Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Daca se observa ledul care ar fi trebuit sa indice curentul sta tot timpul aprins indiferent daca are sau nu consumator.Oare traful sa scoata prea mult curent?

Traful nu are nici o vina .Daca nu ai nici un consumator conectat pe iesirea sursei , ledul trebuie sa fie stins .Se aprinde atunci cand semnalizeaza depasirea valorii curentului stabilit din P2 si aiun consumator conectat la iesirea sursei. Ledul aprins semnalizeaza intrarea in functiune a schemei de limitare de curet ,deci trebuie sa verifici cablajul imprimat si piesele ,in special C7,C5,D11-sa nu fie conectata invers .Verifica sau inlocuieste si tranzistorul Q3 prin care este comandat ledul.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator VIOSALCA_25

La o sursa, lucram si eu zilele astea. Schema pe care o am, nu prea mi-o place. M poate ajuta cineva cu o alta ? Chiar si ceva mai complex, adica protectie la scurtcircuit si chiar un afisaj electronic. :partyman:

Link spre comentariu

sursa faci de care vrei, ori cea din acest topic, foarte buna de altfel, dar mai complexa, ori ceva banal un integrat stabilizator de curent pe masura LM317,350,338 etc care are protectie la scurt etc, dar pentru partea de afisare iti recomand http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en.htm , eu am facut-o si sunt mai mult decat multumit. Apropo, am facut-o alaturi de o sursa cu LM350 de 3 amperi .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca are cineva timp sa reproiecteze cablajul , cu conexiune pt riglete care se lipesc pe placa , pot sa-i ofer un set de cablaje ulterior.Later edit : s-a gasit deja un doritor :goodman:

Se pare ca doritorul nu mai da nici un semn de viata. Il rog sa ma contacteze ca nu-i mai stiu id-ul de mess sau daca nu oferta se redeschide.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am si eu o intrebare: Pot sa inlocuiesc tranzistorul 2N3055 cu un MOS-FET cu canal N???Am vreo 3 P80NF10 si ma gandeam sa le pun pe astea k sa nu mai stea deeaba prin sertar. :smt021Apropo: dupa o analiza mai atenta a schemei am vazut k acei -5,6V erau luati de la o iesire a trafului(de la alternativ), eu intentionez sa folosesc o sursa in comutatie de 24V cum rezolv aceasta problema?? Si inca ceva: ma gandeam sa alimentez amplificatoarele de la o sursa separata pt. k am un traf de 18V mai mic si montabil pe cablaj; si vreu sa pun in loc de TL081 doua LM358 credeti k o sa mearga???

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare: Pot sa inlocuiesc tranzistorul 2N3055 cu un MOS-FET cu canal N???Am vreo 3 P80NF10 si ma gandeam sa le pun pe astea k sa nu mai stea deeaba prin sertar. :smt021Apropo: dupa o analiza mai atenta a schemei am vazut k acei -5,6V erau luati de la o iesire a trafului(de la alternativ), eu intentionez sa folosesc o sursa in comutatie de 24V cum rezolv aceasta problema?? Si inca ceva: ma gandeam sa alimentez amplificatoarele de la o sursa separata pt. k am un traf de 18V mai mic si montabil pe cablaj; si vreu sa pun in loc de TL081 doua LM358 credeti k o sa mearga???

si eu am pus aceeasi intrebare cu referire la inlocuirea 2N3055-ului cu un IRFZ44 aici dar nu am primit raspuns . :smt010 de ce vrei sa alimnetezi amp. de la un transformator separat?? cred ca se poate obtine tensiune negativa de 5,6V de la o sursa in comutatie . e mai bine sa foloseti TL081 pentru ca intrarile sunt JFet ,pe forum incercase cineva parca cu LM393 si nu mai stiu daca a mers. :smt017 sunrsa a fost realizata pentru a functona de la un transformator .
Link spre comentariu

nu merge mos in loc de bipolar,adica doar inlocuitse poate si cu mos,insa daca se pune pe + trebuie sa fie pnp,nu npn ca in cazul schemei,deci trebuie ceva modificari

Link spre comentariu

OK am inteles, merci pt raspunsuri.Acu vine o alta intrebare: unde gasesc o schema de sursa reglabila tens.+ curent pe care sa o pot alimenta de la sursa in comutatie k sa nu mai mcumpar un traf (sursa in comutatie are 24V si 3,5A).P.S. nu conteaza complexitatea ei, doar sa functioneze bine si sa nu am probleme in timp cu ea. :smt005 :smt006

Link spre comentariu

nu merge mos in loc de bipolar,adica doar inlocuitse poate si cu mos,insa daca se pune pe + trebuie sa fie pnp,nu npn ca in cazul schemei,deci trebuie ceva modificari

Poti sa fi mai explicit in privinta modificarilor facute??? ( apropo tranzistoarele MOS nu sun PNP si NPN ci sunt cu canal N sau P)

pai orice sursa care se alimenteaza doar de la 24v merge

Poti sa-mi dai ceva exemple??? Ma intereseaza fiabilitatea si precizia, deaia am spus k nu conteaza complexitetea, pt ca cu cat ii mai complexa cu atat ar trebui sa fie mai buna "in teorie cel putin"Merci pt raspunsuri :smt003 m-au cam bagat in ceata :smt013 :smt013
Link spre comentariu

in legatura cu prima chestie,dupa ce-mi conving scannerul sa mearga,postez un articol din connex electronic,in care sunt prezentate 2 surse liniare cu mos,una foloseste p-channel si alta n-channel+explicatile aferente2)poti sa te gandesti la sursa ta in comutatie ca un substituitor al ansamblului traf+redresare+filtrareiar dupa acest ansamblu se pune schema din topic,de ex,care regleaza tensiunea la iesirea ei]]ca schema,daca nu m-am facut intelestraf+redresare+conzi-->stabilizare(sursa din topic)-->iesire reglabila(bornele de iesire pe care reglezi tensiunea din sursa)sursa in comutatie-->stabilizare(sursa din topic)-->ieisre reglabilaca sursa,o recomand pe cea postata de mifty,dar nu mai stiu pe unde e,are 4ao+cateva componente,se poae regla tensiunea si curentul si are nevoie de o singura tensiune de alimentare

Link spre comentariu

e la încep?tori... am pus-o acolo c? se dau ?i am?nunte despre cum s-au calculat componentele...?i mai e ?i o mic? "tem? pentru acas?": de?i ultimele 2 AO sunt protec?ie la scurt, schema aia se mul?ume?te doar s?-l indice, nu ?i s? protejeze sursa de sarcina prea mare!!!asta fiindc? elementul de execu?ie lipse?te.... hint: sunt cel pu?in 2 solu?ii comode, dar aten?ie de unde alimenta?i elementul ?la!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări