Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

cam incalcita schema....nu stiu ce cauta voltmetru ala dupa partea de redresare si filtraj......mai jos atasez schema folosita de mine pt conectare voltmetrului si alimentarea lui (o poa face cat 1000 de cuvinte, in felul asta sper sa fiu lamurit.....poate nu m-am exprimat cum trebuie cu descrierea de mai sus)notare:X - locul unde am intrerupt prima ata circuitul si am observat ca inca era alimentat voltmetru insa tot avea scurt pe iesireX' - acolo am intrerupt circuitul a doua oara, display-ul voltmetrului palpaia la fel si ledul pt scurt ca si cum ar fi fost alimentat in alternativ sau ceva de genul (cand l-am reconectat nu s-a mai aprins deloc voltmetru)fara nici o intrerupere (X, X') voltmetru se alimenta dar ledul pt scurt de la sursa era aprins

Link spre comentariu

Lamuriti-ma si pe mine va rog, sunt mai tebel....de ce folositi lm317+7805?Care-i logica?Ce stabilizeaza primul si ce stabilizeaza al doilea? Daca unul era pt tensiune si altul pt carnati, intelegeam....Nu se poate folosi un foarte mic traf ordinar? sau cateva spire cu sarma subtire, infipte, daca e loc , pe langa traful mare....necalculate?

Link spre comentariu

obiectivul e sa obtin 5V pt a alimenta voltmetru.....pt a face asta un 7805 nu e capabil sa coboare de la 32V cat am dupa punte si condesator la 5V.....de aia am folosit un 317 pt a cobora de la 32 la 13 dupa care un 7805 pt a obtine 5V (si aveam 5V la iesire si foarte stabili chiar) ar fi minunat daca as putea sa gasesc un traf sa coboare de la 24V alternativ la 5-10V alternativ in felul asta as izola galvanic masele astea care-mi dau bataie de cap si as putea alimenta linistit voltmetru (dar la capitolul trafuri e delicata problema.....desi sunt destule prin surse de calculator......doar ca ar fi si ceva munca la el....scos tole, sarma, calculat si rebobinat.....partea cu calculul si gasirea sarmei e mai delicata)totusi imi poate explica cineva de ce aveam scurt pe iesire avand in vedere schema folosita pt conectarea modulelelor? in felul asta poate imi dau seama unde gresesc......ca ceva sigur nu e bine.......desi tot nu inteleg de ce s-a ars voltmetrutraful mare si asa bazaie si abia l-am facut sa faca asta la un volum rezonabil.....chiar nu l-as mai desface iar pt a pune sarma pe el

Link spre comentariu

Ok..am inteles.Traful bazaie cand nu ai sarcina (in gol) sau doar la curent mare?Scurt...tu stii cel mai bine de ce. Ai 3 piese...vezi si tu ca le ai in fata.Eu ziceam sa mai pui un traf un cutie , un traf de 5 lei de 9v sau cat vrei, de sub 200mA sau , daca ai loc in traful existent, fara sa mai scoti tolele, sa incerci sa bobinezi cateva spire cu sarma subtire. De ex, bobinezi 10 sp si vezi ce tensiune ai in ele. Functie de asta, vezi cu cat trebuie sa suplimentezi numarul de spire.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Schema este interesanta si laudata dupa cate se vede.Intrebarea mea este urmatoarea: Cum pot modifica schema astfel incat sa ofere o plaja pentru reglarea tensiunii intre 0 si 30V?Da, am spus 0V si 30V, nu 0.7V si 30. Cu alte cuvinte, cum pot separa etajul de comanda de cel de putere a.i. sa apara o tensiune negativa (cand cobor cu potentiometrul spre zero) egala cu tensiunea minima data de montaj - iar mie sa imi indice pe bornele de iesire zero, chiar daca referinta de tensiune este luata in montaj de la o tensiune negativa? (sper ca m-am exprimat inteligibil, daca nu - voi incerca sa reformulez).Pasul doi va fi spre o sursa simetrica de alimentare (+/0/-), la care sa pot regla tensiune/curent - bazata pe aceeasi schema.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

M-am hotarat sa incep si eu realizarea acestei surse. :freaza: Atasez totodata si ceva poze.[attachment=2]Cablajul desenat cu Sprint Layout 5.jpg[/attachment][attachment=1]Cablajul Pregatit.jpg[/attachment][attachment=0]Cablajul Dupa Imprimare [transfer de toner + retusuri].jpg[/attachment]L.E. Urmeaza sa revin cu poze dupa corodare, silkscreen si plantare piese. :da

Link spre comentariu

Din graba, am uitat sa postez poza cu Folia pentru Plastifiere "calcata" cu fierul pe cablaj. O atasez acum. :da[attachment=0]Cablajul Cu Folia Pentru Plastifiere [dupa calcarea cu fierul 2-3 min].jpg[/attachment]P.S. am uitat sa mentionez, data inscriptionata pe cablaj, este data cand am desenat prima data cablajul [Oct/2009], NU data cand am realizat fizic cablajul.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator cristi-3

Va salut!aceasta sursa care a starnit atata agitatie este motivul pentru care postez si eu aici!din acest topic imens dedicat ei am inteles urmatoarele(corectati-ma va rog daca gresesc):-schema ei originala este ok(cea cu TL081)-TLo81 pot fi inlocuite cu A741 fara nicio modificare adusa schemeiAcum sa va spun si nelamuririle mele:-pe site-ul de unde isi are originea sursa am luat o schema modif a sursei pt TLE2141 sau MC34071.-tot acolo s spune ca trafu sa debiteze 28V,ca schema sa atinga 30VCeea ce vreau sa stiu este daca a facuto si testato cineva in varianta originala,daca a folosito cu adevarat.Cum ati rezolvat incalzirea excesiva a lui U2?Chiar se pot inlocui tl081 cu 741 fara nicio modificare?Cum se comporta varianta originala la curent maxim debitat?Adica este o sursa ce se merita facuta?daca tre modificata si reparata inainte de a debita primu volt mai bine nu o fac.Astept eventualele raspunsuri,sfaturi,etc privitoare la aceasta sursa.Cu respect

Link spre comentariu

Eu folosesc zilnic sursa in varianta originala, plantata cu TL081 si 2N2219. Cablajele sursei au fost facute de Wolf, tot el le-a plantat. Tranzistorul regulator este 2N3055.

La ''curent maxim debitat'' sursa se comporta ca orice alta sursa liniara: se incalzeste tranzistorul regulator serie!!. Eu folosesc un transformator de 18V, de la un televizor 'Sport', tensiunea maxima am limitat-o la 20V, zilnic folosesc sursa in regim de curent constant. Vrei sa pun o poza cu cablajele plantate?

In aplicatia de fata poate fi folosit operationalul 741 doar daca este compatibil pin la pin cu TL081...verifica catalogul.

Poate ar trebui sa faci o sursa cu LM317, schema din foaia de catalog, sigur functioneaza.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

obiectivul e sa obtin 5V pt a alimenta voltmetru.....pt a face asta un 7805 nu e capabil sa coboare de la 32V cat am dupa punte si condesator la 5V.....de aia am folosit un 317 pt a cobora de la 32 la 13 dupa care un 7805 pt a obtine 5V (si aveam 5V la iesire si foarte stabili chiar) ar fi minunat daca as putea sa gasesc un traf sa coboare de la 24V alternativ la 5-10V alternativ in felul asta as izola galvanic masele astea care-mi dau bataie de cap si as putea alimenta linistit voltmetru (dar la capitolul trafuri e delicata problema.....desi sunt destule prin surse de calculator......doar ca ar fi si ceva munca la el....scos tole, sarma, calculat si rebobinat.....partea cu calculul si gasirea sarmei e mai delicata)totusi imi poate explica cineva de ce aveam scurt pe iesire avand in vedere schema folosita pt conectarea modulelelor? in felul asta poate imi dau seama unde gresesc......ca ceva sigur nu e bine.......desi tot nu inteleg de ce s-a ars voltmetrutraful mare si asa bazaie si abia l-am facut sa faca asta la un volum rezonabil.....chiar nu l-as mai desface iar pt a pune sarma pe el

nu te supara de legea lui Ohm ai auzit?de ce nu calculezi o rezistenta ,in loc de 317apoi sa urmeze 7805
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări