face cum ii trasneste iar cine vrea sa asculte foarte bine cine nu vrea n-are decit sa faca in continuare asa cum ii trasneste. Eu numai am explicat dece procedez eu asa (si nu numai eu, fiti siguri de asta).

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Proiectarea si testarea de genul acum explicam eu mai sus face diferenta intre o chinezarie si un produs de firma.

Adica cine nu face ca tine, face niste chinezarii.

Asta ai zis, nu poti nega si nici interpreta.

PS: Cum estimezi rezistenta de scurt din faza de proiectare?
Serios vorbesc...

Link spre comentariu
19 hours ago, marian said:

Pai cat de lenta crezi ca este limitarea de la generator? ( acolo ai un generator de curent constant cu diode ) Facem o simulare?

Am simulat eu acum.
Nu am mai facut printuri pentru ca am facut mai multe simulari cu modele diferite de PNP-uri ca sa compar, pun insa arhiva cu toate fisierele de simulare, daca aveti multisim instalat doar dati dublu click pe fisier si rulati simularea.

Rezultatul este mult sub varful dat de Sesebe undeva anterior ( cca 18A daca am retinut corect ), si cu cat tranzistorul este mai performant cu atat varful este mai mic ( ceea ce mi se pare normal ), maximul a fost undeva spre 5,5A...

http://www93.zippyshare.com/v/GmPx56vH/file.html

http://www.mediafire.com/file/3s9995xs5x4x6ri/SCC.rar

PS: Sper sa nu se considere discutia asta offtopic, cred ca are legatura cu subiectul, totusi daca se doreste o pot scoate intr-un topic nou.
Imi spuneti si se rezolva.

Editat de marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări