Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

contor geiger muller

DREDD

Postări Recomandate

Asa cum e constrit acum, nu reactioneaza la ploaie. In ce priveste problema rezistentei mari, ma refeream la ambele idei prezentate, nu doar la 2N4401. In cazul inserierii mai multor rezistente mici, va trebuie sa fie impiedicata orice contaminare (umezeala, amprente, murdarie), lucru destul de greu de facut practic (eu as zice imposibil, dar poate altii reusesc).Cu aceasta "contaminare", rezultatul va fi ca rezistenta obtinuta se va comporta foarte diferit (un simplu exemplu ar fi: 35GΩ la 100V, 37GΩ la 50V si 40GΩ la 10V ). Cu alte cuvinte aceasta rezistenta inseriata va avea pe langa setul de rezistente de 10M, o a doua rezistenta , montata in paralel, si formata din diversele canale de conductie produse de contaminare.De aceea cred ca e important sa iti procuri o rezistenta gandita special pentru acest scop, cum sunt cele in tuburi de sticla. Avea Ionut, iar altele sunt disponibile si online.Radu

Link spre comentariu

Mentiunea cu 1Gohm era ca idee pentru o posibila rezistenta pentru camera de ionizare si cu referire la tranzistoarele FET cu un curent de scurgere de 1nA (este posibila mentinerea valorii obtinute daca se termostateaza tranzistorul la 50 de grade si se alege unul cu curenti de scurgere undeva la 10nA, cum este JFET-ul din schema). Momentan nu ma gandesc sa construiesc o camera de ionizare.Eu am aici o rezistenta de 124Mohm pe care sunt nevoit sa o construiesc din 12 elemente de 10 Mohm. Cat priveste contaminarea, e un sfat bun, spalarea finala cu alcool izopropilic cred ca poate rezolva o posibila problema si in acest caz mai ales la partea de intrare in FET.Daca ploua nu cumva creste fondul natural de radiatii pentru ca se aduna elemente radioactive (adunate de ploaie din atmosfera) la suprafata solului? aceasta era logica intrebarii, poate senzorul este ferit de ploaie dar mediul inconjurator isi modifica propietatile tocmai din cauza ploii. E doar o ipoteza.

Link spre comentariu

da stiu, asta speram si eu sa pot sa observ, ba am vrut chiar sa montez si un senzor de ploaie ca sa pot sublinia pe grafic ca e ploaie, dar sensibilitatea nu e suficienta, cu toate ca am folosit tubul sbm-19.desigur, mai trebuie tinut cont ca detectorul e amplasat la vreo 5 m deasupra solului; poate daca era imediat la nivelul solului, se observau anumite variatii. dar nu ma opresc aici, va urma un alt de detector curand.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cumparat recent de la cineva de pe forum "Tub Geiger Muller CTC-1" CCCP, probabil de prin 1960...

Polarizat cu 400Vdc, 10M anod, 300k catod, 22pF iesire.

Cam 5-10 pulsuri pe minut in bloc pe masa.

Cu un detector de fum in vecinatate (Am241 cred) , cam 10/min. (Btw, detectorul a fost ignorat complet de aparatura din aeroport...e normal??)

Cu un ceas cu fosfor (stiti voi, fosforul ala...) lipit de tub, cam 25/min.

E tubul mai lesinat? Vechimea ? Uzura (parea nou) ? (Observ ca voi obtineti mult mai multe impulsuri .)

Posted Image

Mareste tensiunea pana ajungi la cati cpm ai in descriere pentru fond. Cu ce tensiune ai alimentat ca sa ai 10 cpm langa Am? Am241 are doua maxime gama ambele sub 60 keV (dupa unii sunt considerate raze X). Unele tuburi nu detecteaza sub o anumita energie. S-ar putea sa fie si cazul astuia. Daca acele sunt cu Radium si ai mai mult semnal atunci probabil tucul asta e sensibil la gama mai energice (P214 si Bi214 emit la energii mai mari)

(Btw, detectorul a fost ignorat complet de aparatura din aeroport...e normal??)

De ar trebui sa detecteze aparatura din aeroport detectorul tau?
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Btw, detectorul a fost ignorat complet de aparatura din aeroport...e normal??)

Aproape normal! Americiul este emitator alfa, radiatie ce se ecraneaza foarte usor. Componenta gamma de 60 keV se ecraneaza si ea destul de usor. Nu a fost detectat din cel putin trei motive: detectorul din aeroport nu detecta radiatie sun 60 keV (nu prea cred, se folosesc scintilatoare, dar se poate seta acest prag), distanta fata de detectorul din aeroport si ecranarea sursei de catre materialele din jurul ei.
Link spre comentariu

Sau poate a fost setat sa ignore acest tip de semnal sub o anumita valoare tinand cont ca se transporta multe detectoare cu avionul. Asa nu stau sa regleze detectorul de fiecare data cand trece un transport de detectoare de fum. Poate indica dar nu alarmeaza. La fel de bine ar putea sa declanseze la kiselgur, materialul din care este facut "nisipul pentru litiera" la pisici. De aceea ziceam de reglaj.@cipndale: nu cred ca a desfacut detectorul ca sa scoata "pastila" de Am. Poate ca nu are alt tub pentru comparatie si poate "fosforul " acela este fosfor obisnuit fara radiu.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Verificati zennerele poate a intrat una in "scurt". Alta problema ar fi si multiplicatorul de dupa trafo, daca aveti un multimetru sensibil incercati o redresare monoalternanta cu dioda si condensator direct de pe bobinaj sa vedeti daca oscilatorul este problema sau multiplicatorul. In locul tubului puneti cateva startere universale inseriate (fiecare are tensiune de amorsare de 140V) pana ajungeti la cei 400V apoi decuplati baza lui Q2 si observati cresterea tensiunii. Daca creste tensiunea atunci este un zenner defect iar daca nu, vedeti factorul de multiplicare daca corespunde valorii masurate direct la bobinaj si a valorii masurate la iesire. Toturi inclin sa cred ca problema este in multiplicator.

Link spre comentariu

Prima idee: incearca sa inversezi firele de la secundarul transformatorului. A doua idee: decupleaza sirul de zennere.Ce tensiune exista la iesirea transformatorului masurata cu dioda si condensatorul mentionate anterior? (de preferat ambele alternante)

Link spre comentariu

am decuplat pe q2 l-am pus la loc si acu nu mai merge,,,,e normal sa imi dea la collector 4.5v baza 0v?pai montaju a mers bine mersi de vro cateva luni bune....nu am dc sa inversezla redresare monoalternanta conteaza cond si dioda ce valoare au?

Link spre comentariu

Cu ce masurati tensiunea in acel punct? cu un multimetru obisnuit? acesta nu masoara corect la zeci sau sute de kHz.Baza lui Q2 la 0V si nu la 0,6-0,7V inseamna jonctiune BE strapunsa iar CE la 4,5V inseamna jonctiune BC intrerupta, tensiuni masurate fata de emitor.Masurati h21 al lui Q1, s-ar parea ca, daca celelalte componente par bune la masuratoare, sa aveti o forma de "imbatranire" a lui Q1 manifestata prin scaderea factorului "beta".Redresarea monoalternanta este ca sa masurati valoarea de varf a acelei semialternante in conditiile unui multimetru digital destul de lent si eu as recomanda o dioda rapida, cum ar fi 1N4148, si un condensator de la sute de nF pana la zeci de uF, de evitat electrolitic.

Link spre comentariu

nu sunt decat un biet amator incepator si nu detin decat un multimetru DT 9205A.....o sa incerc sa schimb cei 2 tranzistori q1 si q2....care este h21 al lui q1?pai am niste diode UF si cond parca am unu de 100 nf si toata gama pana la cativa uf nepolarizati...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări