Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizarea unui subwoofer activ.

delfy

Postări Recomandate

Salut. Am cumparat un difuzor Phase linear Thriller 3000 si o incinta, pe care am reconditionat-o. Vreau ca acest subwoofer sa il folosesc in casa , si sa fie activ. Intampin 2 probleme la realizarea acestui subwoofer:                     1. Difuzorul are impedanta de 2,9 ohmi , si nu gasesc un kit sau amplificator sa lucreze la valoarea aceasta, decat amplificatoarele auto , dar nu doresc sa folosesc asa ceva.     2. Nu se aude prea bine basul in incinta pe care am cumparat-o. Vibreaza toata mobila prin camera, dar nu se aud frecventele joase asa pronuntat. Daca stau langa subwoofer, sau in apropiere de coltul camerei, se aude foarte bine, conturat. Ma gandesc ca nu este volumul incintei potrivit pentru dif. Ma puteti ajuta cu un calcul ts pentru aflarea incintei potrivite?

temp6.jpg

temp0.jpg

Editat de delfy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• delfy

10

• Shambala

6

• Romica_t

2

• sesebe

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Difuzorul are impedantra de 4 ohmi.  Cei 2,9ohmi masurati cu ohmmetrul sunt Re, adica rezistenta bobinei in curent continuu.

Vad ca este un difuzor folosit mult in car-audio.

Link spre comentariu
21 minutes ago, Shambala said:

Difuzorul are impedantra de 4 ohmi.  Cei 2,9ohmi masurati cu ohmmetrul sunt Re, adica rezistenta bobinei in curent continuu.

Vad ca este un difuzor folosit mult in car-audio.

Explica-mi, te rog frumos, sa ma lamuresc. Cum poate sa aibe impedanta 4 ohmi cand, masurat imi arata 2,9? Un amplificator care suporta 4 ohmi ar fi supra solicitat cu 2,9 ohmi. Asta reiese din testul facut de mine cu un kit stk , cu corectie de ton pentru frecvente joase , cu o putere de 50w la 4 ohmi. Am pus dif-ul phase cu impedanta de 2,9 si se incinge dupa 5 minute, de nu poti tine mana pe radiator. Am probat si cu un dif de 4 ohmi care atat imi arata la masura multumetrului, si este diferenta foarte mare. Radiatorul este fierbinte, dar poti tine mana pe el. La un difuzor normal daca il masor si imi arat 4 ohmi, inseamna ca acel( re ar avea valoarea 4) si cand diful primeste semnal i se va mari valoarea ohmi-lor? Adica va avea 6 ohmi?

Link spre comentariu

Impedanta este rezistenta in curent alternativ, diferita de rezistenta in curent continuu.

Un difuzor care masurat in cc arata 4 ohmi are foarte rar impedanta de 4 ohmi, de obicei are cel putin 6 ohm. Sunt si unele de 8 ohmi care masoara 4,2-,4,5ohmi.

In plus, impedanta oricarui dif nu este constanta pe tot spectrul de raspuns in frecv.; un dif. de 4 ohmi este posibil ca la frecvente mici sa aiba minime de impedanta sub 3 ohmi. Pt un subwoofer cu impedanta de 4 ohmi trebuie folosit un amplif. capabil sa fct. pe 2 ohmi (ca sa stai fara griji).  Am scris mai sus ca e un dif destinat car-audio, unde ampurile fct adesea la 2 ohmi si chiar mai jos.

Link spre comentariu

Multumesc pentru explicatii. Am cautat cateva date despre dif, si am gasit asta:   
Fs: 30Hz 
Re: 2,5 Ohm 
Qms: 7.1 
QES: 0,37 
qts: 0,35 
Vas: 56l 
Xmax: 17mm 
SPL: 92dB                                                                Cum pot afla ce volum si ce port e bas imi trebuie , pentru a construi o incinta care sa sune bine?

Link spre comentariu

100W in 2 ohmi inseamna maxim [teoretic] 50W pe 4 ohmi.

Daca valoarea este data exact asa (100W in 2 ohmi) probabil ca tensiunea de alimentare este mica si nu permite obtinerea a mai mult de 30-35W in 4 ohmi. Cam putin pt acel difuzor. Acum depinde si cat de tare vrei sa urle. Pt a il putea folosi la maxim, ideal era sa iei un amp cu o putere de minim  3-400W /4 ohmi care sa suporte sa fct si in 2 ohmi - cu obtinerea a 5-600W in 2 ohmi (si sa fie scris clar acest lucru in fisa tehnica).

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Este vorba despre acest kit. M-am exprimat gresit cand am spus 100w in 2 ohmi. Am vrut sa spun ca lucreaza si in 2 ohmi. Puterea de 100w o are in 4 ohmi si 150w in 2 ohmi alimentat la 26v. Stiu ca nu se poate ca un lucru bun sa fie ieftin , dar nu imi permit sa dau o gramada de bani pe un kit de amp. de 400w . Pana voi avea bani la dispozitie sa cumpar o amplificare de putere mai mare, voi folosi acest kit. 

Screenshot_2018-03-21-16-01-40.png

Link spre comentariu

Nu am spus ca trebuie sa cumperi un amp mai puternic. Am zis doar ca daca era asa cum scrisesei insemna totusi cam putin in 4 ohmi, pt acel dif.

In orice apartament, chiar si intr-un living generos de casa mare este greu de ascultat la mai mult de 20, hai max. 30W.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Va multumesc pentru informatiie oferite. Ramane de vazut cum o sa se comporte acest kit. Am probat cu un kit stk de 50w in 4 ohmi, dar nu sunt multumit de bas. Ori este prea putina putere pentru dif, ori incinta nu corespunde. Volumul net al incintei este de 49 L si portul de bas reflex are diametrul de 11cm x 20 cm L. Dupa calculul lui Shambala pare destul de bun, dar la auditie este cu totul altceva. Daca scot portul de bas reflex , basul se aude tare dar spart si nu se aude inprelung. Voi incerca sa prelungesc cu inca 15 cm sa il fac de 35 cm , poate va suna mai bine. Am mai citit pe unele forumuri, si se discuta de "acordarea in frecventa".  Cum stii cand este acordat in 40hz , 60hz....etc , fara aparate speciale? Cum pot afla in momentul de fata la cat este acordat subwooferul acum?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări