albasete Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Practic nu am la ce sa folosesc 10A, un 6-7 A sa zic pentru incarcarea accu. de la masina, dar si atunci foarte rar. Sunt si scheme mai simple si la fel de stabile, pana la 4A (Almanah Tehnium 1987, 1990) scheme cu LM 317 (pana la 20 A cine doreste), care au si reglajul curentului, cu LM 338, LM 2576-T Adj (in comutatie) si exemplele pot continua. Fiecare i-si construieste sursa de care crede ca are ce-l mai des trebuinta. Pana acum am o sursa cu celebrele 78xx, una cu LM 2576 T Adj (in comutatie, merge super) si ultima cu LM 317, care asteapta sa-i fac V-A meter-ul digital. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 nu inteleg la ce folositi surse liniare de curenti asa marieu as face o sursa liniara numai cu un LM317 pentru aplicatii pretentioase,unde zgomotul de la cele in comutatie conteaza(eventual cu un traf cu priza/prize)si inca o sursa in comutatie pt curenti mari ambele vor fi usoare plus ca le poti folosi in acelasi timp la o aplicatie mai complexacel putin 3 forumisti au spus ca au surse in comutatie cu nu stiu ce LM si sant multumitiun convertor step-down cu IR2125/NCP5181 si niste mos-uri canal n ieftine nu este un capat de taraO sa va raspund eu,dle @miticamy..Pentru ca multi dintre noi,nu avem suficiente cunostinte pt abordarea unei surse in comutatie.In plus,o sursa liniara e mult mai ingaduitoare la eventuale greseli.Pentru cine nu are mosfeturi si alte minunatii,fara numar si trebuie sa le cumpere,e un motiv sa faca o liniara .Asta cu mosfeturile o spun din experienta...protectia la scurt circuit,la o sursa in comutatie,e destul de delicata...parerea mea.Sa va reamintesc ca foarte multi incepatori abia au un multimetru,nicidecum osciloscop,LC-metru,etc?Ca parere personala,cel putin ca incepator,e musai sa incepi cu o sursa liniara;in plus,multi dintre noi nu cunosc nici legea lui Ohm...Si pentru moderatori,o sugestie...Parca acest subiect s-ar incadra mai bine,la Alimentatoare...unde s-ar primi mult mai multe informatii,sfaturi,ca aici.Sunt persoane cu vasta experienta,care intra foarte des acolo,foarte rar aici.@miticamy,e unul dintre ei... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 se pare ca nu santem pe aceeasi lungime de undanu este vorba de o schema anume-orice schema poate fi facuta functionala intr-un finaleste vorba de un principiu,daca nu e prea mult spusintr-o zi ma hotarasc sa fac o sursa;daca nu am oarece experienta dupa ceva documentare ma opresc la o schema-dar tocmai lipsa de experienta ma face sa nu iau in calcul si alte elementesi daca nu am o aplicatie unde nu conteaza zgomotul surselor in comutatie ma pricopsesc cu o sursa de 3 ori mai voluminoasa/grea cu care sa incarc din cand in cand niste acumulatorisi daca am ambitie in aceeasi cutie fac si o sursa liniara reglabila de max 1asi o sa am 4 borne in loc de 2;si un comutator al instrumentelor de panou-mare consumdar am un traf de 2 ori mai mic si un radiator la felE NUMAI O PARERE,asa ca luati-o ca atareL.E.--se pare ca am scris in acelasi timp,ar trebui sa raspund inca o data dar forumul asta m-a cam saracit cu chiulul pe care-l trag cand raspunddetaliu la detaliu:nu am spus nici un moment sa nu faca sursa liniara ci am spus sa nu faca una monstruoasa,cu un traf scump,radiatoare scumpe,cutie mare cu manopera multain casa omului o sursa cu lm317 este ultrasuficienta pt majoritatea aplicatiilornu va mai ganditi la curent limitat continuu,in limite asa de mariimplinesc 34 ani de la angajare,am lucrat numai electronica si nu am simtit nevoia limitarii curentului la orice valoare;o limitare in trepte este suficienta pt ca altfel ar insemna sa stim asa de bine sarcina,adica ce s-ar intampla in cazul unei defectiuni incat sa reglam limitarea la 2,25a si nu la 3a(mai exagerez tocmai pt a vedea mai bine situatia)cand spun tranz ieftine nu ma refer la stocul meu pt ca nu vad cum ar ajuta ce am eu prin casa pe cinena din Suceava sau Lugoj;descriu exact situatia,adica un mos de 120a costa cat un kg mere-asta ca sa nu ne mai plangem mereu ca santem saraciin schimb eu am plans un an intreg ca nu aveam 150 lei sa cumpar un set de piese rusesti pt un aparat de radio-si am renuntat ca intre timp am trecut majoratulacelea erau vremuri grele pt electronisti--un tca150,audio IPRSde vreo 2w era tot 150 leicalculati cate sg3524,uc3843,lm393,lm741 luati cu un pachet de tigariiar in comutatie nu trebuie sa incepeti cu cine stie ce sofisticarii:un lmxxx specializat si o bobina cumparata de la farnell si gata sursaeu fac montaje ca sa va incurajez,sa vedeti ca intr-o ora-doua am facut un montaj functional si acum constat ca parca am facut ceva rauv-am rugat ca dupa o descriere destul de amanuntita(la totul despre surse)sa faceti desenul cu ce ati inteles--acesta este un adevarat exercitiu de invatare;asta si pt ca implicarea mea sa scada,se intampla ceva cu mine,azi am mers numai la 90 gradeSI DACA tot m-am ambalat, propuneti o formula in care un electronist pensionar si cu o deschidere spre activitati sociale sa devina un fel de centru de colectare/distribuire componente ce prisosesc fiecaruia.Nu am timp sa merg la posta sa trmit ce-mi prisosesteSI sa mai rugam pe toti cunoscutii sa fie cu ochii pe aparate electronice ce se arunca peste totEu acum abia am realizat cat de bune sant bobinele din PFC activ;in timp ce bobinele iesire ATX se incalzeau ca naiba la puteri de zeci w,cele din pfc se comporta perfect Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Este o vorba..."buna ziua am dat,belea mi-am capatat".Nu va inteleg supararea,Domnule @miticamy;n-am facut decat sa incerc sa expun cateva motive,care in opinia mea ar face pe un incepator sa aleaga o asemenea sursa.Posibil sa nu fie astea adevaratele motive,cine stie... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 iarasi nu cititi cu atentie:am inceput prin a-i raspunde lui @albaseteintre timp ai raspuns dumneata si pt a nu pune o noua postare am despartit cu L.E. cele 2 raspunsuriai spus ca este greu pt cine nu are piese fara numar ca mine;am raspuns ca nu cred ca asta este o problema avand in vedere pretul pieselor de azi pt un incepator si pretul pieselor cand eram eu incepator iar exemplele cu preturile sant ca o fila de istorie,cei tineri nu au cum sa stie conditiile de atuncisi trebuie sa ma mai protejez si eu pt ca simt ca multi ma considera un fel de condamnat la locul de munca obligat sa raspunda iar acele piese pe care le am sant stranse in 20 ani si inseamna zeci de ore de munca cu inhalarea fumului toxic si certuri cu familia pt depozitarea lor;le-am strans si ca sa pot sa le dau unora care nu au avut aceleasi posibilitati ca si mine de a fi in contact cu aparate casabilele-am oferit gratis pe forum dar unora le-a fost greu sa se deplaseze pana la minesi ca fapt divers,am dat gratis niste trafuri vechi--a venit fiul respectivului sa le ia--si nici un mesaj de multumesc nu am primitsi pentru ca eu nici un moment nu am facut referire la o persoana si am spus numai generalitati ce puteau fi trecute cu vedere daca esti o persoana foarte ocupata,ar trebui sa-ti ceri scuze pentru folosirea unei expresii de cartier;nu ti-ai capatat domnule nicio belea cu mine,esti la sute de km distanta asa ca stai linistitcel mult ai privat si alte persoane de o serie de montaje ce stau in asteptare in speranta ca o sa ma simt mai bine Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Domnule @miticamy,am toata consideratia pentru efortul de a impartasi altora,din vasta dvs experienta,..DAR..nu inteleg pentru ce mi-as cere scuze.Un proverb nu este o...expresie de cartier...era doar autoironie.Cred ca m-am adresat cu tot respectul cuvenit,spunandu-mi doar punctul de vedere.N-ar strica sa specificati cui raspundeti,atunci cand dati mai multe raspunsuri,intr-un singur post,ati evita confuzia. Chiar nu inteleg rostul acestei polemici,care cel putin in ceea ce ma priveste,se sfarseste aici. Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 La prima sursa cea de 0-30v si 0-3A....protectia intra si daca faci scurt pe iesire?....am mai realizat-o mai demult...si nu mai tin minte...si nu ma-s pune sa probez... doar sa stiu in caz de "accident"... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 La prima sursa cea de 0-30v si 0-3A....protectia intra si daca faci scurt pe iesire?....am mai realizat-o mai demult...si nu mai tin minte...si nu ma-s pune sa probez... doar sa stiu in caz de "accident"...Schema......?Daţi date.altfel nu ştim ce poate schema. Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Aceasta schema..... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Are protecţie la scurtcircuit.Informaţia se culege de pe rezistorul R7 de 0,47 ohmi.Dacă doreşti mai multe detalii ţi le dau cu plăcere. Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Are protecţie la scurtcircuit.Informaţia se culege de pe rezistorul R7 de 0,47 ohmi.Dacă doreşti mai multe detalii ţi le dau cu plăcere.Multumesc foarte mult...doream sa stiu pentru ca modulele vor fi folosite pentru incarcarea unor acumulatori Plumb-Acid 12v/7.2Ah...si mai incurc fara sa vreau polaritatea bateriei sau mai ating fara intentie firele intre ele... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Multumesc foarte mult...doream sa stiu pentru ca modulele vor fi folosite pentru incarcarea unor acumulatori Plumb-Acid 12v/7.2Ah...si mai incurc fara sa vreau polaritatea bateriei sau mai ating fara intentie firele intre ele...Dacă ai tendinţa de a greşi polaritatea alimentatorului cînd conectezi la akku. pune D11 o diodă de cel puţin 5A şi la ieşirea alimentatorului un fuzibil de 5A. Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Dar in momentul cand schimb polaritatea nu intra protectia?..ca din moment ce intra imi dau seama ca ori bateria mananca mai mult decat vreau eu sa-i dau ori am pus gresit..... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Dar in momentul cand schimb polaritatea nu intra protectia?..ca din moment ce intra imi dau seama ca ori bateria mananca mai mult decat vreau eu sa-i dau ori am pus gresit.....Protecţia acţionează numai atunci cînd conectarea este corectă.Mi-am dat seama că nu ştii cum se mai "numeşte" dioda D11 şi ce rol are.De exemplu la conectarea alimentatorului la un acumulator în mod greşit D11 intră în conducţie limitînd la 0,65 volţi tensiunea aplicată pe diodă.Deci practic scurcircuiteaza acumulatorul.Protecţia sursei nu acţionează.Aşadar protejarea alimentatorului la conectare greşită n-o face decît D11 şi un fuzibil pe ieşire. Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Nu stiam ce rol are... daca stiam nu mai intrebam....multumesc pentru explicatii..acum am priceput... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum