Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Aha.Limbi straine cu schemele astea cu integrate.Ca parte reglabila am ales si eu o schema cu lm723,foarte discutata pe site-urile straine,dar nu dispun de cablaje si nici nu stiu cum sa le desenez,asa ca am inceput sa o realzizez pe o foaie de cablaj dinacela perforat cu multe gaurele.Ca tranzistor de iesire folosesc un MJ15003 ONSemi si un radiator destul de maricel.Abia astept sa vad ce o sa poata duce. :freaza:

Link spre comentariu
Vizitator acristea

Salutare,

va rog sa ma ajutati sa rezolv si eu urmatoarea problema:

Am o sursa reglabila de 0-30V si 3A asemanatoare cu cea din schema atasata, si nu reusesc sa cresc tensiunea peste 25V folosind o sarcina (rezistenta) de 10ohm.

Cateva date despre componente: Am folosit un trafo toroidal de 4.16A la 24V (100VA). Tranzistorul de putere este MJE3055, iar Q2 este BC337. Potentiometrele sunt multitur.

Masuratori In gol pe trafo am aproape 27V, iar pe C1 35.5V. Folosesc o rezistenta de 10ohm la 100W pe post de sarcina. Regland P1, pot obtine maxim 25V si respectiv 2.5A, iar tensiunile masurate anterior devin: pe trafo 25Vca, iar pe C1 28.8Vcc. Sursa nu intra in limitare, LED-ul D12 este stins. Am reglat din P2 astfel incat limitarea sa sa intre in functiune pt. un curent max. posibil. Daca folosesc un bec de 26V si 0.3A pe post de sarcina, pot regla tensiunea fara probleme pana la 30V.

Multumesc,

30V.pdf

Link spre comentariu

Tensiune de intrare prea mica. Mai dai pe traf 10 spire cu MY de 2,5mmp -tensiunea in alternativ trebuie sa fie cu 3V mai mare decat tensiunea de iesire. Teoretic (si practic) lucrurile se prezinta asa:

-tensiune in gol a unui traf e cu 10% mai mare decat cea in sarcina;

-condensatorul de filtraj se incarca cu tensiunea de varf iar de folosit folosesti tensiunea RMS.Tensiunea de varf =Urms*radical din 2.

Dintr-o sursa liniara nu poti avea la iesire o tensiune mai mare decat la intrare .

Link spre comentariu

Si eu ma izbisem de problema asta:am un transformator tip TMA 160W(modelu vechi) la 24v si 8A (zic ei).Eu tot imi faceam griji daca o sa mearga pe reglabila,pana m-am gandit intr-o seara sa masor tensiunea in secundar si,ghiciti ce, transformatorul meu scotea in secundar cam 28,5-29v,deci dupa filtrare cam 38v,atat mi-a iesit la masuratori.

Link spre comentariu
Vizitator acristea

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am citit intre timp acest topic de la inceput si am ajuns la aceeasi concluzie, adica trebuie un trafo cu tensiune mai mare. Din pacate am dat o groaza de bani pe asta si acum trebuie sa iau altul. Cu ocazi asta am descoperit ca nici operationalele nu erau alimentate corespunzator, adica la max. 36V. Dupa ce rezolv aceste probleme am sa postez niste poze cu sursa si ceva masuratori.

Link spre comentariu
Vizitator acristea

Incearca sa bobinezi ~=10 spire pe deasupra si vezi ce tensiune obti.

Adica sa inseriez inca o bobina cu cea existeanta zici tu. Este o idee buna, dar din pacate nu am sarma acum. Cand am sa fac rost de sarma corespunzatoare am sa incerc ce mi-ai spus, pana atunci insa trebuie alt trafo. Oricum la cat de varza e schema, investitia nu se rezuma la trafo, ci trebuie schimbate o gramada de piese, de la CI, tranzistoare, condici si pana la rezistente si semireglabili.
Link spre comentariu

Am reusit si eu acum sa finalizez sursa :freaza: mai jos doua poze si ceva observatii la finali trebuie radiator mai mare la fel si la rezistenta aia de 1 ohm cu toate ca era calduta merita si aia o bucata de tabla, cablajul parca mergea facut mai aerisit, protectia am facut proba lucreza cel putin pana la 2.5 amperi la fel daca faci scurt iti taie iesirea pe borne si sta asa pana apesi butonul (adica puneam pot de curent la 1 amp pai la 1 am sarea nu la 1.4 1.8 cum facea aia de la rus) dar deh asta e prima varianta, ca valori am asa:min 0.7 volti maxim 29.5 volti astea in golmin 0.0 volti maxim 24 volti la 2 Amp consumator finali sunt fara racire cu ventilator si dupa 40 de minute la 2 amperi cam frigeau adica rezistam cu mana pe ei 4-5 secunde (si la mana stanga pe 3 degete am soricu cam gros de la scos piese de pe placi)mai am de terminat si ampermetrul cu icl7107 si sper sa gasesc o cutie sa incapa toate matele ca deja se aduna cam multeo intrebare am in prima faza si anume cum fac sa variez fin tensiunea in sensul ca am un potentiometru de 500 ohmi dar nu stiu exact cum sa il leg fata de ala de 10k de pe schema si daca are cineva idee daca regimul normal de functionare pentru transformatoarele alea tip droser este normal sa fie mai caldute chiar fara consumatororice observatie/critica e bine venita

Link spre comentariu
Vizitator acristea

Am reusit si eu acum sa finalizez sursa :freaza: mai jos doua poze si ceva observatii la finali trebuie radiator mai mare la fel si la rezistenta aia de 1 ohm cu toate ca era calduta merita si aia o bucata de tabla, cablajul parca mergea facut mai aerisit, protectia am facut proba lucreza cel putin pana la 2.5 amperi la fel daca faci scurt iti taie iesirea pe borne si sta asa pana apesi butonul (adica puneam pot de curent la 1 amp pai la 1 am sarea nu la 1.4 1.8 cum facea aia de la rus) dar deh asta e prima varianta, ca valori am asa:min 0.7 volti maxim 29.5 volti astea in golmin 0.0 volti maxim 24 volti la 2 Amp consumator finali sunt fara racire cu ventilator si dupa 40 de minute la 2 amperi cam frigeau adica rezistam cu mana pe ei 4-5 secunde (si la mana stanga pe 3 degete am soricu cam gros de la scos piese de pe placi)mai am de terminat si ampermetrul cu icl7107 si sper sa gasesc o cutie sa incapa toate matele ca deja se aduna cam multeo intrebare am in prima faza si anume cum fac sa variez fin tensiunea in sensul ca am un potentiometru de 500 ohmi dar nu stiu exact cum sa il leg fata de ala de 10k de pe schema si daca are cineva idee daca regimul normal de functionare pentru transformatoarele alea tip droser este normal sa fie mai caldute chiar fara consumatororice observatie/critica e bine venita

In primul rand din pot. de 500 se vor folosi decat cursorul si unul din capete, cel de-al doilea capat ramanand in aer. Acum, la unul din capetele pot. de 10K inseriezi pot. de 500. Ai obtinut practic acum un nou pot. pe care-l poti regla independent de pozitia cursorului lui. Sper ca a fost destul de clara explicatia mea.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări