Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

contor geiger muller

DREDD

Postări Recomandate

Pentru cei interesa?i de asemenea aparate ?i care dispun de fonduri suficiente, ata?ez o adres? de unde se pot procura contoare Geiger-Muller model Gamma Scout (aparatele complete, nu doar tuburile detectoare), e drept la pre?uri destul de mari pentru românul de rând (1500 - 1600 RON) dar mult mai reale decât pentru kit-ul K2645 Velleman furnizat de Conex-electronic (1000 RON). Cât prive?te calitatea, nu suport? compara?ie!

http://www.aparatura-de-laborator.ro/la ... scout.html

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Tuburile Geiger cu fereastra din sticla (mai ieftine si mai raspandite) nu sunt sensibile la radiatiile alfa (nuclee de He de mare energie), ci numai acelea cu fereastra din mica. Tubul din contorul Gamma Scout are fereastra cu masa specifica (raportata la suprafata) de 1 - 2 mg/cmp, deci cu o grosime de cca. 0,2 mm, rata de absorbtie a radiatiilor alfa in aceasta fiind foarte redusa. Calitatea acestui aparat nu poate fi pusa la indoiala, este fabricat de o firma din SUA, are certificat de calibrare pentru fiecare produs in parte (inseriat ca oricare aparat profesional) si poate fi folosit inclusiv in sectorul nuclear (cel aflat sub incidenta Legii 111/1996). O prima prezentare a acestuia am gasit-o in revista Electronique Pratique (Franta) - nr. 275 / iunie 2003, numar dedicat in totalitate aparatelor electronice pentru supravegherea mediului (contine scheme ale unor detectoare de gaze si fum, contorul Geiger din Kit-ul K2645 de la Velleman, barometru electronic, higrometru, pluviometru, sonometru). La vremea respectiva in Franta se vindea cu 349 Euro, pretul de la noi se vede ca nu este unul exagerat.

Link spre comentariu

Eu nu stiu ce scrie acolo, atita doar ca nu e cazul sa vinzi castraveti gradinarului. Detectorii pentru radiatii alfa se fac cu fereastra de maylar sau beriliu. Radiatia alfa se ecraneaza complect intr-o foaie de hirtie obismuita (cola de scris). Folia de mica, de aceasta grsoime se foloseste pentru fereastra detectorilor de radiatii beta.

Chiar daca acel detector poate ca detecteaza alfa, eficacitatea cred ca lasa mult de dorit.

Cit despre ce permite legea...sa fim seriosi, legea permite si folosirea monitoarelor portabile Inspector care ...sa fim seriosi!

Link spre comentariu

Eu nu stiu ce scrie acolo, atita doar ca nu e cazul sa vinzi castraveti gradinarului. Detectorii pentru radiatii alfa se fac cu fereastra de maylar sau beriliu. Radiatia alfa se ecraneaza complect intr-o foaie de hirtie obismuita (cola de scris). Folia de mica, de aceasta grsoime se foloseste pentru fereastra detectorilor de radiatii beta.

Chiar daca acel detector poate ca detecteaza alfa, eficacitatea cred ca lasa mult de dorit.

Cit despre ce permite legea...sa fim seriosi, legea permite si folosirea monitoarelor portabile Inspector care ...sa fim seriosi!

Icar, dupa cum se vede, in privinta legii cam bati campii! Asa cum am mai spus si mai inainte, Legea 111 se refera exclusiv la domeniul nuclear, unde sunt restrictii foarte serioase si nu la aparatura neclasificata din domeniul comercial. Daca un aparat este admis in domeniul nuclear, calitatea sa fiind astfel garantata si recunoscuta orice ageamiu isi poate da seama ca nimic nu il poate impiedica sa il foloseasca si in scop personal sau didactic, unde rigorile acestei legi nu se aplica, performantele acestuia fiind net superioare aparatelor construite "pe genunchi" in laboratoarele "electronistilor de duminica". :sparge:

Cat priveste sensibilitatea la radiatii alfa, ai macar bunul simt si citeste mai intai fisa tehnica de prezentare furnizata de producator (link-ul se afla in pagina distribuitorului din Romania) si abia dupa aceea sa dai "sfaturi" celorlalti. :ras:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mai Icar! Cum de nu ne cunoastem? Tot ce ai spus pe aici e corect, pacat ca nu te asculta si nu invata ceilalti. Poate ar trebui sa ai un ton mai modest si niste explicatii mai clare. Stiu, e greu sa dai explicatii de fizica atomica la persoane care nu stiu nici fizica de liceu..... Asta e......Nici eu nu as sti cum sa fac....Primul meu curs din liceu (clasa a 11-a LMF1 din Cluj 1983) de fizica atomica a inceput cu efectul Compton. De atunci am mai invatat.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Cristirimer, inchipuieste-ti ca am 30 de ani de experienta in domeniul nuclear, specialitate securitate radiologica. Am lucrat cu tot felul de detectori, GM, CI, proportionali, cu scintilatie, cu scintei, detectoere de urme, semiconductori, termo si fotoluminiscenti, filme, pentru toate tipurile de radiatii, incepind de la ionii grei si terminind cu banalul electron. Si cam tot atiti ani am de contre cu CNCAN (ISCAN). Am avit in mina NRSR, NRSN pina sa apare lege 111, cu modificarile ei cu tot! Asa ca ... stiu ce vorbesc si sitiu si sa citecs un prospect.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator burebista

Ma intreb...hm... cu atatia oameni cu experienta in Romania si noi tre sa cumparam aparatul asta sau alte aparate de la altii ?!!!Se pare ca in alte tari experienta se cuantifica altfel decat prin bla-blauri ieftine.Ce vreau sa zic e ... ca in alte tari experienta inseamna BANI si NIVEL DE TRAI.Inventatorii lor (adica oamenii lor cu experienta) nu asteapta miracole de la guverne ci fabrica si VAND solutii pe BANI.Si apropo de aparatul cu pricina: Gamma Scout e foarte bun daca stii ce sa faci cu el.

Link spre comentariu

Eu am un detector Terra-P:

http://www.pocketmagic.net/?p=1104

si un detector cu camera de ionizare CDV-717:

http://www.orau.org/ptp/collection/civi ... cdv717.htm

Primul e destul de sensibil, in Timisoara radiatia mediului e intre 0.8 uSV/h (in aer liber) pana la 0.13uSV/h (in interior).

Nu va recomand sa construiti un dosimetru chiar daca e simplu, pentru ca... nu-l veti putea calibra.

(doar daca scopul e de a detecta prezenta sau absenta unei surse de radiatie ionizanta atunci da, are sens)

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

ca si un dosimetru in regim profesional: folosind o sursa radioactiva cu o emisie de intensitate si energie cunoscuta, eg. o mica cantitate de Cs137.mai simplu sau mai practic:µSv/hr = CPM * 4/600CPM reprezinta "impulsuri pe minut" , se poate calcula folosind in numarator si o masuratoare a timpului.formula e bruta si nu tine cont de variatiile introduse de parametrii tubului GM, dar in general functioneaza destul de bine.varianta 3)nivelul radiatiei de fundal e aproximativ 0.10uSv/h . Se poate folosi ca si valoare de plecare in verificarea unui contor DIY.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări