Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

contor geiger muller

DREDD

Postări Recomandate

Da, si in schema ta se verifica aceeasi "anomalie" (am semnalat-o pentru incepatori, in eventualitatea ca ar incerca sa proiecteze un astfel de circuit - si sa nu aiba surprize...). Intradevar, tatonarile practice rezolva concret problema. Unul este regimul sinusoidal, si altceva este functionarea in impulsuri.

Link spre comentariu

In legatura cu intrebarea finala, in prospectul contorilor nu este precizat timpul mort, acesta putand fi determinat concret (in functie de varsta contorului si de regimul de lucru) prin diverse proceduri de laborator. Cert este ca, pentru contorii cu autostingere, timpul mort este de ordinul 1:10000 secunde, ceea ce inseamna ca contorul poate numara pana la 10000 particule pe secunda.Rezulta ca constanta de timp a monostabilului poate fi luata, de exemplu, egala cu 10 microsecunde.Daca nu se face corectia datorata timpului mort, eroarea la numarare a particulelor ce intra in contor este de sub 2% la viteza de numarare a impulsurilor de pana la 6000 imp/minut, adica 100 imp/secunda.In fotografia cu ecranul osciloscopului, impulsul de tensiune este negativ, da? Daca da, inseamna ca a fost cules de la anod, prin condensator, catodul la masa. Gresesc?

STS5.zip

Link spre comentariu

In poza e impulsul din colectorul tranzistorului din pdf. Colectorul sta la +5V iar cind primeste impuls in baza, tranzistorul se deschide si trage colectorul la masa.Intr-adevar, trebuie studiata partea cu "citirea" impulsurilor date de traductor daca timpul mort e atit de mic.Ma gindesc la o schema si "probez" cite ceva... Chestia ca pot lucra la durata demnalelor dar testul final nu-l pot face ca nu am surse de radiatie care sa-mi dea 10000 de impulsuri pe secunda. :rade:Am si eu documentatiile tuburilor, din amblalajul original, pe hirtie ingalbenita.As vrea sa testez ci SNM-9 dar n-am cu ce-l proba ca n-am neutroni prin casa. Oare detecteaza ceva din fondul cosmic? Parca nu m-as apuca de un traf pentru 1500V parca, daca oricum nu detectez nimic.

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns, este clar.Despre neutroni, nicio speranta pentru amatori, doar sa faci imposibilul: sa reproduci experimentul istoric de descoperire a neutronului. (nu se vede prea clar, dar este dispozitivul acele artizanal cu fir, pe perete.).

544941a3a00a.zip

Link spre comentariu

Scuze, am incurcat atasamentele, era vorba de Chadwick, nu de rusoaica.

Daca dispui de ceva beriliu (si cred ca da), impreuna cu o sursa alfa din detectoarele de incendiu, atunci poti face rost de neutroni, de exemplu:

Link spre comentariu

Am mai facut citeva masuratori, doar trebuie sa cunosti forma semnalului de la care pleci.

Astfel am mastrat forma semnalului generat doar de tub, fara alte modificari. Ca sa nu mai pozez osciloscopul am facut un desen: http://dl.dropbox.com/u/3712780/TimpiGM.pdf

("sonda de osciloscop 10M 10pF" inseamna sonda de 10Mohmi 10pF)

Oare nu acel timp de 140 respectiv 160us e chiar timpul mort? Intreb asta pentru ca desi am urmarit cu mare atentie un timp, niciodata nu am vazut 2 impulsuri in zona aia. Imediat dupa aia am prins de citeva ori impulsuri. E doar o intrebare nu o afirmatie.

Desenele sunt foarte apropiate de forma de unda care se vede pe ecran si care in realitate e cam la fel de curata.

Si totusi pun o poza cu ecranul. Semnalul e complet numai ca frontul crescator e extrem de abrupt. Se vede si acesta cu o baza de timp mai mica dar atunci nu mai ai o vedere de ansamblu al semnalului.

post-7306-139829560685_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mai facut citeva masuratori, doar trebuie sa cunosti forma semnalului de la care pleci.Astfel am mastrat forma semnalului generat doar de tub, fara alte modificari.Oare nu acel timp de 140 respectiv 160us e chiar timpul mort? Intreb asta pentru ca desi am urmarit cu mare atentie un timp, niciodata nu am vazut 2 impulsuri in zona aia. Imediat dupa aia am prins de citeva ori impulsuri. E doar o intrebare nu o afirmatie.Desenele sunt foarte apropiate de forma de unda care se vede pe ecran si care in realitate e cam la fel de curata.Si totusi pun o poza cu ecranul. Semnalul e complet numai ca frontul crescator e extrem de abrupt. Se vede si acesta cu o baza de timp mai mica dar atunci nu mai ai o vedere de ansamblu al semnalului.

Misa, ca sa iti raspund tie si altora interesati, hai sa definim clar lucrurile.Timpul mort, este perioada scurta de timp, care succede o descarcare, in care tubul e incapabil sa raspunda la orice alt eveniment de ionizare. Aceasta perioada dureaza dupa momentul descarcarii si pana cand stingerea tubului e completa ca urmare a neutralizarii ionilor pozitivi de catre gazul de stingere.Timpul de recuperare, se defineste ca durata minima de timp dintre doua pulsuri succesive. Acest timp include timpul mort, la care se adauga durata de timp necesara voltajului pe tub sa ajunga inapoi la valoarea initiala. De obicei, timpul de recuperare e ca durata de doua ori durata timpului mort. Iata o figura sugestiva in acest sens:post-17238-139829560733_thumb.pngAtat timpul mort cat si timpul de recuperare sunt importante pentru performanta unui tub geiger. Desigur se doresc valori cat mai mici pentru aceste marimi. Pentru a reduce durata timpului mort, se poate reduce valoarea rezistentei anodice. Totusi, aceasta abordare poate afecta capacitatea de stingere a tubului, asa ca se foloseste punand in balanta nevoia cu siguranta.Pentu a prinde o avalansa de impulsuri ai nevoie de o sursa mult mai intensa decat poate furniza debitul fondului.Luand schema asta ca referinta: http://www.pocketmagic.net/wp-content/u ... matics.png Iata forma unui puls, masurat la colectorul lui T3, generat intr-un tub vechi STS-1:post-17238-139829560737_thumb.jpgAm sa revin imediat cu o comparatie.
Link spre comentariu

HMM...Pai se potriveste perfect la ce am masurat eu azi! Multumesc de informatii.Vezi ca acea oscilatie din oscilogramele tale nu e buna. Presupunerea mea e ca oscilatia sursei iti perturba sistemul. Verifica daca frecventa acelor oscilatii din oscilograme e eceeasi cu frecventa de oscilatie a sursei. Eu asa as face. Nu ai nici un motiv sa ai oscilatii la "stingerea" curentului prin tub. La tine doar infasuratoarea oscilogramei e demna de luat in seama. Nu e normal.Tinind cont de forma semnalului, eu as proiecta o schema cu un comparator la intrare, in asa fel incit sa ia in considerare semnalul doar de la o anumita valoare in sus, doar pe zona de impuls abrupt, undeva la jumatate. Pentru asta e nevoie de un comparator rapid, cu MOS pe intrare (adica impedanta mare de intrare). In cazul asta aproape ca nu mai e nevoie de monostabil pentru ca din masuratori vad ca impulsurile sunt aproape identice.

Link spre comentariu

Misa, ai dreptate cu acele pulsuri, cred ca mi s-a ars condensatorul de filtraj, dupa redresorul sursei (C8 pe schema).

Tubul SBM-19:

post-17238-13982956074_thumb.jpg

Tubul SI12-B, cu o sursa Am241:

post-17238-139829560742_thumb.jpg

Felul in care reactioneaza acest tub, cu fereastra de mica la radiatia alfa se poate vedea in acest film:

la minutul: 2:15

In ce priveste tubul detector de neutroni, e o tehnologie pe care au folosit-o rusii, pentu detectarea neutronilor de viteza mica. Cum spunea Selena, poti construit un "Neutron Hovitzer" ca sursa de neutroni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Neutron_howitzer

http://www.fusor.net/board/view.php?bn= ... 1354561995

Link spre comentariu

O sa studiez chestia cu neutronii la nivel de "acasa". Acum fara suparare, ca gluma, Groaznic ce ma enerveaza osciloscoapele digitale neprofesionale....cred ca nu as putea lucra pe ele....Serios, oscilogramele gen cum ai pus tu sunt groaznice...nu te atac, e doar o constatare :rade: Oricum e infinit mai bine decit nimic!La semnalele din ultimele 2 poze ale tale daca le dai o baza de timp mai mica vei obtine exact semnalul meu. Evident, cu anumite diferente ca e vorba de alt tub, dar forma va fi asemanatoare.Asta incerc sa le explic incepatorilor pe osciloscop: Ia zona care te intereseaza si mareste-o pe tot ecranul, pe x !!!

Link spre comentariu

Incerc si eu un compromis intre explicatie academica si situatia de fapt (forum). Intelegerea dependentei formei impulsului de tensiune de circuitul de preluare se face apeland la circuitul echivalent, procedeu standard pentru electronisti, in speta masurari electronice.Am scris o ciorna, mai simplu pentru mine:De remarcat in plus: impulsul de tensiune negativ cules la anod (de exemplu cu amplitudineade 6V) prezinta la revenire si un mic impuls pozitiv cu amplitudine de 0,2V, un mic cioc final care coboara apoi la zero.Deasemenea, daca tensiunea aplicata contorului depaseste 450V, impulsul se lateste si apar oscilatii pe palierul descrescator, si apar si impulsuri false, nedatorate radiatiilor.Oscilatii puternice apar si daca lipseste rezistorul de 5Mega, adica se leaga contorul direct la 400V.

post-28085-139829560747_thumb.jpg

Link spre comentariu

Misa , cu tot respectul, nu o sa intru in polemici legate de digital vs analogic. Din punctul meu de vedere avantajele sunt clare, de aici si alegerea mea.

Am modificat baza de timp la 10us. Iata rezultatul, pentru tubul SI12B:

post-17238-139829560758_thumb.jpg

post-17238-139829560762_thumb.jpg

Selena, imi cer scuze, am postat deodata , e foarte buna ciorna pe care ai pus-o, o sa vreau sa adaug si eu ceva legat de influenta masuratorii / lungimii cablului si metode de compensare:

In documentul acesta: http://www.centronic.co.uk/downloads/Ge ... theory.pdf

Catre final , sub "cathode pulse display connections". Lucrarea trateaza si alte aspecte importante, inclusiv forma pulsului, timpul mort, compensarea tubului, intr-un cuvant notiunile de baza.

Link spre comentariu

Super fain Radu! Acum asculta: Ciocul ala in sus, de la inceputul undei e mic pentru ca ai oarece capacitati in paralel. Vezi unde sunt. Pot fi pe cabluri de exemplu. Nici nu iti imaginezi cum te poate perturba un condensator de 15pF in paralel...capacitatea cablului...De fapt ciocul ala in sus e detectia, restul sunt fenomene colaterale. (am "pus mina pe carte")Referitor la scule gen osciloscop digital neprofesional vezi ca poti lua plase mari. Toate cele de genul asta merg foarte bine in regim sinusoidal sau macar periodic...in rest... Cit despre polemica, cred ca nu e cazul.Selena....O sa studiez, acum am raspuns rapid.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări