Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Tensiunea maxima este cam mare, sunt rare aplicatiile care folosesc o tensiune ridicata.dar fiecare si le stie pe ale lui. eu unul folosesc o sursa in comutatie simpla cu LM2576T care imi scoate la iesire intre 1.25V si 24 V/2A si sunt foarte multumit. integratul are din fabricatie protectie la scurt si la incalzire, asa ca nu imi fac prea multe griji si, in plus, nu am de gand sa sudez cu ea.

Link spre comentariu

nico_2010 noi discutam despre aceasta sursa: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html, studiaza putin schema si dupa imi spui impresia ta.

site-ul electronics-lab a suferit ceva modificari si ca urmare link-ul din acest subiect viewtopic.php?p=184114#p184114 duce la o alta schema fata de original.

am realizat aceasta sursa viewtopic.php?p=184114#p184114 si o utilizez zilnic, deci nu cred ca vorbesc tampenii.

offtopic: inteleg ca eu am link la semnatura dar nu crezi ca ai cam exagerat cu acest mesaj viewtopic.php?p=707512#p707512 si cu acesta viewtopic.php?p=707541#p707541 ?

am facut aceasta remarca doar pentru ca doresc evitarea unei discutii la sectiunea moderatoriilor si pentru ca nu vreau sa imi reprosezi ceva.

Link spre comentariu

nico_2010 noi discutam despre aceasta sursa: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html, studiaza putin schema si dupa imi spui impresia ta.

site-ul electronics-lab a suferit ceva modificari si ca urmare link-ul din acest subiect viewtopic.php?p=184114#p184114 duce la o alta schema fata de original.

am realizat aceasta sursa viewtopic.php?p=184114#p184114 si o utilizez zilnic, deci nu cred ca vorbesc tampenii.

offtopic: inteleg ca eu am link la semnatura dar nu crezi ca ai cam exagerat cu acest mesaj viewtopic.php?p=707512#p707512 si cu acesta viewtopic.php?p=707541#p707541 ?

am facut aceasta remarca doar pentru ca doresc evitarea unei discutii la sectiunea moderatoriilor si pentru ca nu vreau sa imi reprosezi ceva.

Referitor la sursa cu pricina: Pe acest topic au fost prezentate 3 scheme de surse de alimentare, fapt care creeaza confuzii. Daca ne referim la strict la schema de sursa prezentata aici:http://www.electronics-lab.com/projects/power/001/index.html, parerea mea este ca nu merita efortul de a construi o "plita de gatit" cand exista surse in comutatie (ca cea pe care o folosesc si care extensia ADJ) mult mai simple ca schema, cu un numar mult mai mic de componente si cu un randament mult mai bun (ceea ce se traduce printr-o putere disipata redusa pe elementul activ de reglaj la curentul axim de sarcina, fapt ce presupune utilizarea unui radiator mult mai mic). Carcotasii vor spune ca o astfel de sursa are riplu mai mare (lucru adevarat), insa cu un filtru ieftin (o bobina de 22uH-47uH si un condensator de 100 uF) acest dezavantaj se diminueaza foarte mult. In plus, la aceeasi topologie de schema se poate implementa foarte usor o schema de reglaj a curentului de sarcina.

Referitor la al doilea aspect semnalat, acesta a fost o eroare personala generata de necunoasterea modului in care functioneaza "semnatura" utilizatorului, insa intre timp s-a remediat.

Daca mai ai neclaritati/nemultumiri le astept!

Cu stima

Link spre comentariu

@adyhansolom-am grabit cu raspunsul--daca nu ai o sarcina mica pe cond. mare dupa punte,circuitul auxiliar pt. obtinerea tens. negative poate sa-l incarce la mai mult decat calculezi functie de trafvezi sa fie o rez pe cond. mare dar oricum in sarcina dispare ac. problemadaca mai ai nevoie pot sa detaliez functionarea sursei

Multumesc miticamy, ai avut dreptate. Mi-am luat inima in dinti, am instalat integratele MC34071 si totul a functionat normal. Tensiunea la bornele condensatorului a revenit la valorile normale.
Link spre comentariu
Vizitator conducta

Multumesc miticamy, ai avut dreptate. Mi-am luat inima in dinti, am instalat integratele MC34071 si totul a functionat normal. Tensiunea la bornele condensatorului a revenit la valorile normale.

salut. am si eu o intrebare. unde gasesc operationalele MC34071 sau TLE2141 ? eu unu la magazinele online de electroice, pe care le cunosc, nu am gasit. poate nu stiu eu sa caut... :sparge:
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut ! Am vazut GeoMar ca ai o sursa de tensiune super "ambalata". Cum ai desenat panoul frontal si decupat pentru display ? A-s fi interesat !

Da, am realizat sursa din topic si este "ambalata" intr-o "caroserie" recuperata de la un aparat industrial. :ras:

Panoul frontal este desenat in Front Designer 3 si apoi a fost realizata [frezata] prin amabilitatea userului @adicontakt. :aplauze

Numai bine.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator dragos90

Buna ziua!Indraznesc sa imi fac "introducerea" pe forum dupa mult citit si rasfoit cu o intrebare :nas: Legat de schema de aici http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html la sfarsitul paginii exista un cometariu:

Ok. I bulid your project about a day ago. Mounted all the parts on the pcb and then concluded that there is some serious problems in this schematics. First, 2N3055 will overheat, so you have to connect two of them in parallel with emitter resistors 0.1ohm/5w. Second, maximal voltage between '+' and '-' of TL081 is 36VDC.If you connect them as it is shown in this circuit diagram that voltage will be about 45VDC, so they will burn down immediately. To fix this problem you have to reconnect all pins number 7 of U1, U2 and U3, emitter of Q3 and 'upper' end of R19 to out of an 7809 with 18V zener diode between 'common' pin and '-' of 3300uF cap, and input of 7809 connect to '+' of the same cap. Now, on pin number 7 and mentioned parts you'll have 27VDC, and total voltage will be 32.6VDC. Third, instead of using 3300uF, use 4700 or 6800uF/63VDC to reduce the ripple on higher currents (2-3A). The rest of the circuit is perfect. I like it cause it is so inexpensive and easy to make with those simple reconstructions i mentioned.

Tin cont de ce zice nenea asta sau fac sursa urmarind specificatiile initiale?Imi poate trimite cineva un pm (ca sa nu se considere reclama) cu un traf bun pt proiectul acesta? M-am uitat pe magazinele online dar voi le stiti mai bine in ceea ce priveste raportul calitate/pret Multumesc frumos :)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări