Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Traf bun de la R.O.M.T.O.R.O.I.D (cam scump), din magazine de specialitate (trebuie sa fie si prin C-ta) , targ de vechituri (obor, talcioc) sau recuperat din diverse (amplifuri audio, TV-uri, redresoare auto, etc.).Asculta de sfatul userilor care au construit aceasta sursa ce a dat batai de cap tuturor.

Link spre comentariu
Vizitator dragos90

Ok.... am citit cele 64 de pagini ale topicului dar inca sunt un pic in plop...Am gasit un traf de 2x12 4A... ar merge folosit astfel incat pana in 13-14V, sau cat o sa fie echivalentul pe iesire, sa foloseasca doar o infasurare iar cand ajunge la limita sa o ia si pe a doua? E vreo problema ca e de 4A... in sensul ca trebuie sa inlocuiesc din componente ca sa suporte curent de 4A sau pur si simplu il limitez cumva la 3 ca sa nu imi bat capul?

Link spre comentariu

Personal nu am facut aceasta sursa deoarece a dat batai de cap si celor mai inversunati electronisti. Am folosit integratul LM2576T -ADJG,(care duce pana la 3A dar vezi ca este si pana la 5A). Este o schema foarte simpla, dar nu ai reglajul intensitatii. Mai sunt unele scheme mult mai simple decat aceasta prin almanahurile tehnium, care au reglaj si la intensitate si tensiune. Succes !

Link spre comentariu
Vizitator dragos90

Chiar vroiam sa iau tehnium-ul la rasfoit in cautare de alte scheme. Oricum nu vreau sa ma apuc de construit pana nu inteleg ce face fiecare etaj/componenta... vai de capul meu :bataie anul II la electronica si nu stiu 2 boabe... baga astia numai teorie si formule in noi. Tot singur acasa trebuie sa inveti...

Link spre comentariu

Iti recomand Almanahul Tehnium 1984 (care a aparut la sfarsitul lui 1983) Un domn Gunther Zeissel publica o schema destul de asemanatoare cu cea prezentata la inceputul acestui topic (parca a mai mentionat careva acea schema; e copiata dupa alte publicatii in Tehnium, insa e o schema foarte buna!). Alimentarea separata de circuitul de forta a circuitelor 723 si 741 pare o complicatie descurajanta pentru unii, insa astfel se obtine o flexibilitate maxima a aparatului.Succes!

Link spre comentariu

@dragos:mai posteaza varianta la care te-ai hotarat si am sa incerc sa raspund doleantei talenu stiu ce au multi romani cu teoria dar eu am inceput dupa varsta de 45 ani sa ma dau cu capul de pereti ca la scoala gandeam la fel,incepusem sa fac diverse montajele si mi se parea ca sant cel mai inteligent din cartiernumai la aceasta varsta poti sa acumulezi suficient de mult pt ca dupa facultate sa filtrezi un pic si sa te dedici unei subramuri care sa fie mai apropiata de dorintele taleia-o ca o parere strict personala a unui cetatean oarecare dar este mai putin important sa realizezi un montaj oarecare (ce eventual poate fi realizat si de cineva cu mai putina pregatire dar care a urmat exact instructiunile)decat sa inveti caramida cu caramida din marea constructie care este electronicadaca esti la electronica,fara matematica si fizica vei ajunge un meserias electronist dar nu un inginer electronistsi ca sa mai destindem un pic lucrurile,sa nu crezi ca poate fi ceva personal pt ca de fapt nici nu ne cunoastem,pe vremea tovarasilor la noi in fabrica toti muncitorii erau electronisti chiar daca saracii decat montau componente electronice si unii nici nu pusesera mana vreodata pe un multimetru

Link spre comentariu
Vizitator dragos90

miticamy, multumesc de sfaturi!

Nu spun ca teoria si bazele nu sunt importante, dar eu sunt o fire f practica si daca nu asociez lucrurile cu exemple practice, aplicatii din lumea reala, imi vine greu sa invat - doar am zis ca scap de tocit comentarii dupa ce termin liceul. Degeaba imi toarna zeci de integrale pe tabla in stil mitraliera la un tranzistor bipolar daca eu habar n-am cum se comporta in practica si cum sa imi aleg unul pentru o aplicatie anume. Nu vreau sa fiu lipitor de componente dar nici sa le stiu doar din poze.

Momentan ma abtin de la montaje, am luat The Art of Electronics in brate, mi se pare o carte f frumos scrisa si echilibrata. Daca mai aveti si alte sugestii de lecturi sunt bine venite :)

Saaaauu... o sa le combin :)

Montajul la care ma gandem este acesta: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

Cum am intrebat si mai sus, la sfarsitul paginii este un comentariu cu niste modificari... sa tin sau nu cont de ele?

Discutia din acest topic se invarte in jurul a prea multe montaje si nu mai inteleg mare lucru asa ca prefer sa iau schema direct de la sursa

Link spre comentariu

de multe ori pierd mai mult timp gandindu-ma cum sa compun raspunsul decat scrierea lui pt ca nu stiu nivelul de cunostinte ale celui care facut o cerereca sa scriu totul, pana la nivel de componenta,mi-ar lua prea mult timp plus ca problemele cu ochii nu sant de neglijatma opresc la schema bloc si mai las si pt maine la serviciun amplificator operational poate avea la iesire, functie de gestionarea intrarilor,o excursie ce se apropie de alimentari,adica v+ si v-AO curente nu au curent mare la iesire asa ca prin montarea unui repetor de tensiune la iesire putem sa ajungem la un curent doritin schema noastra q2 si q4 formeza 2 repetoare consecutive care permit generarea unui curent de 3a dar cu o pierdere de 2 caderi de tens pe jonctiuniAO notat u2 are amplificarea de tens r12/r11=aprox 2pe intrarea + a lui se aplica o tens variabila cu ajutorul p1 care multiplicata cu 2 se va regasi la iesiretens data de p1 trebuie sa fie ff stabila ca sa avem tens stabila la iesirept aceasta ne formam o referinta de tensiune realizata de combinatia DZ d8 si AO u1schema trebuie completata si cu limitare de curent,ideal reglabila in domeniu cat mai largpt aceasta este nevoie de un ,,senzor,, de curent care este r7 si un amplificator al caderii de tens pe acest shunt realizat de AO notat u3aceeasi referinta se aplica prin p2 pt a realiza limitarea de curent reglabilacum actioneaza amplif de curent? prin d9 ,,fura,, potentialul pe care noi l-am fixat cu ajutorul p1 ducandu-l sub masa pt a proteja chiar la scurtpt a avea si tens negativa la iesirea u3 se alimenteaza AO si cu o mica tens negativa care se obtine printr-un mic truc cu c2-d5-d6,filtrat cu c3 si stabilizat cu d7tranz q1 blocheaza iesirea daca dintr-un motiv oarecare lipseste tensiunea negativa pt ca in acest caz nu mai avem protectie la scurt

Link spre comentariu

Am mai bibilit un pic si eu la sursa,am adugat un pot. de 1k pentru reglaj fin de tensiune si cu ocazia asta i-am tras si un "abtibild" cu lipici.[attachment=1]IMG_0992.JPG[/attachment][attachment=0]IMG_1104p.JPG[/attachment]

Link spre comentariu
:jytuiyu Ce sa zic m-ai prins ,da cred ca arata mai bine decit vechiul "fatau" care arata cam asa:[attachment=0]IMG_0743p.JPG[/attachment]Si apropo de leduri,pe cel de limitare i-am pus in paralel si o bizitoare scoasa dintr-un calculator,ca din neatentie am mai tras cite un scurt pe testere :sst
Link spre comentariu

Merci,si daca ai o carcasa veche de calculator,niste bucati de parchet laminat,un flex,o bormasina si un traforaj ,nu e chiar greu de realizat ,"fataul" facut in Front Desinger 3 si tras intr-un pdf. si apoi imprimanta laser si laminare cu autoadeziv,plus un spray cu vopsea ,culoare la alegere pentru carcasa,sau lasata culoarea ei.

Link spre comentariu

Deci imprimanta laser color nu am nici eu,dar au cei de la Sama Consult, te duci cu stikul la ei cu fisierul facut in FD3.0 in format pdf.,le spui sa-l traga cu "none" la imprimanta color si sa-l lamineze in de ala cu lipici,un format A4 costa 5 ron ,eu pe linga fatau am mai pus si alte abtibilduri.Carcasa de calculator veche?!! pai de la fiare vechi,prieteni care le arunca,firme de calculatoare etc.Traforaj si pinze pe la Hornbach,Praktiker ,se foloseste la decuparile dreptunghiulare ,burghiile la cele rotunde.In FD3.0 dai centrele la gauri si diametrul de gaurire plus decuparile dreptunghiulare.Uite o imagine cam cum am facut.[attachment=0]front sursa-C-galben.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări