em2006 Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 Trebuie doar ca releul ala ssa fie alimentat dintr-o sursa fixa, nu poate functiona si cand ai tensiune mare la intrare si cand ai tensiune mica.....Nici nu e nevoie sa cupleze la tensiuni de alimentare mici. Oricum, atunci zenerul e blocat, si nici tranzistorul nu e deschis....In plus, circuitul ar fi bine sa aiba vreun histerezis ceva de vreo cateva sute de mV macar....Functionarea e dependenta de tipul de releu ales.Releele electromagnetice au propriul histerezis, destul de important.Releele permit in general o plaja mai larga a tensiunilor de alimentare. Sunt tipuri care admit tensiuni de 1.8...2 ori mai mari decat tensiunea nominala, valorile sunt specificate in datasheet.Fiind o varianta mai simpla, punerea la punct e mai laborioasa, dar nu imposibila. Sigur ca o varianta cu comparator e mai valabila si ofera praguri mai precise. Link spre comentariu
glide Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 are cineva idee cum as putea stabilia mai mult curentul sursei de la: http://electronics-lab.com/projects/pow ... index.html am sursa de mai bine de un an dar acum as vrea sa stiu daca mai pot sa-i fac ceva pt ca nu-mi prea place ceva......curentul nu-i stabil si de ex. ba am 5.05 5.08 5.02 si alterneaza in valori apropiate de cea dorita tot timpul.......rog pe cineva poate are o solutie. am folosit doua tranzistoare 2n3055 cu reistentele de putere aferente si am mai folosit inca un pot pe curent pt reglaj fin astea sunt singurele modificari fata de cea originala. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 ......curentul nu-i stabil si de ex. ba am 5.05 5.08 5.02 si alterneaza in valori apropiate de cea dorita tot timpul.......Ce sunt acesti 5.05 5.08 5.02 ? Milamperi? Link spre comentariu
gaby Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 Nici nu conteaza daca sant mA sau A. Variatia este prea mica ca sa conteze. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 Da, poate fi chiar eroare de masurare. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 Unele aparate de masura din bazar asa indica din pacate Link spre comentariu
blazeu Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 Eu am senzatia ca se refera la valoarea tensiunii pentru logica TTL. Variatiile pot fi si din partea de masura, dar si dintr-un potentiometru de reglaj pentru tensiune de calitate mai slaba. (Potentiometrii incep sa fie piese cu probleme: preturile lor au crescut, fiind fabricate in serii mult mai mici - nu se mai utilizeaza prin aparatura - iar calitatea a scazut, fiind fabricate in zone industriale ceva mai dubioase....)Personal ma gandesc tot mai serios la solutia reglajului numeric (fie cu CNA, fie cu comutatori, gen I4104). Aveam deja reticente serioase, evitam semireglabilii, instabili in timp si sensibili la climat; potentiometrii sunt expusi in plus si uzurilor mecanice - joc in ax, dar si uzura pistei rezistive pe care freaca cursorul...Spor la constructii! Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 pai se pot folosi componente de calitate...semireglabili multitura,potentiometre multitura(sau cu pista din plastic conductiv),etc...daca componenta e de calitate,nu apar uzuri asa usor.... Link spre comentariu
Vizitator mariusvdm Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 am facut sursa de la inceputul topicului si nu functioneaza. la alimentare se aprinde ledul rosu si la iesire am -0,6 Vcc. nu se modifica absolut nimic oricat as invarti de potentiometre si semireglabil. ma poate ajuta cineva cu un sfat? sunt f incepator dar ma ambitionez sa o fac sa mearga. toate componentele sunt plantate ok. Link spre comentariu
manolo Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 Ledul rosu indica ca este scurt pe iesire sau in limitare,o poza poate ar ajuta sa vedem ce este acolo,un cablaj corect executat si componentele montate corect ,duce la functionarea din prima ,doar RV1 trebuie ajustat sa ai 0V la iesire. Link spre comentariu
Vizitator mariusvdm Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 Ledul rosu indica ca este scurt pe iesire sau in limitare,o poza poate ar ajuta sa vedem ce este acolo,un cablaj corect executat si componentele montate corect ,duce la functionarea din prima ,doar RV1 trebuie ajustat sa ai 0V la iesire.electronica nu stiu dar vad bine. plecam de la premisa ca totul e montat corect. ce poate fi? Link spre comentariu
gaby Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 Daca totul este montat corect, valorile componentelor ca in schema si nu are cum sa nu functioneze. Evident componentele sa nu fie defecte. Link spre comentariu
Vizitator mariusvdm Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 Daca totul este montat corect, valorile componentelor ca in schema si nu are cum sa nu functioneze. Evident componentele sa nu fie defecte.asa ma gandeam si eu dar nu le gasesc p-alea defecte, nu stiu cu ce sa incep si cu ce sa continui. e posibil sa imi faca figura asta de la vreun condensator? cred ca au ramas singurii neverificati ca nu stiu cum as putea cu multimetrul meu de 20 ron Link spre comentariu
gaby Postat Decembrie 5, 2010 Partajează Postat Decembrie 5, 2010 Si operationalele tot cu multimetrul le-ai verificat ? Ce tensiune are transformatorul in secundar si ce operationale folosesti ? Link spre comentariu
Vizitator mariusvdm Postat Decembrie 5, 2010 Partajează Postat Decembrie 5, 2010 Si operationalele tot cu multimetrul le-ai verificat ? Ce tensiune are transformatorul in secundar si ce operationale folosesti ?operationalele le-am verificat cum am putut si eu prin comparatie, eliminare, inlocuire. am avut de rezerva. tl081 folosesc.transformatorul are cam 25 v in gol in secundar iar pe C1 am ~ 31 v. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum