cipndale Postat Martie 20, 2011 Partajează Postat Martie 20, 2011 O adevarata isterie: preturile la dosimetre s-au triplat pe ebay.Dap tocmai am vandut Inspector/ul meu inainte de criza si acum daca vreau sa mai iau unul nici nu pot sa ma mai apropii. Se vand ca painea calda. Link spre comentariu
Vizitator bolekkk Postat Martie 20, 2011 Partajează Postat Martie 20, 2011 poate cineva posta ce arata contorul zilele astea ? Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 20, 2011 Partajează Postat Martie 20, 2011 poate cineva posta ce arata contorul zilele astea ?0,10uSv/h in Timisoara la data postarii mesajului. Link spre comentariu
Vizitator Moş Crăciun Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 Acum vreo 15 ani am făcut electronica pentru un numărător Geiger Muller cu afişaj digital.Încă mai am aparatul.Dacă cineva e interesat pot să dau sfaturi, schemă, detalii de funcţionare a montajului electronic şi a detectorului propriu-zis. (Sunt fizician.)Pe de altă parte m-ar interesa, dacă are cineva, un detector Geiger Muller sau chiar un detector proporţional, cu scintilaţii. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 Lua-l-ar toti dracii de cutremur, tocmai cand sa-mi mesteresc si eu un contor GM, a venit beleaua asta...nu mai gasesc pe nicaieri tub SI22G... Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 Lua-l-ar toti dracii de cutremur, tocmai cand sa-mi mesteresc si eu un contor GM, a venit beleaua asta...nu mai gasesc pe nicaieri tub SI22G... din asta cauti: viewtopic.php?f=14&t=81184 ?\EDIT: vad ca l-ai vazut deja. de cand cu japonia s-au scumpit toate. Link spre comentariu
tiritrobo Postat Martie 27, 2011 Partajează Postat Martie 27, 2011 Unde gasesc si eu diode PIN? Ca sunt interesat de un altfel de detector de radiatii. http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/2236 SPD9442 ar fi ideala. Si un proiect aici: http://www.techlib.com/area_50/enricosp ... htm#Worlds Smallest Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 27, 2011 Partajează Postat Martie 27, 2011 Unde gasesc si eu diode PIN? Ca sunt interesat de un altfel de detector de radiatii.http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/2236 SPD9442 ar fi ideala. Detectorul asta e bunicel. Poti sa-ti iei fotodioda dintr-o unitatate de discheta (3.5"). Si un proiect aici: http://www.techlib.com/area_50/enricosp ... htm#Worlds Smallest Eu as face varianta de pe maxim-ic.com cu amplificator operational. Astea de pe techlib.com sunt...mai artizanale. Link spre comentariu
Selena Postat Martie 27, 2011 Partajează Postat Martie 27, 2011 Nu va amagiti!, dioda ofera un volum util extrem de redus, incat un astfel de detector nu sesizeaza decat radioactivitati uriase (citez : "...The small detector gives about 1 pulse per second with a 2 mR source..."). Nu este deloc potrivita pentru monitorizari personale, gen poluare japoneza.Analog se pune problema si in cazul detectorilor mult mai obisnuiti, Geiger-Muller: in mediul in carre traim, contorii cu volum cam cat un creion, dau pe secunda aproximativ 15 impulsuri (beta si gamma cumulat), iar cei cu volum mai mare ajung la 40 imp/min. Din contra, contorii foarte mici (cam cat o fiola de algocalmin) nu mai sunt utilizabili pentru monitorizarea mediului, ci sunt destinati pentru zone de radioactivitate ridicata (reactor etc), unde primii contori s-ar satura si nu ar indica in mod corect.Referitor la circuit, conteaza mai mult performantele detectorului, nu atat modernitatea integratelor. Link spre comentariu
Vizitator Paul Nadejde Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Da, asa este, cel mai mult conteaza performantele tubului, dar la alea cu diode pin, gen single photon detector, conteaza fiecare chitzibush din circuitul de intrare, inclusiv cat de bune sunt operationalele. Apropo de tuburi, am facut greseala sa comand pe e-bay 5 tuburi bunisoare, pentru gama 0,001-40mkR/s (mk cred ca sunt micro). Sunt fainutze, din alea cu electrozi intr-o parte si usor de lipit, vreo 5-6cm lungime si vreo 10-15mm diametru, am uitat de azi noapte pana acu, pot sa va dau datashitul :p. Am zis greseala deoarece nu o sa mai am timp sa ma ocup de ele. Cu vama cu tot daca intra in tara or sa ajunga la vreo 30 de dolari tubul (Nu le-am luat mai ieftin, nu va ganditi la prostii, 25 de para bucata fura cu transport si fara vama). Stiu ca e mult pentru o tabla cu gaze, dar asta e, sunt dintre tuburile ceva mai bune, si29bg, nu si3bg. Ca atare, pentru cazul in care nu i-au tzeapa si ma trezesc cu ... pe la spate, va rog faceti rezervare pe pm sau pe [email protected]. Poate o sa imi pastrez unul pentru mine, pentru cand va exploda urmatoarea centrala, deci 4 sunt sigur disponibile. Economia e de vreo 10 dolari transportul. Asa, cica imi ajung in vreo doua saptamani. Dee domnu'! Na ca am gasit si specificatiile: BETA and GAMMA GM DETECTOR SI-29BG type Working Voltage 270-320V Plateau Length/ Inclination 100V/0,125%/V Working range (mkR/s) 0,001-40 Own Background 0,2 Pulses/s Working Temperature Range -50 +600 С Length 55mm Diameter 11mm Link spre comentariu
Vizitator Paul Nadejde Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Da, asa este, cel mai mult conteaza performantele tubului, dar la alea cu diode pin, gen single photon detector, conteaza fiecare chitzibush din circuitul de intrare, inclusiv cat de bune sunt operationalele. Apropo de tuburi, am facut greseala sa comand pe e-bay 5 tuburi bunisoare, pentru gama 0,001-40mkR/s (mk cred ca sunt micro). Sunt fainutze, din alea cu electrozi intr-o parte si usor de lipit, vreo 5-6cm lungime si vreo 10-15mm diametru, am uitat de azi noapte pana acu, pot sa va dau datashitul :p. Am zis greseala deoarece nu o sa mai am timp sa ma ocup de ele. Cu vama cu tot daca intra in tara or sa ajunga la vreo 30 de dolari tubul (Nu le-am luat mai ieftin, nu va ganditi la prostii, 25 de para bucata fura cu transport si fara vama). Stiu ca e mult pentru o tabla cu gaze, dar asta e, sunt dintre tuburile ceva mai bune, si29bg, nu si3bg. Ca atare, pentru cazul in care nu i-au tzeapa si ma trezesc cu ... pe la spate, va rog faceti rezervare pe pm sau pe [email protected]. Poate o sa imi pastrez unul pentru mine, pentru cand va exploda urmatoarea centrala, deci 4 sunt sigur disponibile. Economia e de vreo 10 dolari transportul. Asa, cica imi ajung in vreo doua saptamani. Dee domnu'! Na ca am gasit si specificatiile: BETA and GAMMA GM DETECTOR SI-29BG type Working Voltage 270-320V Plateau Length/ Inclination 100V/0,125%/V Working range (mkR/s) 0,001-40 Own Background 0,2 Pulses/s Working Temperature Range -50 +600 С Length 55mm Diameter 11mm Gata, s-a rezolvat, le ia rusul inapoi, deci nu mai sunt valabile. 30 de dolari era cam mult, oricum, si nu erau chiar cele mai sensibile. Posibil insa sa aduc niste SI3G, asa de amoru artei, alea ajung doar pe la 10 dolari, o sa anunt pe forum atunci. Daca sunt interesati, PM si poate chiar aduc. Nu e mare branza, poate sa ia oricine de pe ebay, doar se economiseste transportul la mai multe. Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 µSv/hr = CPM * 4/600O, ce simplu ar fi sa fie asa! Nu ti cont acolo de exact parametrii cei mai importanti: raspunsul in energie si eficaitatea detectorului. Nu domnilor treaba este mult mai complicata! Se pot scrie pagini intregi despre transformarea expunerii (masurata in q/kg) si Sv sau Gy! Singura care se poate masura este kerma, restul sunt speculatii teoretice in care intra factori de pondere legati de enerie sau de tesut.Se poate folosi ca si valoare de plecare in verificarea unui contor DIY. Da, verifici ca functioneaza si...cam atit!Ca sunt interesat de un altfel de detector de radiatii. Nu te mai agita, cu un astfel de detector masori doar doze foarte mari!!!Cit despre "norul" din Japonia, eu zic sa nu va mai agitati degeaba! Asa, de amorul artei, nivelul radioactiviatii la sol, in Romania, in anii '50, era de 10 - 50 mai ridicat decit acum. Concentratia de (Sr-Y)-90 si Cs -137 in lapte si carne ajunsese la cote ingrijoratoare. Si nimeni nu a mai alegat dupa GM si nici nu a fost isteria de acum! Link spre comentariu
Vizitator Paul Nadejde Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Cit despre "norul" din Japonia, eu zic sa nu va mai agitati degeaba! Asa, de amorul artei, nivelul radioactiviatii la sol, in Romania, in anii '50, era de 10 - 50 mai ridicat decit acum. Concentratia de (Sr-Y)-90 si Cs -137 in lapte si carne ajunsese la cote ingrijoratoare. Si nimeni nu a mai alegat dupa GM si nici nu a fost isteria de acum! interesant punct de vedere: vorba aia, ce nu stim, nu ne dauneaza. pai si cati dintre poporani, ca sa nu zic dintre aia mai seriosi isi permiteau un contor pe vremea aia? nu mai intreb cati si stiau ce e aia radiatie si la ce cauzeaza ea, ca doar tatucu stalin inca studia efectele radiatiilor pe soldatu rus, asa ca vorba aia, daca se studia, poate inca era buna radiatia, ca era de la rasarit. in ceea ce priveste detectoarele cu diode pin, da, masoara doar valori mari, nu prea avem la ce le folosi pe aici. cred. sper. teama mie sa nu cumva sa trebuiasca sa le folosim pe alea in curand. altminteri da, cam toate masuratorile facute cu aparate uzuale care masoara dupa formule de genul celei de mai sus, sunt relativ imprecise. Insa sa avem pardon, asta e ca in chestia aia cu tipu lovit de sageata care isi face astrograma sa vada daca isi scoate sageata sau nu. pentru precizie, vorba aia. tinand cont de noua legislatie europeana in domeniul alimentelor, care vor putea fi iradiate fara sa mai scrie pe eticheta, e posibil sa nu ne mai chinuie precizia cand e sa facem o detectie comparativa de radiatii. si ar mai fi. io zic ca mai bun e ceva decat nimic. Link spre comentariu
radhoo Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 O, ce simplu ar fi sa fie asa! Nu ti cont acolo de exact parametrii cei mai importanti: raspunsul in energie si eficaitatea detectorului. Nu domnilor treaba este mult mai complicata! Se pot scrie pagini intregi despre transformarea expunerii (masurata in q/kg) si Sv sau Gy! Singura care se poate masura este kerma, restul sunt speculatii teoretice in care intra factori de pondere legati de enerie sau de tesut.Icar, da-i tu alta sugestie mai buna, dar da-i una, ca daca zicem nu la toate batem pasul pe loc, nu esti de acord? Dar daca tot ma citezi, pune tot textul meu: mai simplu sau mai practic: µSv/hr = CPM * 4/600 CPM reprezinta "impulsuri pe minut" , se poate calcula folosind in numarator si o masuratoare a timpului. formula e bruta si nu tine cont de variatiile introduse de parametrii tubului GM, dar in general functioneaza destul de bine. Eu am spus de la inceput ca formula e inexacta. Dar functioneaza destul de bine. Suficient de bine pentru categoria DIY, la care ne aflam. Pentru mai multe detalii: http://www.centronic.co.uk/downloads/Ge ... theory.pdf Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 ...mai intreb cati si stiau ce e aia radiatie si la ce cauzeaza ea...Crede-ma, acum sunt si mai putini. Da' radiosant functioneaza de minune si toti se pricep la radiatii si efectele lor!! teama mie sa nu cumva sa trebuiasca sa le folosim pe alea in curand.Stai linistit, doze de masurat cu asa ceva nu se intilnesc usor. Si nici nu stai linga o centrala nucleara ca, in caz de accident, sa masori asemenea doze. De exeplu, pe acoperisul centralei de la Cernobil debitul dozei era de 7000 mGy (7Gy) si daca tinem cont ca intensitatea radiatiei scade cu patratul distantei, fa socoteala ce doza ai la 1000 de metri, sa zicem!asta e ca in chestia aia cu tipu lovit de sageata care isi face astrograma sa vada daca isi scoate sageata sau nu. pentru precizie, vorba aiaDeloc adevarat! Sa-ti dau un exempu. Cataracta se poate produce daca ochiul a fost expus la o doza echivalenta de 2 Sv. Sa zicem ca aparatul tau masoara, in zona in care te afli, 45 microSv/h. (Doza aflata la sol, in cartierul Titan, in ziua de 2 mai 1986, in mare parte datorata I-131). E, fa si tu un calcul, cit trebuie sa stai cu ochii la nivelul solului pentru a face cataracta!!!!Multa lume vorbeste despre radiatii si efectele ei, dar ...habar nu are de asta. Si, ca sa asociem niste riscuri, la o doza echivalenta de 100 microSv/h viata ti se reduce exact atit ca atunci cind ai fuma, pe zi, un pachet de tigari! Renunta cineva la fumat!NU! Da', dar toti vorbim ca nu ni se mai scoala daca vine norul de la japonezi! Doza echivalenta la care apar modificari hematopoetice este in jur de 350 mSv. La noi in tara, doza la nivelul solului a fost, in ziua de 2 Mai, in medie de 50 microGy/h. Mai comentam???? care vor putea fi iradiate fara sa mai scrie pe etichetaAsta chiar ca-i tare!!! Tot din nestiinta se face o grava confuzie intre iradiere si contaminare! Ca sa te lamuresc/linistesc, in cazul iradierii alimentelor nu ai sa detectezi niciodata, cu cel mai performant amarat, asa ceva!!!! In cazul iradierii alimentelor e vorba de cu totul altceva, si anume de chimie. Lanturile de aminoacizii se rup in timpul iradierii. Dozele sunt imense, unde la ordinul sutelor de TGy. La un organism viu, aceste lanturi se elimina, la un organism mort, nu. Si, opinia generala este ca acesti aminoacizi "defecti" pot produce modificari la nivelul celulelor. Dar, acesti aminoacizi se por rupe si pe alta cale, nu numai prin iradiere. Si, daca tot ne pricepem la efectele rdiatiilor, alimentele iradiate sunt mult mai putin "periculose" decit alimentele ce contin E-uri! Dar nimeni nu se agita, nu??? De, cuvintul radiatie este exotic, putin cunoscut si ...de efect mediatic rapid!!!! io zic ca mai bun e ceva decat nimic.Eu zic ca gresesti, dar ca sa te gonving ar trebui sa scriu citeva pagini bune!da-i tu alta sugestie mai buna Da, uite sugestia: achizitioneaza un Eberline sau Umo cu sonde alfa, beta si gama si un spetrometru cu Ge-Li. Pretul, ca la un Logan jumate. Eu am spus de la inceput ca formula e inexactaAsta am spus si eu, dar tu incerci sa vinzi castraveti gradinarului!Spune-mi si mie, te rog, cum calculezi doza in cazul in (Sr-Y)-90 gasit din abundenta in norul radioactiv rezultat in urma unui accident nuclear??? Organul critic fiind sistemul osos. P.S. tatucu stalin inca studia efectele radiatiilor pe soldatu rusExact, in acelasi fel in care Truman studia efectele radiatiilor pe pielea soldatului american! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum