Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa de laborator.

Postări Recomandate

Salut. Am cumparat o sursa de laborator, si am vrut sa ii aduc niste imbunatatiri.Am schimbat condensatorul de filtraj, cele 4 diode (una era defecta)si am montat un voltmetru. Am tensiuni fixe (2v ,6v, 12v si 24v ca). Pentru a putea folosi si alte tensiuni decat cele inscriptionate pe panou, am montat un regulator de tensiune , la intrarea in primarul trafului. Acest regulator de tensiune l-am luat de la un aspirator. Montajul este foarte simplu. Pe cablaj este un triac bt139, un diac bd3 parca si 2 condensatoare . Problema apare in momentul in care vreau sa scad tensiunea. Transformatorul bazaie usor , iar cand alimentez un led, lumina fluctueaza, indiferent ca am consumator mare sau mic. Ce modificari ii pot aduce montajului, pentru a rezolva problema?  

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Singura modificare utilă în acest caz este să scoți acel dimmer de acolo. Nu se folosește în astfel de cazuri (transformatoare)

Ca să ai tensiune reglabilă construiești o schemă de sursa reglabilă (cel mai usor una simplă cu un LM317 sau cu un 338 daca vrei curent mai mare - scheme pe net sau chiar în datasheet integratului) pe care o pui în secundar dupa redresare și filtrare.

LE
Adică asta

voltage-regulator.png

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

La schema aia se mai adauga niste tranzistoare PNP de putere.

Sunt niște astfel de scheme chiar pe aici (uită-te la secțiunea de proiecte) și e și net-ul plin de așa ceva.

LE
LM338, nu 337!
LM337 este pentru surse negative.

LLE
Adică așa (ca să nu mai cauți prea mult) că n-ai nevoie de cine știe ce sofisticării inutile cu protecție reglabilă sau mai știu eu ce  (are integratul propria protecție)

La ce ai tu nevoie maxim două tranzistoare sunt  mai mult decât suficiente
Ca să completez: e nevoie de doua în caz  că folosești 317. Daca folosești 338 e suficient unul (ca în prima schemă ) și micșorezi rezistența de 10Ω

LM317 PNP pass BJT.png

schema-1.png

Link spre comentariu

Trebuie sa pui diode de minim 3 A...orice model cu siliciu...acum,despre TIP 36C...depinde ce intelegi prin "rezista la 5A"...eu pentru 5A as pune cel putin trei tranzistori iar radiatorul trebuie sa fie foarte mare.Apropo,LM 317 trebuie sa fie pus si el pe radiator,izolat fata de tranzistori.

Link spre comentariu

Daca voi avea un consumator care are nevoie de aproape 5 A, va rezista? Din specifiatiile tr. Tip36c , reiese ca rezista pana la 25A. De ce mi-ar trebui cel putin 3 buc. sa poata suporta o sarcina de 5 A? Nu stiu daca are vreo importanta, sau vreun efect asupra tr.., dar voi folosi Lm338.

Link spre comentariu

...și după ce citești despre SOA o să ajungi la concluzi că îți trebuie cel puțin vreo 10 tranzistoare ca să îndeplinești exact criteriile.
Eu te sfătuiesc sa fii pragmațic și să iei de pe astfel de forumuri numai informația cu adevărat utilă, nu neapărat toate sclifoselile unora și altora care trebuie să spună tot timpul câte ceva că asta e viața lor: forumul. Se vede după numărul de postări în unitatea de timp) Ei trăind numai pe aici se rup la un moment dat de realitate și încep să exgereze la greu.

Nu o să ai niciodată un consum constant de curent foarte mare la tensiune mică ca să se încingă vreodată tranzistoarele alea la roșu că doar nu alimentezi reșoul cu el, ci cel mult vreun final audio (care n-are consum constant și nici nu se alimenteaza la tensiune mică  - ca să ai cădere de tensiune mare pe tranzistoarele alea)

Link spre comentariu

Cu alimentarea de 24Vca un singur TIP36C si LM317, este suficient pentru 5A

Nu uitati ca cei 5A nu trec numai prin PNP, ci limitarea pe el e pe la 3A, restul trec prin LM. 

LE: S-a pomenit SOA...

In cazul de fata vad 24Vca alimentare, luand in calcul ceva cadere in sarcina pe traf si pierderile pe redresare plus minimul de 1,25 de la iesire, in sarcina pe PNP nu pot pica mai mult de 26, poate 27V, uitandu-ma in pdf-ul sau la 30V poate suporta minim 3A la DC ( la 26 as estima cam 4A din graficul SOA ), insa Minitehnicus are dreptate, in realitate nu exista sarcina maxima la iesire minima, deci cerintele SOA sunt indeplinite cu un singur tranzistor fara probleme. 

Dar graficul SOA te leaga de o conditie pe care in realitate niciodata n-ai s-o indeplinesti ( temperatura capsulei ), deci prea mult nu te ajuta ( nu spun ca-i irelevant, insa nici decisiv nu e ), mult mai util si mai simplu de aplicat este graficul "power derating" pe care il gasesti in debutul pdf-ului ( in prima pagina de obicei ), pentru ca graficul ala iti spune ce putere poti disipa pe tranzistor la o anumita temperatura maxim acceptata a capsulei, imparti puterea gasita in grafic la tensiunea maxim estimata a fi posibila pe tranzistor, si afli ce curent maxim poti trece prin el in siguranta. Pare complicat dar e foarte simplu, citeste aici:

https://www.elforum.info/topic/100402-regulatorul-liniar-de-tensiune-proiect-didactic/?do=findComment&comment=1169356

Editat de marian
Link spre comentariu
Acum 42 minute, marian a spus:

Cu alimentarea de 24Vca un singur TIP36C si LM317, este suficient pentru 5A

Nu uitati ca cei 5A nu trec numai prin PNP, ci limitarea pe el e pe la 3A, restul trec prin LM. 

LE: S-a pomenit SOA...

In cazul de fata vad 24Vca alimentare, luand in calcul ceva cadere in sarcina pe traf si pierderile pe redresare plus minimul de 1,25 de la iesire, in sarcina pe PNP nu pot pica mai mult de 26, poate 27V, uitandu-ma in pdf-ul sau la 30V poate suporta minim 3A la DC ( la 26 as estima cam 4A din graficul SOA ), insa Minitehnicus are dreptate, in realitate nu exista sarcina maxima la iesire minima, deci cerintele SOA sunt indeplinite cu un singur tranzistor fara probleme. 

Dar graficul SOA te leaga de o conditie pe care in realitate niciodata n-ai s-o indeplinesti ( temperatura capsulei ), deci prea mult nu te ajuta ( nu spun ca-i irelevant, insa nici decisiv nu e ), mult mai util si mai simplu de aplicat este graficul "power derating" pe care il gasesti in debutul pdf-ului ( in prima pagina de obicei ), pentru ca graficul ala iti spune ce putere poti disipa pe tranzistor la o anumita temperatura maxim acceptata a capsulei, imparti puterea gasita in grafic la tensiunea maxim estimata a fi posibila pe tranzistor, si afli ce curent maxim poti trece prin el in siguranta. Pare complicat dar e foarte simplu, citeste aici:

https://www.elforum.info/topic/100402-regulatorul-liniar-de-tensiune-proiect-didactic/?do=findComment&comment=1169356

Superb,Marian...mai mult nici nu era nevoie.

Link spre comentariu

Perfect adevarat ce se spune mai sus dar cu o conditie: sa nu faci scurtcircuit "accidental" la iesire, pt ca atunci nu de mai intereseaza power  si power derating.

Atunci avem un current de iesire care va fi pt citeva zeci-sute de microsecunde  = Ucapacitor filtrare / rezistentele parazite de circuit la o tensiune C-E egala cu tensiunea de pe capacitor, current care va si foarte mare - zeci de amperi pt citeva zeci-sute de microsecunde pina cind intra in actiune bucla de limitare a curentului.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări