Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

contor geiger muller

DREDD

Postări Recomandate

Celor interesati de contoarele Geiger le recomand sa se adreseze magazinului Conex Electronic din Bucuresti (http://www.conexelectronic.ro) - str. Maica Domnului nr. 48, unde exista, cel putin in catalogul de produse, un asemenea aparat. Momentan nu este in stoc, dar poate fi adus la comanda. Aparatul este sub forma de kit de componente produs de firma belgiana Velleman si avertizeaza sub forma unor beep-uri sonore asupra nivelul radiatiilor din mediul inconjurator. Are codul de produs K2645, este foarte simplu de montat, insa are un pret cam piperat, de 986 RON (cca. 275 Euro), in Franta dupa cum am aflat costa cam 180 Euro. Oricum, utilitatea acestuia este vitala in anumite situatii, in ciuda avertismentelor invocate de catre unii "destepti" (d'alde Garcea), care fac referire la Legea nr. 111/1996. In art. 2 lit. d se precizeaza ca este necesara autorizarea pentru activitatea de "furnizare si utilizare a aparaturii de control dozimetric al radiatiilor ionizante [...]" , incalcarea acestuia fiind prevazuta de art. 44 ca infractiune pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, dar, trebuie precizat faptul ca aici se face referire la furnizarea aparaturii folosita in controalele oficiale din cadrul activitatilor nucleare, acelea care servesc la luarea unor masuri de protectie la scara mare sau de interventie in caz de pericol nuclear. Legea aceasta nu poate interzice folosirea unor aparate de control al nivelului de radiatii in interiorul zonelor locuite sau altele situate in afara unitatilor nucleare, iar rezultatele masuratorilor nu sunt folosite pentru a genera stari de panica in randul populatiei. Dimpotriva, utilizarea pe scara larga a contoarelor de radiatii poate contribui atat la marirea sigurantei oamenilor, cat si la descurajarea unor eventuale incercari de utilizare a surselor de radiatii ionizante in scopuri neortodoxe.

Schema aparatului (K2645) a aparut in nr. 275/iunie 2003 al revistei ELECTRONIQUE PRATIQUE (Franta).

Link spre comentariu

Interesant, inca o duda legislativa :smt021 . La fel de surprins am fost si cand am aflat ca nu ai voie cu detectoare de metale.Acum nu m-ar mai mira nici daca as afla ca sunt interzise AVO-metrele sau surubelnitele. De felul meu nu simt nevoia sa injur dar uneori cu greu ma abtin sa n-o fac! :smt013

Link spre comentariu

stiu de detectorul de la conex, dar pretul este prea mare pentru o simpla curiozitate...de asta speram ca tuburile vechi sa aiba un pret nu tocmai mare.

Link spre comentariu

d) producerea, furnizarea ?i utilizarea aparaturii de control dozimetric ?i a sistemelor de detec?ie a radia?iilor ionizante, a materialelor ?i dispozitivelor utilizate pentru protec?ia împotriva radia?iilor ionizante, precum ?i a mijloacelor de containerizare sau de transport al materialelor radioactive, special amenajate în acest scop;

Stati pe pace! Nu se aplica in cazul de fata ci la sisteme de control (masurare si reglare) sau detectie a radiatiilor (in locuri potential periculoase).

Cititi legea aici: http://www.cncan.ro/bd/legi/legea%20111.pdf

Link spre comentariu

Daca tot va intereseaza sa experimentati aparatura electronica pentru aplicatii nucleare si nu aveti posibilitatea procurarii unui tub Geiger-Muller, va propun sa incepeti cu realizarea unei camere de ionizare. Desi are un volum mai mare si o sensibilitate mai mica, este mai usor de realizat si, in plus, are un avantaj important: curentul care strabate camera este direct proportional cu numarul ionilor produsi in camera sub influenta radiatiei (deci cu intensitatea radiatiei, conform definitiei unitatii de masura). La un contor Geiger practic se numara particulele (electroni sau fotoni gamma) care strabat tubul intr-o perioada de timp, fara a tine cont si de energia particulelor. Singura problema mai serioasa este aceea a procurarii tranzistoarelor J-FET necesare aplicatiilor in electrometrie (tip 2N4117A, care are Igss<1pA). Tranzistoarele J-FET uzuale (BF245, BF256, BFW10...13) nu sunt utilizabile in asemenea aplicatii (curentul rezidual al portii - Igss - poate ajunge la 100pA la cele din seria BFW si la 5000pA la celelalte). Totusi, se poate experimenta o schema de buffer (repetor de tensiune pentru cuplajul camerei la circuitul electronic) folosind circuite integrate TLC271 (A.O. single) sau TLC272 (A.O. dual), care sunt disponibile la Conex. Acestea au un curent de polarizare la intrare - Ib<60pA (typ.=0.6pA). Informatiile necesare si scheme se gasesc in documentul:

http://www.techlib.com/science/ion.html

:smt018 Referitor la Legea 111, am facut referire la ea nu in scop de descurajare, ci pentru a atrage atentia asupra modului in care se face interpretarea legilor in Romania, in general. Este bine sa stim aceste lucruri, :smt017 pentru a sti ce sa raspundem in eventualitatea unor dispute cu unii semidocti pusi intru apararea legilor. :smt039

Link spre comentariu

La camerele de ionizare cel mai greu(pe langa partea mecanica) e sa le videzi si mai ales sa obtii amestecul de gaze rare care trebuie introduse in camera.

Link spre comentariu

Camerele de ionizare pot fi construite la nivel de amator, chiar deschise, cu aer. La nevoie merge o simpla sarma trecuta prin mijlocul unei conserve decapitate :)

Link spre comentariu

Probabil, dar atunci e si mai greu de masurat. La cele profesionale curentul e ceva de genul 0.1pA - 10nA la asta cu aer si o sarma prin ea nu stiu daca obtii ceva, mai ales daca nu ai o sursa de radiatii cu care sa o testezi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Legea 111 se refera la faptul ca nu poti furniza aparatura pentru radiometrie fara ASR. Adica trebuie sa dovedesti ca aparatura este buna pentru scopul tau si masoara corect!

Nu mai faceti confuzie intre aparatul de masura a radiatiilor si detector! E ca si cum ai zice ca microprocesorul e calculator!!!!

curentul care strabate camera este direct proportional cu numarul ionilor produsi in camera sub influenta radiatiei (deci cu intensitatea radiatiei, conform definitiei unitatii de masura). La un contor Geiger practic se numara particulele (electroni sau fotoni gamma) care strabat tubul intr-o perioada de timp, fara a tine cont si de energia particulelor
Stii ceva dar nu prea bine! Corect este: curentul este proportional cu intensitatea radiatiei ce da puls in detector, pentru ca aici vorbim si de eficacitate, care, in cazul radiatiei gama nu este deloc prea mare! Deci cu cit intensitatea radiatiei este mai mare, cu alte cuvinte activitatea sursei este mai mare, cu atit curentul prin camera va fi mai mare! Acelasi lucru este valabil si in cazul detectorilor GM. Pina la urma atit CI cit si GM "numara" pulsuri!!!!

Ce diferentiaza CI si detectorii proprtionali de detectorii (CP) de GM este dependenta amplitudinii pulsului fata de energie! Adica, o cuanta gamma de energie E1 va da un puls de amplitutine mai mare decit o cuanta gamma de energie E2 daca E1>E2.

CI se utilizeaza foarte rar in aparatura curenta de detectare a radiatiilor din cauza eficacitatii reduse pentru radiatii X si gamma (pentru neutroni nici nu se pune problema, aici treaba e nitel mai complicata). Pentru aparatura de acest gen se folosesc CP, GM si detectorii solizi (scintilatori sau semiconductori).

Din pacate CI sunt foarte dificil de realizat din cauza problemelor electro mecanice si pulsului mic de la iesire. Este nevoie de amplificatori cu impedanta de intrare foarte mare, un izolator foarte bun pentru treceri (altfel curentul prin izolator devine comparabil cu cel al camerei), inel de garda, contacte perfecte.

La camerele de ionizare cel mai greu(pe langa partea mecanica) e sa le videzi si mai ales sa obtii amestecul de gaze rare care trebuie introduse in camera
Total fals! Pai daca fac vid, unde se mai fac ionizarile?? Ba din contra, pentru a mari eficacitatea camerei, in aceasta se pot realiza presiuni foarte mari (pina la 25 atm!). CI, datorita principiului de functionare nu are nevoie de gaz de extinctie, cum e cazul la CP sau GM.
La nevoie merge o simpla sarma trecuta prin mijlocul unei conserve decapitate

Ma faci sa rid! De ani de zile se chinuie unii sa realizeze CI! O sa ma duc sa le dau niste cutii de conserve, cine stie, poate spargem piata!!!!!

Ceea ce vedeti in link-ul de mai sus, sint niste gaselnite amatoricesti, care "misca" acul si ...cam atit! Daca vor "simti" o sursa de ordinul a 1 MBq e char bine! :yawinkle:

Un detector simplu si la indemina oricui ar fi o ...dioda! Din pacate, din cauza volumului mic al zonei sensibile, acest tip de detector da "randament" doar in cazul intensitatilor foarte mari a radiatiei gamma (undeva echivalentul a 100 Gy in sus!)

Cum spuneam, am testat GM-irile sunt bune si ma gindeam ca un pret de 100 de lei/buc ar fi unul corect. Deci cine doreste, rog PM.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am vazut cum se face o camera de ionizare si cum se masoara cu ea si iti garantez ca se vida(ce-i drept nu la un vid foarte inalt) DAR se introducea un amestec de gaze rare. Nu sunt expert in asa ceva, poate m-au mintit cei de acolo. Cat despre utilitatea lor, foloseau numai camere de ionizare(sistemul de masura avea ceva rezolutie, in jur de 0.001 mS, daca nu ma lasa memoria). Am o curiozitate, cu ce ai testat contoarele GM? (am facut si eu unul mai demult, dar nu cred ca mai e functional).

Link spre comentariu

Nu vazusem pretul, de cand astept sa spui! Daca e mult sau putin nu sunt in stare sa apreciez.

Inainte de a discuta despre pret problema mea e alta:

Intre timp mi-a mai scazut entuziasmul, ca am tot cautat pe net si am citit pana mi s-au umflat ochii ca la melc. Deja nu mai stiu ce vreau. Si mai ales nu stiu ce as putea detecta cu el. Ma tem sa nu fie un model mai putin sensibil, bun de folosit numai daca ti-a cazut o bomba atomica in cartier. :smt003

Alta nelamurire este cum voi testa/calibra aparatul dupa ce e gata.

Nici datasheetul nu am reusit sa-l traduc.

Ma poate ajuta cineva, va rog, cu raspunsuri pentru intrebarile de mai jos?

Iar am citit tot internetul. Pe la 2 noaptea m-am oprit ca deja nu mai intelegeam nimic.

Poate cineva sa traduca datasheetul de mai sus, va rog? Acelasi datasheet l-am gasit si aici:

http://www.gstube.com/data/?mmm=2397

mai scrie cateva cuvinte in pagina, in afara pozei, nu stiu ce scrie dar poate ajuta la ceva. Am incercat singur dar degeaba, nu am cunostinte destule nici de alfabet rusesc, nici de limba rusa, nici de fizica radiatiilor, nici de parametrii contoarelor GM. Asta e tot ce am reusit sa debitez si sunt aproape sigur ca nu e bine. :chior:

-------------------------------------------------------------------------

|Parametru SBM-19, Unitatea de masura |_______min____|_____max_____|

|Tensiue de functionare ???, V_________|_______260____|_____320_____|

|Caracteristica ???, V_________________|_______100____|______-______|

| ???, % din V ???____________________|________- ____|_______0.1____|

| ???, impulsuri ???___________________|_______221.6__|______273.5___|

|Amplitudine impulsuri, V______________|________50____|_______-______|

| ??? f imp maxim?, impulsuri/s_________|______2000____|_______-______|

| ??? zgomot de fond ???, impulsuri/s____|_________-____|________2.00__|

Dupa constructie si dupa ce am priceput eu de pe net pare a fi pentru radiatii gamma. Teoretic ar trebui sa mearga si pentru raze X.

icar, poate ma scoti tu din ceata te rog

- ce poate detecta/masura, ce tipuri de radiatii simte, ce nivele de energie? Eventual niste exemple pentru afoni de genul: pacane mai des daca il apropii de ceasul de aur al bunicului pentru ca are limbile fosforescente. Sau altele similare. Mi-ar fi de mare folos.

- are vreo schema recomandata pentru legarea tubului si primul etaj amplificator?

- vad ca este mai mare ca dimensiuni decat multe alte modele, la ce ajuta asta? Nu cred ca l-au facut mai mare doar asa, de plictiseala!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări