Nostalgic Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 TL081 este operaţional ce are mosuri la intrare,pe cînd 741 e cu bipolari .Nu ţi-aş recomanda să faci sceastă înlocuire.741 e mai zgomotos.Tranzistorul 2N2219 se poate înlocui cu BD139. Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Atunci banui ca TL071 il poate inlocui..sau ce il mai poate inlocui? ca la magazinul de unde fac comanda nu are TL081 pe stoc....si am nevoie de 24 bucati.Parca se poate inlocui si cu TL084...dar vine modificat in schema pentru al adapta...insa in U2 mai intra un traseu in plus parca la pinul 5 al lui TL081..la Offset N2...acela unde il pot pune la TL084..binenteles daca acesta ii poate lua locul.Multumesc. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Da.TL071 se poate folosi în locul lui TL081.(sau se poate utiliza şi CA3130-CA3140).la U2,e necesar operaţional cu reglaj de offset,în locul celorlalte poate fi utilizat şi LM358 (două operaţionale în capsulă). Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Multumesc..chiat asa o sa fac..o sa pun un TL071 si cate un LM358... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Lamuriti-ma si pe mine ce anume au in plus aceste surse comparativ cu una facuta cu 324? Aceasta din urma foloseste o singura capsula nu "n-spe" precum cea cu TL si nu are nevoie nici de tensiune negativa pentru a coborii la 0V precum la cea cu 723Stabilitatea.Celei pe care o face costyy86 ia mers vestea ca e stabila , la 723 uneori intra protectia prea tarziu si se duceau 2N3055 (atunci asta era de top) .Am folosit si o sursa cu 324 (reglaj tensiune si limita curent) dar trebuia sa reglezi curentul si tensiunea inainte. Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Stabilitatea.Celei pe care o face costyy86 ia mers vestea ca e stabila , la 723 uneori intra protectia prea tarziu si se duceau 2N3055 (atunci asta era de top) .Am folosit si o sursa cu 324 (reglaj tensiune si limita curent) dar trebuia sa reglezi curentul si tensiunea inainte.Am una cu 324 nu am observat sa se destabilizeze, de acum o sa o tin mai mult sub observatie, adica de asta vorbesc:Scuze pentru calitate, am facut o poza rapid cu telefonul, functieneaza de ceva ani cu brio, curentul si tensiunea reglabila din potentiometrii, "live". Link spre comentariu
briobit Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 puteti sa faceti un scan la toata documentatia? vreau sa incerc o sursa si cu AO, pana in prezent de asta cu 723 sunt supermultumit Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Am una cu 324 nu am observat sa se destabilizeze,...Inseamna ca cea folosita de mine a fost defecta . Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Si inca una cu 324 la fel cu cea de sus, doar partea de curent difera in sensul ca nu e reglabila, si unde sint mai multe detalii:Ce ar mai fi de mentionat, in loc de tranzistorii T1 si T2 am folosit unul singur darlington BDW83C si de asemenea pentru a nu limita sursa am alimentat LM-ul separat printr-o rezistenta si un zener si am la iesire 28V, adica cam asa ceva:sch.pdf Link spre comentariu
costyy86 Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Am intampinat o problema in schema...dupa cum vreau eu in loc de U1 si U3 sa pun un LM358...acesta avand doar o singura alimentare...si U1 se alimenteaza de pe o ramura iar U3 de pe alta..nu stiu cum sa fac...tinand cont ca deja am comandat componentele..la U2 voi pune TL071...pun si o poza ca sa va dati seama cam espre ce este vorba si sa ma indrumati unde sa il alimentez... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Am intampinat o problema in schema...dupa cum vreau eu in loc de U1 si U3 sa pun un LM358...acesta avand doar o singura alimentare...si U1 se alimenteaza de pe o ramura iar U3 de pe alta..nu stiu cum sa fac...tinand cont ca deja am comandat componentele..la U2 voi pune TL071...pun si o poza ca sa va dati seama cam espre ce este vorba si sa ma indrumati unde sa il alimentez...Alimentează-l din punctul de conexiune a lui U1.U2 rămîne la locul lui. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Vin cu o completare importantă la cele menţionate mai sus:U1 fiind o sursă de tensiune constantă este necesară şi alimentarea operaţionalului să fie cît mai stabilă,deaceea îţi recomand completarea următoare.Se va mări factorul de stabilizare al alimentatorului. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Nu am mai găsit cablajul vechi, aşa că-n dimineaţa asta l-am refăcut. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Pune U2,U3 ca 358 ;lasa U2 asa cum e alimentat ,altfel devine instabil. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Pune U2,U3 ca 358 ;lasa U2 asa cum e alimentat ,altfel devine instabil.A menţionat şi "costyy86" într-un post anterior că va utiliza pentru U1 şi U3-LM358 iar pentru U2-TL071.Revin cu sugestia: U1 fiind sursa de referinţă este indicat să fie alimentat operaţionalul respectiv cu tensiune stabilizată.Vedeţi desenul de mai sus.componente adăugate:un rezistor, un zener de 30 volţi sau două de 15.rezistorul se calculează pentru un curent de 15 mA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum