Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou fotovoltaic ( solar ) & regulator de tensiune ( MPPT )

Vizitator Mirel Stoian

Postări Recomandate

Vizitator Mirel Stoian

Buna ziua,

Am un proiect si trebuie sa construiesc un panou solar.Ma gandeam la un policristalin cu 36 celule X 0.5 V = 18 V.

Doresc sa incarc un acumulator de 12 V 1.4 A , apoi sa leg mai departe un consumator.

Am gasit numeroase filmulete pe Youtube, material pe Google, dar ma gandeam sa mai cer o parere.

Va rog daca ma puteti ajuta c-o schema sau o idee cum as putea sa fac un panou si un regulator MPPT ( si acela trebuie sa fie artizanal ).

Am gasit cateva variante insa nu as vrea sa ma duc sa cumpar piesele respective si sa investesc timp si sa nu fie buna schema.

Va multumesc anticipat.

Cu stima !

Link spre comentariu
Vizitator Mirel Stoian
40 minutes ago, validae said:

Ceva experiență în domeniul electronic este ? Că de asta depinde mult succesul proiectului...

Salutare. Lucrez in domeniu si stiu sa interpretez si sa pun in aplicare o schema electronica. Ma ocup pe depanare si n-am mai facut placi de prin 2009 de cand am terminat facultatea, deci

posibil sa fiu un pic stangaci, insa nu vreau sa brevetez proiectul, il fac pentru proiect master.

Seara buna.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator marius1deva

Am un panou de 250w. Am atasat o poza cu caracteristicile sale.

Mai pot adauga panouri? Si daca da, cate si cum.

Multumesc.

IMG_1249.JPG

IMG_1247.JPG

Editat de marius1deva
Link spre comentariu

Referitor la panou: 

Din start trebuie sa-ti asumi ca o sa iasa mai scump si mai prost decat un panou comercial (oricare). Dar presupunand ca vorbim de un proiect de master, trebuie presupun sa fie facut manual. Se gasesc celule individuale de cumparat, la fel si bus-wire (platbanda de legatura) si alte maruntisuri. Ai grija la dimensiunile celulelor, cauta sa faci un panou ce foloseste celulele in dimensiunea in care vin. Nu te complica sa le tai, sunt FOARTE casante, vei sparge multe la inceput. Mare grija oricum cum lucrezi cu ele. Mare grija si la ce folosesti ca si sticla ce acopera aceste celule. In nici un caz nu folosi geam chior (normal), astea filtreaza partial radiatia ultravioleta si va scadea eficienta panoului tau. Incearca sa lucrezi mai degraba cu plexiglass transparent, e mai usor de lucrat in regim de amator. 

Referitor la controller: 

Controllerele MPPT sunt mai complicate decat cele PWM. Asigura intr-adevar randament mai mare. Realist vorbind, ia in calcul sa folosesti microcontrollere in realizarea acestui controller. Depinde cat de familiar esti cu programarea si scrisul de software. Daca nu e absolut musai, as recomanda sa te limitezi la PWM, e mai simplu (si mai ieftin) de implementat. Va trebui sa implementezi un set minimal de praguri : baterie incarcata/baterie descarcata, suprasarcina consumatori etc. Toate astea sunt mult mai simplu de facut cu un microcontroller. 

Daca ai gasit eventuale scheme, posteaza-le aici. 

Link spre comentariu

MPPT 75/15 inseamna  :

75 V tensiune maxima admisa  de la panouri in circuit deschis (VOC)

15 A curent maxim de la panou - curent de scurt circuit (Isc)

Din modelul acela de panouri (250W) eu n-as pune doua. Daca le punem in serie atunci avem VOC = 75 V , taman limita superioara a ceea ce poate regulatorul. Nu cunosc modelul , poate cineva care-l cunoaste v-ar putea spune daca rezista si cat rezista lucrand cu VOC permis maxim. Daca le punem in paralel , atunci depasim ISC permis (15A) , noi avand in conditii ideale  de la doua panouri in paralel 17,6 A.

Link spre comentariu
Vizitator marius1deva
14 hours ago, Armonia-S56 said:

MPPT 75/15 inseamna  :

75 V tensiune maxima admisa  de la panouri in circuit deschis (VOC)

15 A curent maxim de la panou - curent de scurt circuit (Isc)

Din modelul acela de panouri (250W) eu n-as pune doua. Daca le punem in serie atunci avem VOC = 75 V , taman limita superioara a ceea ce poate regulatorul. Nu cunosc modelul , poate cineva care-l cunoaste v-ar putea spune daca rezista si cat rezista lucrand cu VOC permis maxim. Daca le punem in paralel , atunci depasim ISC permis (15A) , noi avand in conditii ideale  de la doua panouri in paralel 17,6 A.

As putea adauga un panou mai mic(200w), pentru a nu ajunge la  oc maxim? Ar fi compatibile?

Link spre comentariu
Vizitator marius1deva
43 minutes ago, Bandi Szasz said:

Se poate. Daca se leaga in paralel atunci sa fie de aceiasi tensiune ( 37.52V ) sau daca le legati in serie sa nu depaseasca 15A.

Am inteles, insa un panou de 200w are alte caracteristici. In ideea aceasta intrebam daca se poate.

Sau este obligatoriu sa foe identice

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări