Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

..... nu ai rezistori , sau ai de gand sa chinui unul dintre tranzistori mai mult !? :rade: Pune un singur tranzistor de putere mare si atunci poti renunta la rezistenta.Teoria zice ca punerea in paralel a tranzistorilor care au beta diferit se face cu rezistente de egalizare a curentilor sau nu? :nas:

Link spre comentariu

Inca odata eu :ras: ... si intrebarile mele ...deci la sursa aia de pe electronics lab ! Cum am mai scris traful meu scoate 30vac iar dupa redresare si filtrare ar veni cam 45vcc iar integratul merge la 35 parca..asa ca m-am gandit sa ii fac un stabilizator si am gasit asta : http://www.national.com/mpf/LM/LM338.html insa acolo scrie ca si asta merge la 40 v :nebunrau: :nebunrau: ! Oare il pot folosi ? mc

la intrebarea mea nimeni ? :jytuiyu
Link spre comentariu

bobo poti realiza sursa al carui cablaj la facut alex e pana in 50V la intrare are pana in 36V alternativ.....partea proasta e ca nu ai reglaj pe curent (A).....Tl494 il poti recupera dintr-o sursa de pc....cablajul iese foarte bine cu metoda transferului de toner prin incalzirea cu fierul de calcat...

Link spre comentariu

daca ai spatiu intre bobinaj si tole poti incerca sa scoti asa fara sa dai tolele jos.....dar de obicei nu prea este loc plus ca primul strat are ceva lac pe el si e jale la dat jos in aces fel.....am incercat eu la un traf care avea 27V si eu aveam nevoie de 24V....doar ca nu am apucat sa dau nici o spira jos si am dat lacul jos de pe sarma cand am frecat-o de tole asa ca nu am avut incotro si am scos tolele.....bazaie un pic acum dar face treaba si nici nu se incalzeste......merge statia si 8 ore si nu are nimic.....bine ca si el are 5A si statia are nevoie de 2A

Link spre comentariu

Referitor la Sursa Reglabila realizata de @demeter,sursa care este si "sufletul" acestui topic,am de gand sa o realizez si de aceea am redesenat cablajul [cel original fiind mai mare 12,5cm x 8,7cm],realizand un cablaj ceva mai mic [9,7cm/8,2cm].Am atasat si poza cablajului redesenat, poate observati ceva greseli [am incercat sa pastrez pe cat posibil amplasamentul pieselor din cablajul original] pe care eventual sa le remediez inainte de realizarea practica a cablajului. :daDaca este desenat corect si nu exista greseli [confirmat de alti useri ai forumului] :da ,pot posta pentru cei doritori sa realizeze sursa reglabila,un fisier PDF cu cablajul si silkscreenul la scara 1:1 pentru realizare prin metoda transferului de toner. :freaza:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

frumos facut geomar.....pacat ca deja l-am facut pe cel original......nu-i problema pana la urma important e ca a mers din prima....am facut rost si de doua potentiometre liniare de 10K....mai trebuie un potentiometru liniar de 1K (daca are idee cineva unde gasesc unul, inafara de tme ca de acolo le am si astea de 10k si nu mai avea pe stoc de 1K)..............am terminat intr-un sfarsit si voltmetru si merge bine :).....acum trebuie sa le pun cap la cap intr-o sursa de calculator....si alimentare separata din statia de lipit de 24V

Link spre comentariu

pt ca am primit pe privat mai multe solcitari ale cablajului si a schemei voi atasa cablajul mai jos si link-ul catre schema (se gaseste tot acolo inafara de cablaj)

atentie la montarea Bc-urilor ...nebunul de eagle se pare ca nu stie exact cum vin puse si le-a cam incurcat.....mi-am dat si eu seama dupa ce-am facut cablajul....pe viitor o sa fiu mai atent la aranjarea tranzistoarelor....nici nu m-am gandit ca ar putea gresi ceva atat de banal

link voltmetru: http://www.tuxgraphics.org/electronics/ ... eter.shtml

imi poate da cineva o idee cum sa scad de la 32V la 12V?.......eu am pus o rezistenta de 100 ohmi de 5W si am reusit sa obtin 11.6V....dar nu stiu daca e cea mai indicata solutie (vreau sa obtin 12V pt un ventilator dupa care sa scad printr-un 7805 la 5V sa alimentez voltmetru).....pot folosi rezistenta sau este o metoda mai buna?

Link spre comentariu

imi poate da cineva o idee cum sa scad de la 32V la 12V?.......eu am pus o rezistenta de 100 ohmi de 5W si am reusit sa obtin 11.6V....dar nu stiu daca e cea mai indicata solutie (vreau sa obtin 12V pt un ventilator dupa care sa scad printr-un 7805 la 5V sa alimentez voltmetru).....pot folosi rezistenta sau este o metoda mai buna?

o solutie care va merge sigur ar fi : 32v -> LM7812 -> 12V -> 7805 -> 5 V (Vin max este 35 V) dar 7812-ul va necesita un mic radiator
Link spre comentariu

din pacate LM7812 nu duce decat pana la 27V input din ce vad in datasheet........eu in teste am incercat cu un LM317 cu care am reusit sa obtin 12V la iesire dar mi se pare o irosire a lui doar pt. asta......dar daca rezistenta nu-i o optiune buna voi apela la 317

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări