Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Am vazut schema din link. De la acea schema s-a deschis topicul acesta.

acea schema conţine blocuri dinstincte de funcţii: U3 protecţie,semnalizare,reglare curent-U1 sursă de referinţă-U2reglare nivel tensiune ieşire.Deci componente numeroase. Pe cînd schema proiectată de mine conţine piese mai puţine şi mult mai eficientă.De cînd folosesc această sursă nu am reuşit să o ard.
Link spre comentariu

Schema sursei reglabile ce-am prezentat este numai partea esenţială dintr-o sursă mult mai complexă construită de mine.Cablajele le-am executat simplu manual fără nimic ajutător decît un cuter, hîrtie milimetrică şi un creion.Nu am nici un fişier să conţină aşa ceva.Îmi pare rău.Eşti om cu mine, sînt om cu tine! (Legea lui Ohm)

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare,la sursa prezentata la pag 74,primul sau al 2-a post pot pune in loc de bipolari pe iesire mosfet,caci am inteles ca unii rezista la 6-7A lejer fara radiator mare cat cutia.Daca da,ce modificari trebuie aduse schemei?

Folosind tranzistori MOS în circuitul serie se beneficiază de anumite performanţe superioare faţă de bipolari : Rds-on de valoare foarte mică,deci puterea disipată pe tranzistor este mai mică faţă de bipolar(radiator mai mic),comanda în poartă se face în tensiune , deci impedanţe mai mari ,curenţi mici, ca şi inexistenţi.În concluzie un alimentator cu tranzistor serie MOS este mai bun decît cu bipolari.Din cîte am înţeles schema aceea pe care ai pus ochii a beneficit numai de comentarii , nu a construit-o nimeni.Nu se ştie cum va funţiona.Dacă vrei neapărat cu MOS postez o schemă ce a fost construită şi merge bine.Eşti om cu mine, sînt om cu tine! (Legea lui Ohm)
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Folosind tranzistori MOS în circuitul serie se beneficiază de anumite performanţe superioare faţă de bipolari : Rds-on de valoare foarte mică,deci puterea disipată pe tranzistor este mai mică faţă de bipolar(radiator mai mic),comanda în poartă se face în tensiune , deci impedanţe mai mari ,curenţi mici, ca şi inexistenţi.În concluzie un alimentator cu tranzistor serie MOS este mai bun decît cu bipolari.Din cîte am înţeles schema aceea pe care ai pus ochii a beneficit numai de comentarii , nu a construit-o nimeni.Nu se ştie cum va funţiona.Dacă vrei neapărat cu MOS postez o schemă ce a fost construită şi merge bine.Eşti om cu mine, sînt om cu tine! (Legea lui Ohm)

Pe ce te bazezi cand spui ca inlocuid bipolarii cu mos puterea disipata e mai mica? Puterea disipata pe elementul serie (fie MOS sau bipolar) nu ~= (Uin-Uies) * I ?Inlocuindui trebuie sa refaci calculele pt o buna functionare... .
Link spre comentariu

Puterea disipata pe tranzistor depinde numai de diferenta dintre tensiunea de intrare si cea de iesire,inmultita cu curentul.Deci n-are nici un rost sa adaptezi un mos-fet sursei asteia.Ca elemente inseriatem,ar mai fi rezistenta pe care se masoara curentul...un fleac fata de tranzistor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări