Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

briobit:întreabă

o intrebare am in prima faza si anume cum fac sa variez fin tensiunea in sensul ca am un potentiometru de 500 ohmi dar nu stiu exact cum sa il leg fata de ala de 10k de pe schema si daca are cineva idee daca regimul normal de functionare pentru transformatoarele alea tip droser este normal sa fie mai caldute chiar fara consumator

Depinde unde îl conectezi: în partea de sus a potenţiometrului va scade tensiunea la ieşire,în partea de jos va creşte nivelul la ieşire.droselurile,aşa merg de obicei.Îţi recomand folosirea unui trafo de reţea adecvat acestei surse,dacă vrei parametrii ce-ţi doreşti:tensiune stabilă la ieşire vizavi de curentul absorbit de sarcină. Eşti om cu mine, sînt om cu tine! (Legea lui Ohm)
Link spre comentariu

pai tensiunea maxima este conform cu ce este inscris pe transformator adica fiecare livreaza 12 volti la 4 amperi, inseriate am cum spuneam 24 volti la 4 amperi, eu am nevoie de 3 amperi si de 24 volti , singura nelamurire e la care capat leg potentiometru la cel dinspre bara de plus sau in partea opusa?

Link spre comentariu

briobit :citat

, singura nelamurire e la care capat leg potentiometru la cel dinspre bara de plus sau in partea opusa?

Îl conectezi unde vrei,dar să ştii că oriunde s-ar conecta nu poţi trece cu reglajul de partea opusă a cursorului potenţiometrului principal.Eşti om cu mine, sînt om cu tine! (Legea lui Ohm)
Link spre comentariu

Am cumparat si eu un MJ15003G ONsemi su nu stiu daca e original,cer o parere ca daca nu-i original n-as vrea sa-l fortez. Pe el scrie MJ15003G BM0743 MEX si sigla ON

Sa presupunem: Uin=35V, Uout=3V, Iout=6A, puterea disipata pe tranzistor e destul de mare 192 Wati temperatura jonctiunii ajunge la 134 grade C.Un dispozitiv semiconductor sa functioneze in aria de siguranta nu trebuie sa disipe o putere mai mare de 50-60% din maximul posibilitatii lui.La conditiile de mai sus,orienteaza-te la citi tranzistori montezi in paralel.Cel putin doi.
Link spre comentariu

Din pacate transformatoarele alea sunt cea mai proasta alegere pt o sursa.Au o caracteristica cazatoare,deci tensiune in gol mare,dar scade foarte repede cu cresterea sarcinii...Si in gol au 40-50 grade...iti dai seama cat de calde o sa fie in sarcinaSi condensatorii aia par cam vechiIn rest felicitari pt sursa,se vede ca ai lucrat mult la ea!

Link spre comentariu

... cu transformatoarele alta solutie nu am avut din cauza spatiului... era bun un toroidal dar unde sa gasesc, si condensatorii sunt ceva nemtesti parca asa scria pe ei ( e carcasa sanatoasa daca bubuie )asa si radiatorul ala mergea ceva mai mare....Ideea a fost sa fac sursa cu cat mai putin bani investiti si pana la momentul asta am investit 40 ron.In gol pleaca de la 0.7 volti la 29.5 volti, o sa pun diseara poze cu ea in sarcina la diferite valori.

Link spre comentariu

... cu transformatoarele alta solutie nu am avut din cauza spatiului... era bun un toroidal dar unde sa gasesc, si condensatorii sunt ceva nemtesti parca asa scria pe ei ( e carcasa sanatoasa daca bubuie )asa si radiatorul ala mergea ceva mai mare....In gol pleaca de la 0.7 volti la 29.5 volti, o sa pun diseara poze cu ea in sarcina la diferite valori.

Fixeaza plaja de tensiune de la 1 volt la 24 volti ca deja nu va stabiliza in afara acestui domeniu.Astept.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări