Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

multumesc am montat un mj15003 merge ok dar am o singura problema daca fac scurt pe iesire in loc sa intrei protectie sare tensiunea la 30V si se inginge ca draci chiar daca tensiunea este setata la 1.2V,daca indepartez scurtul in cateva secunde revine la cea setata am verificat toate piesele sunt ok in rest sursa functioneaza ok

Link spre comentariu

costyy86:citat quote]Sio eu am facut 8 module si merg...dar ni macar unul nu are montat Q1-Bc546....nu stiu dince cauza cu el nu merge..fara el merge bine,Tranzistorul Q1, în situaţia de scurtcircuit la ieşire baza lui devine mai pozitivă intrînd în conducţie şi pune baza Q2 la masă blocînd tranzistorii serie. Treaba asta o mai face şi U3 dar pe o cale mai ocolită.Deci se poate scoate Q1.Funcţionează şi fără Q1. Testează!

Link spre comentariu

q1 re DOAR o singura functionere: blocheaza iesirea in momentul in care opresti sursa. atunci tranzistorul serie (darlingtonul Q2-Q4) are tendinta sa se satureze si da la iesire toata tensiunea care mai e pe c1. asta se intampla deoarece c3 (47u) se descarca muuult mai repede si lasa operationalele fara tensiune negativa. asta poate avea efecte distructive daca in momentul opririi mai ai un montaj conectat la iesire. eu nu l-as scoate. as mari c3 destul de mult (220-470u) si as pune un zener 2v7, 3v3 serie cu r14. as mai pune un electrolitic mic peste d7, pentru ca are tendinta de oscilatie si zgomot destul de mare.limitarea de curent o face u3. el compara o fractiune reglabila cu p2 din tensiunea de referinta, cu caderea de tensiune pe rezistenta de scurtcircuit r7. atunci cand sunt egale, iesirea lui u3 "trage" catre v- referinta lui u2, prin d9, blocand astfel darlingtonul de iesire. daca nu intra in protectie, poate sa fie inversate intarile lui u3 si astfel sa apara o reactie pozitiva.

Link spre comentariu

Corect ce susţii "almarghi"!Din asemenea discuţii se descurcă nişte iţe.Am construit şi eu surse unde aveam nevoie de o tensiune negativă,dar eu am făcut filtrarea cu un elko de 680uf.Şi să dialogăm pe aceeaşi temă:asemenea proiecte unde se produc efecte negative şi eşti silit să configurezi suplimentări pentru a contracara acele negativisme eu nu le văd bine şi nu le-am pus niciodată în practică.Ceace recomand şi altora. Este bine să fie studiată o schemă şi dacă convine să fie transpusă în practică.

Link spre comentariu

osa verific daca este u3 montat corect ma gandesc ca daca nu era montat corect nu functiona delocosa pun si in practica ce spune "almarghi" sa vedem ce o sa iasa

Link spre comentariu

mai multe detalii:cele 8 module au comanda comuna,adica din acelasi pot se regleaza toate?se pot folosi independent?nu s-ar putea folosi mai putine module si mari numai etajul final?

Link spre comentariu

Modulele se regleaza separat, sunt alimentate din doua trafuri cu infasurari separate ..minusul este comun pentru a putea masura tensiune si curentul cu aceleasi instrumente de panou,se foloseste doar la incarcarea de acumulatori, nu este nevoie sa reglez tot timpul, deaceea am pus in loc de potentiometre semireglabili,Nu am folosit mai putne module din cauza ca atunci trebuia pusi la incarcat acumulatori in paralel, si nu este chiar bun tinand cont ca nu toti acumulatori se incarca la fel...

Link spre comentariu
Vizitator tyc

SLA se incarca diferit de Pb-acid cu lichid ;si astea (bateriile) sant formate tot din accu cu PB dar au stratimat care retine lichidul si nu curge; in plus sant sigilate si rasufla prin supape http://en.wikipedia.org/wiki/VRLA_battery

Incarcarea se face mai strict ,curentul de incarcare mic pt a nu permite incalzirea bateriei si astfel evaporarea electrolitului . O incarcare la 100% din capacitate se face numai cu control electronic ,in doua etape : incarcare cu (,)curent constant urmata de o incarcare de nivelare cu tensiune constanta.

Decizia momentului comutarii e luata dupa un algoritm http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... C3906.html

Link spre comentariu

Intampin si eu o problema la sursa reglabila din acest link http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html . In loc de 2n2219 am pus BD137. Am facut un mic experiment. Totul functioneaza perfect. Am montat un motoras de 12v la iesire. Ma jucam cu tensiunea totul in regula. Din greseala am dat tensiunea cam mare, mi-a iesit fum din motoras si tensiunea imi sta in maxim acum. Cred ca s-a ars 2n3055. Potentiometru de la curent era la jumatate. Nu ar fi trebuit sa aiba protectie la scurtcircuit ? sau de ce sa ars?

Link spre comentariu

Intampin si eu o problema la sursa reglabila din acest link http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html . In loc de 2n2219 am pus BD137. Am facut un mic experiment. Totul functioneaza perfect. Am montat un motoras de 12v la iesire. Ma jucam cu tensiunea totul in regula. Din greseala am dat tensiunea cam mare, mi-a iesit fum din motoras si tensiunea imi sta in maxim acum. Cred ca s-a ars 2n3055. Potentiometru de la curent era la jumatate. Nu ar fi trebuit sa aiba protectie la scurtcircuit ? sau de ce sa ars?

Sînt două situaţii de fapt :1) tranzistorul serie în scurt CE sau 2) comanda tranzistorului serie ce îl menţine în starea de saturaţie.Măsori unele componente la rece cu ohmetrul(ex.tz.serie,etc.)şi măsori tensiuni în punctele esenţiale,referinţa,tensiunea negativă,atunci cînd reglezi din pot .de tensiune la ieşirea ampl.de eroare există tensiune variabilă,etc.Ne transmiţi rezultatele.
Link spre comentariu

imi poti spune mai exact in ce puncte sa masor? mai exact la mine nu functioneaza protectia la scurtcircuit. Si cand fac un scurt mai indelungat, adica 5 secunde imi arde 2n3055

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări