lorik199 Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 Cel mai bine ar fi sa abordati o alta schema, cu aceasta nu cred ca veti obtine 30V la 5A fara cadere de tensiune Cel mai indicat ar fi o schema facuta pt o tensiune mai mare, gen : http://www.eleccircuit.com/wp-content/u ... 2n3055.jpg Schema de mai sus se poate lesne modifica pentru 5A sau mai mult Sau o schema mai eficienta, in comutatie http://www.eleccircuit.com/circuit-powe ... 4-mj15004/ Link spre comentariu
Traxxx Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 Buna ziua. Subscriu din nou la acest topic pentru a va cere ajutorul intr-o problema: Am realizat sursa de la: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html si doresc sa ii aduc o modificare. folosesc pt. alimentare un transformator de aprox. 200Wca, tensiunile de 14-0-14V, deci 28V ca. problema este ca circuitele integrate se pot alimenta la maxim 36V de aceea vreau sa modific schema ca aici: Ideea este: ce ma sfatuiti sa folosesc un stabilizator zener ca in imagine, la care nu am idee de ce valoare sa fie RX ohm/watt; Sau un stabilizator cu lm7824 + un zener de 6v pe pinul GND?As mai dori sa adaug schemei si comutatorul de tensiuni : si ma intreb daca trebuie sa mai modific si altceva.Va rog sa nu imi spuneti sa mai scot din spirele transformatorului, deoarece am calculat sursa sa poata debita 5A la 30V fara sa am cadere de tensiune. Va multumesc pentru intelegere. O zi buna.si eu am modificat sursa cu ajutorul dl miron dar nu stiu pe unde am ratacit schema, eu am facut sa duca 45v, eu zis ca nu folosesti zenner poti face cu lm317 cum am facut eu si mai trebuie modificata zona de comanda a tranzistorului 2n3055 , poate ataseaza dl miron schema daca nu ma uit eu in sursa cum am. Link spre comentariu
lorik199 Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 LM317 e la limita, tensiunea de intrare e cam cea maxima admisa Link spre comentariu
heroes Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 Multumesc pt raspunsurile promte. Domnul Traxxxx ideea cu lm 317 am luat-o si eu in calcul, dar dupa cum spune si Dl. Lorik199 tensiunea mea in cc este undeva in jurul a 40...41v, ceea ce este maximul admis pt bietul LM. de aceea raman la varianta cu zener: Mai am insa o intrebare: la ce va referiti cand spuneti ca trebuie sa modific partea de comanda a tranzistorului 2N3055? Pentru ce anume trebuie modificata? pentru a putea comanda mai multi tranzistori in paralel? sau pentru noua tensiune de lucru? Ma gandeam ca as putea folosi in locul tranzistorului Q2, doi tranzistori in montaj darlington. Va multumesc. Link spre comentariu
mișa Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 O supersursa cu randament mare (nu are nevoie numai de un mic radiator) se poate face cu LM2576HV-ADJ. Vezi figura 2 si 15 de aici: http://www.national.com/ds/LM/LM2576.pdf Bobina poate fi cumparata de la TME cod DPU100A5 cu 9 lei sau poate fi confectionata pe un tor de ferita recuperat cu un diametru exterior de aprox 3 cm. Dioda poate fi orice model de shottky care sa tina minim 5A si tensiunea necesara. Unele surse de calculator au asemenea diode prinse pe radiator. Trebuie neaparat verificata foaia de catalog a diodelor din sursa de calculator deoarece multe sunt la tensiune foarte mica, gen 20V. Torul de ferita de asemenea se gaseste in unele surse de calculator. LM2576 este un circuit extrem de fiabil si merge "din prima". Link spre comentariu
EFTIMIE Postat August 10, 2011 Partajează Postat August 10, 2011 Asa este eu am facut mai multe si la 3A consum indelungat am pus un mic radiator am folosit si la alimentat led de putere cu rezultate super multumitoare. Link spre comentariu
Traxxx Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 Off topic: eu nu v-a inteleg daca de la inceputul subiectului este aceastta sursa reglabila si nu in comutatie si mai stiu eu ce la ce mai postati daca nu este vorba despre aceasta schema, daca cineva a facut deja montajul si vrea doar sa modifice, credeti ca va face alta sursa in loc sa modifice schema sursa actuala?? V-a rezumati numai la scheme simple, mie unu imi place sa fie mai stufoasa si stiu ca functioneaza cum trebuie!!!Dl heroes am scos schema din sursa mea cu comanda tranzistorului modificata, sper sa functioneze si la dvs, cat despre lm317 eu am app 46v si este putin cald in functionare, nu a pocnit nici pana acum de cand am realizat sursa. Poze de la placa mea din sursa. Link spre comentariu
ionut73 Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 BUNA ZIUA ! Are cineva pcb-ul in format pdf? Nu-l gasesc nicaieri! Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 Are dreptate userul misa, cu LM2576T-ADJ am facut si eu o susra reglabila si merge super, schema este foarte simpla, prima bobina am facuto pe un tor (diametrul interior 1-1,5cm, cca 25-30 spire, sarma Cu, diametrul aprox. 1mm) recuperat dintr-o sursa ATX iar a doua, (pe iesire) la fel , recuperata din aceeasi sursa ca si radiatorul. Nu am reglajul intensitatii, dar nu ma deranjeaza. Mai este si aceasta schema care vreu sa o fac, este destul de simpla: Link spre comentariu
manolo Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 Asta cu LM2576-Adj are si protectie la scurt? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 Da, Manolo, are si protectie la scurt.S in atasament ai cablajul sursa_lm2576_1.pdf sursa_lm2576_2.pdf Link spre comentariu
manolo Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 Merci ,nu prea m-am prins cu protectia.Ramin la cea veche,are si mai multe butoane . Link spre comentariu
GeoMar Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 BUNA ZIUA ! Are cineva pcb-ul in format pdf? Nu-l gasesc nicaieri!Au disparut toate atasamentele, de aceea nu-l gasesti.Atasez din nou cablajul sursei de 0-30V, 0-3A, in format PDF Sc 1:1.Cablaj Sursa Reglabila 0-30V 0-3A.pdf Link spre comentariu
ionut73 Postat Octombrie 12, 2011 Partajează Postat Octombrie 12, 2011 Am observat ca au disparut atasamentele. PACAT! Multumesc pentru PCB. o zi buna la toata lumea! Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 12, 2011 Partajează Postat Octombrie 12, 2011 Merci ,nu prea m-am prins cu protectia.Ramin la cea veche,are si mai multe butoane .Citat din foaia de catalog: "Thermal shutdown and current limit protection". Si chiar asa este.Este adevarat ca nu poti regla limita de curent la care se declanseaza protectia, dar se poate proiecta asa ceva exploatand pinul ON/OFF.Am o astfel de sursa si sunt multumit de ea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum