Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Protectia termica cea mai eficienta -cel putin la mine -e aceea care limiteaza curentul funtie de temperatura ,inverproportional .Problema e ca are aplicabilitate limitata .@kinderu56De ce nu? Nu e pe circuitul de forta .

Link spre comentariu

Am facut masuratorile. Atasez pozele cu valorile in gol si in sarcina. In sarcina s-a incalzit foarte tare 2n3055 cu tot cu radiator de abea puteam sa tin mana 3 secunde pe radiator, rezistenta de 5w tot la fel se infierbanta tare, s-a incalzit si bd-ul 139, era doar caldut. Poate o sa se gaseasca rezolvare si la problema mea.

http://imageshack.us/photo/my-images/21/img6207jo.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/268/img6208x.jpg/

Link spre comentariu

24,5V-12V=12,5V12,4V*2,8A = 35W.Crezi ca poti dispa 35 de w doar cu o bucatica de tabla? E si normal sa friga de-l ia dracu,daca nu-l pui pe un radiator calumea :nebunrau:Si am mai spus asta,dar cine sa caute cand are o problema :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Normal ca s-a incalzit ... la 35W nu e de mirare. Si parca a venit aici sa te ajutam ,nu sa strigi la cei care te ajuta .Sau te-ai vazut cu saci in caruta?Ce zener folosesti?(D7)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu cred ca scurtcircuitul tot de la supraincalzirea tranzistorului apare.2N3055,disipa cca 100W,la temperatura capsulei de 25grdC.Cu cat aceasta temperatura e mai mare,cu atat puterea ce poate fi disipata scade.Cand faci scurt pe iesire,tranzistorul e fortat sa disipe 30V ori curentul maxim setat.La 3A de exemplu,el va disipa 90W.Daca el deja e fierbinte,scurtul e inevitabil.Eu ti-as sugera sa maresti radiatorul,sau sa folosesti ventilarea fortata,cu un ventilator.E benefica si folosirea a doua tranzistoare in paralel,puterea disipata de fiecare,reducandu-se la jumatate.Daca folosesti doi tranzistori,in emitorul fiecaruia monteaza o rezistenta de cca 0,2 ohmi,la 2-3W,pentru echilibrarea curentilor.Pentru un contact termic cat mai bun,monteaza tranzistorii direct pe radiator,fara izolator de mica,foloseste vasilina termoconductoare.Ramane sa izolezi apoi radiatorul de restul montajului.Valorile tensiunilor masurate de tine,in gol,mi se par in regula.Ar fi insa utile si valorile acestora,cand sursa intra in limitare.Regleaza tensiunea de iesire la 12V,pune ca sarcina un bec de 12V-20W,apoi regleaza limitarea curentului,ca prin bec sa ai 0,5-1A.Apoi masoara tensiunile.Dar simplul fapt,ca din potentiometrul de reglare a curentului,poti regla luminozitatea becului,de la stins complet,pana la luminozitatea maxima,sugereaza ca limitarea curentului,functioneaza.

Link spre comentariu

Exact cum s-a scris si mai sus,pune ambele tranzistoare in paralel (fix tot atat se vor incalzi in total,insa,individaual,vor lucra mai lejer) si raceste-le cu un ventilator. Un pic de aer face minuni (mai ales ca ai un radiator bun pt racire fortata)!Eu am o sursa de 18V/5A,cu un radiator de 3-4 ori mai mare si orientat ca aripioarele sa fie verticale.Cu 13V/5A pe iesire (adica tranzistorii,ca am 3 in paralel, dispa tot 35W) se incinge fara probleme peste 45 de grade,de nu prea mai poti tine mana pe el...deci cine e in necunostinta de cauza? :nas:

Link spre comentariu

Sa inteleg ca din cauza radiatorului mi se defecteaza 2n3055 la scurt. Cand s-a intamplat scurtul potentiometrul de la curent era la jumatatea cursei. D7 - 5v6 . Intradevar daca pun un bec si ii reglez curentul il pot aprinde, stinge, adica ii pot schimba intesitatea luminoasa. Nu sunt genu cu sacii in caruta.

Link spre comentariu

Problema mea nu este caldura, cum mai spus si in posturile anterioare. Este urmatoarea: Daca fac scurt cu testerele 3,4,5 secunde mi se defecteaza 2N3055 si nu imi dau seama care ar fi cauza. D7 - 5v6 . Nu sunt genu cu sacii in caruta.

Dacă măsurătorile au fost făcute luînd ca referinţă minusul de ieşire al sursei,la nivelurile de tensiune scrise pe schemă pentru situaţia de gol şi de consum am văzut cauza de nefuncţionare al protecţiei la scurt.La consumul de 2,8A pe R7 există 1,2 volţi(notaţi pe schemă), dar pe intrarea inversoare a lui U3 sînt 0 volţi, ceace este greşit.Trebuie să fie tot 1,2 volţi.Dacă tensiunea de pe R7 nu ajunge la U3 sigur că protecţia nu va merge.Rezistenţa de 10k,sau altceva,o configuraţie greşită cablaj.Cercetează de ce nu ajunge tensiune pe intr.inv. a lui U3.Iei ca referinţă zero minusul punţii redresoare şi vezi ai 1,2 volţi pe intr.inv. a lui U3 la 2,8A la ieşire?Dacă nu există consecinţele le-ai văzut.
Link spre comentariu

Pe inversor, pinul 2 de la U3 nici nu am cum sa am tensiune. El este legat ca in schema direct la minusul de masura printr-o rezistenta de 10k. Ce tensiune pot avea daca unesc testerele printr-o rezistenta de 10K? Zero. Daca potentiometrul curentului este sa zicem la un consum de 0,30 amperi si fac scurt, actioneaza protectia, Mi se aprinde ledul rosu, cand revin de pe scurt tensiunea revine de la 0 la valoarea initiala. Daca era legat inainte de R7 as fi avut acea tensiune negativa acolo de -1,2V

Link spre comentariu

Da se aprinde. Se aprindea si inainte dar cum am spus in primul post meu post din acest topic, nu stiu de ce imi defecteaza 2n3055. Daca valoarea curentului este mica nu mi`l defecteaza, daca este mare mi`l termina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări