Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Nu ii stiu schema,dar stiu asa ca:1.e veche de 10 ani(vintage) 2.driver cu sg(ala care se folosesc in cele mai multe smps de mare putere) 3.Are mos-i pe intrare(un IRF510 si un IRFP caruia nu ii se vede seria din cauza radiatoarelor) 4.comparator cu lm324n 5.PFC activ

Link spre comentariu

c1815 si a1015 mai primesc cate un "2s" in fata si vor apare niste tranzistoare de semnal mic.(TL)431 e un stabilizator "programabil", 494 cu diverse prefixe e integrat (ultra-clasic!) de spmps (TL494 de la TI), BY e cod de dioda (poate e dubla dioda, se poarta prin surse), BU e cod de tranzistor de comutatie (de oarecare putere); SBL3040 m-am plictisit sa-l caut...Hai ca sunt componente destul de tipice/banale/usor de gasit! (Chiar daca Google a inceput sa faca "nazuri" si sa "produca" mesaje de genul "n referinte au fost blocate de cererea posesorului de drepturi asupra marcii" SOPA/ACTA & comp incep sa-si arate coltii....)

Link spre comentariu

[LM723 permite construirea unor surse de tensiune la care nivelul tensiunii de ieşire (Vo) poate fi mai mic decît nivelul tensiunii de referinţă (Vref).Cel ce a proiectat schema aceea pe care ai construit-o nu a folosit facilităţile oferite de fabricantul cipului(protecţie la scurt,limitare curent la ieşire,întoarcerea caracteristicii,tăierea tensiunii de ieşire).A proiectat o configuraţie exterioară asa cum a dorit el, ce bineînţeles s-a văzut că nu funcţionează.Funcţiile de la pinii: CS,CL, nu au fost utilizate.Acelea făceau treabă mai bună decît configuraţia proiectată de el.Cipul oferă multe facilităţi care sunt lăsate la discreţia utilizatorului şi dacă schema nu e proiectată corect va fi ceva ce nu funcţionează.Acea schemă trebuie modificată substanţial.Altfel e o muncă în van.Abia acum am parcurs cateva din ultimele pagini; nu ma pot abtine sa nu fac cateva remarci:1. Desi destul de multe ori nu am fost de acord cu afirmatiile D-lui Tyc, in cazul schemei postate cu 2 pozitii in urma (nefiind numerotata o voi identifica prin data, 30 Ian 2012, si ora 05:57, pag 77) pot afirma ca este una FOARTE reusita! Eu am construit-o si am obtinut performante nesteptat de bune, inclusiv la capitolul zgomot pe iesire! 2. Dl. Briobit a facut vreo greseala (schema e destul de complicata, se intampla si la oameni cu mai multa experienta) sau a avut vreo componenta defecta. Mie mi-a functionat de la zero volti la iesire.3. Afirmatiile de mai sus denota in cel mai bun caz superficialitate, D-le Nostalgic! In aceasta schema circuitul 723 foloseste referinta si amplificatorul de eroare ca un generator de curent constant, care este impartit intre baza super-tranzistorului de reglaj si iesirile amplificatoarelor de eroare. Acestea controleaza tensiunea SI curentul la iesire, combinand ingenios functionarea cu tensiune stabilizata sub pragul de curent, cu functionarea cu curent stabilizat la atingerea acelui prag.4. Pe baza experientei mele, destul de indelungate, recomand colegilor sa treaca cu analizarea temeinica si sincera prin urmatoarele etape in construirea "sursei reglabile de laborator":a) Care sunt limitele tehnice realiste ale unei asemenea surse, prin prisma montajelor pe care le aveti in vedere (unii sunt atrasi de circuite logice/microcontrolere, interfete de achizitie; altii vor sa construiasca echipamente audio, inclusiv de puteri semnificative; unii sunt tentati de legendarele tuburi electronice cu vid - deci tensiuni mai ridicate, altii raman cu semiconductorii contemporani, etc.)b) Care sunt limitele economice, geometrice si de timp. Adica cati bani sunt disponibili de cheltuit, cat spatiu aveti la dispozitie, cat timp sa o construiti. Si sa nu uitati, poate cu asta ar trebui sa fi incep, insa e cea mai variabila data de intrare: cat de bine va veti descurca la capitolul cunostinte si indemanare!! "Vechii" pot realiza chestii destul de "tari", valorificand stocuri existente - de exemplu traful ala "colectat" la pret de fier vechi, care e aproape gratis, insa ar costa cat jumatate de sursa cumparat nou, si exemplele pot continua. Unele elemente trebuie insa neaparat cumparate (condensatorii de filtraj, unele semiconductoare moderne)c) O alta recomandare pe care v-as face-o: incepeti cu o sursa mai mica si mai simpla. Ambitia excesiva va va conduce la lovirea unuia din multele "praguri de sus": ati abordat o schema complexa, nu ati inteles suficient cum functioneaza, rezultate dezamagitoare; sau ati neglijat un aspect sau altul - nenumarate exemple de transformatoare, radiatoare, tranzistoare de putere si altele subdimensiunate, rezultand in neatingerea performantelor dorite sau chiar defectarea unor piese scumpe...Sau constructia se "impotmoleste" prin dificultatea procurarii unei piese sau adunarii banilor pentru o componenta scumpa, sau realizarii unei cutii aspectuoase...Spor!

Link spre comentariu

Sunt total in ceata nu mai stiu cine cu cine si de ce schema vorbeste... schema dupa care am facut sursa in principiu functioneaza cum trebuie si la scurt si la pragurile de amperaj pe care le setez, problema ca imi pica tensiunea e din cauza transformatorului anemic dar sper sa rezolv treaba asta si da cu aia 0.7 volti nu stiu de ce e asa dar sincer nu ma deranjeaza deloc ( aia 0.7 volti nu sunt eroare de afisaj din sursa, e masurata si cu multimetru si am pus sa imi arate exact ca pe multimetru ca puteam sa o fac sa arate 0 din semireglabilul din voltmetru dar am vrut sa fie exact tot ce vad)(cu experienta stai linistit ca sunt praf de aproape 10 ani nu am mai facut un montaj dar incerc sa recuperez din goluri)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări