Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

OK am inteles ce voiati sa-mi spuneti. Acu sa va raspund shi io:

traf+redresare+conzi-->stabilizare(sursa din topic)-->iesire reglabila(bornele de iesire pe care reglezi tensiunea din sursa)

sursa in comutatie-->stabilizare(sursa din topic)-->ieisre reglabila

am vazut schema din topic si nu imi vine sa o modific doar k sa-i generez in alt mod tensiunea aia de -5,6V fiindca intai incerc sa mai "sap" un pic sa vaz dak gasesc alta.

Merci pt schema MifTy, in legatura cu "tema pt. akasa" cred k se poate pune iesirea din A4 la o protectie la scurt circuit dintr-un tranzistor NPN care sa puna baza lui T1 la iesirea sursei (+), desigur eliminand dioda D3. Schema protectiei este folosita in fff multe scheme de surse cu tranziztoare din cate am vazut io. Sper sa am dreptate. :smt017

P.S. cred k reglajul curentului se poate face din rezistenta aia de 10k de la A3.

Link spre comentariu

2N2055, banuiesc ca te referi la 3055 e tranzistor NPN normal cu hfe(factor amplificare curent) mic de cateva zeci, BDX53 este darlington cu hfe minim 750, deci nu e tot aia deloc . Daca faci schema acestui topic nu merge, daca o faci pe aia din topicu lui Mifty, merge dar inlocui tot cuplul BD+2N, cu acel BDX53.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator lostris234

are cineva schema de la sursa asta in format electronic intr-un program CAD, altceva decat poze (orcad, pads, pcad, eagle...)?ajutorul va fi rasplatit. va multumescym:iulian.nicoara

Link spre comentariu
Vizitator alex_net00

eu mi-as face una in comutatie, alea sunt surse adevarate. sursele liniare au randament foarte prost mai ales cand tensiunea de iesire este f. mica si curentul e maxim. Daca tensiunea din amonte pe tranzistorul de putere este sa zicem 35V si tensiunea de iesire este de 5V la un curent de 3A puterea utila este de 15W si puterea disipata pe tranzistor este de 90W care se traduce in calduri, ambalare termica, radiatoare, ventilatoare, dimensiuni mari, ditamai transformatoru de tole de fier pe 50Hz, la tehnica si tehnologiile de azi cu astfel de montaje esti anacronic. Oricum pentru incepatori e buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări