Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Buna seara. Scuzati pt. profil, nu fac reclama mascata. Si sunt sigura ca este foarte corect cuvantul "SIGURA". Domnule stefan_ro, va puteti convinge punand o mica intrebare domnului Electron. O seara buna.

Link spre comentariu

Buna seara. Scuzati pt. profil, nu fac reclama mascata. Si sunt sigura ca este foarte corect cuvantul "SIGURA". Domnule stefan_ro, va puteti convinge punand o mica intrebare domnului Electron. O seara buna.

Deci se pare ca avem si o "EA" printre noi, nu ai pentru ce sa te scuzi numai ca nu prea e bine sa-ti dai adresa-n stinga si-n dreapta cu usurinta...

high_voltage_tm, ai incercat la Petra?

Link spre comentariu

La Petra n-am încercat... am zis s? iau de aici de la cineva, ar fi avantajos pentru ambele p?r?i; da o s? întreb ?i la fabric?, s? v?d ce ofert? au.Da' înc? nu m-a l?murit nimeni; se poate scoate 40 [V] / 8 [A] cu schema asta (cu modific?ri, bineîn?eles)?

Link spre comentariu

Buey fight-club, mergeti la o bere de-aveti chef de scandal. icon_axe Am inteles ca mai avem inca o pasionata pe forum (destul de neobisnuit da' nu deranjaza pe nimeni), bun venit si spor la treaba. Care doreste s-o scoata la o prajitura de vorba...la bodega, nu p-aici va rog. :nevasta

Link spre comentariu

intrebare de incepator : Cu ce afecteza in rau sau in bine daca pun un condensator de filtraj mai mare ? Si cam care ar fi capacitatea maxima a lui ? Mentionez ca vreau sa fac sursa cu punte redresoare de vreo 25 - 30 amperi ! :d

Link spre comentariu

Daca vrei 30A chiar ai nevoie de filtraj corespunzator. Gindeste-te ca in perioada dintre alternante curentul de iesire al sursei este debitat de condensatorii de filtraj fara ca tensiunea pe ei sa scada sub valoarea necesara stabilizarii. Candva am calculat pentru o sursa de 13,8V/20A si pentru un riplu de 3.5V a rezultat valoarea de 120.000 microfarazi. Vrei sa faci sursa reglabila 0-30V/30A? Si inca liniara? Nu renteaza, las-o balta. Va iesi ceva gigantic, cam 40kg. Si apoi puterea disipata va fi foarte mare, tine cont ca pe un 2N3055 poti disipa maxim 50W si asta in conditiile in care ai radiator superbun. Daca vrei putem detalia.

Mai bine fa-ti o sursa mica, 2A out, va fi muuult mai folositoare decat un mastodont de 30kg!!

Link spre comentariu

Cea mai sigura metoda de evitare a pierderilor de putere este dupa parerea mea, comutarea unor tensiuni in secundarul transformatorului (prize) . In exemplul dat de sursa 0-30 v/20A, cu trei prize in secundar se reduce drastic disipatia termica in radiator, iar cu putin efort comutarea se poate face automat !

Link spre comentariu

Cea mai sigura metoda de evitare a pierderilor de putere este dupa parerea mea, comutarea unor tensiuni in secundarul transformatorului (prize) . In exemplul dat de sursa 0-30 v/20A, cu trei prize in secundar se reduce drastic disipatia termica in radiator, iar cu putin efort comutarea se poate face automat !

cam asa sunt realizate si sursele de laborator cu tensiuni peste 30V - se tot aud cupland/decupland diste relee cand maresti tensiunea.inca nu am desfacut una sa vad exact cum e realizata.
Link spre comentariu

am zis eu ca vreau sa fac sursa de 30 A :ras: ? Am zis doar ca am sa pun o punte redresoare de 30 A , asta nu inseamna ca va scoate 30 amperi ( din cate stiu eu ) ! Am vb cu mai multa lume si intai eu vroiam sa pun pe un o punte de 7-8 A , avand un transformatoar care scoate 27 Vca / 5 A , iar acestia mi-au zis sa pun o punte mai mare pt ca exista pericolul ca puntea sa crape ! Asa ca am gasit o punte de 25 Amperi si o voi folosi pe aceasta ( am sa o pun si pe radiator pt orice eventualitate ) ! Deci acum intrebare pe cre am pus-o si mai sus , ce condensator pot pune MAXIM si cu influenteaza el sursa ! Adica .. daca pui bla bla.. nu e bine pt ca ala.. bla bla.. ! Mc

PS : inca ceva , cam ce ar trebui sa modific (valori/piese ) pt ca sursa sa scoata 4-5 A !

Link spre comentariu

ovidanie, te rog mult spune-mi ?i mie dac? se poate adapta schema pentru 40 [V] / 10 [A] (aprox.); am scris cu câteva mesaje în urm? cam ce vreau s? fac.

blue zice foarte bine, a?a m? gândesc s? fac ?i eu.

Zilele astea o s? comand piese pentru mai multe proiecte pe care sper s? le realizez, da' la surs? chiar nu ?tiu ce s? fac :cry: ...

Link spre comentariu

am zis eu ca vreau sa fac sursa de 30 A :ras: ? Am zis doar ca am sa pun o punte redresoare de 30 A , asta nu inseamna ca va scoate 30 amperi ( din cate stiu eu ) ! Am vb cu mai multa lume si intai eu vroiam sa pun pe un o punte de 7-8 A , avand un transformatoar care scoate 27 Vca / 5 A , iar acestia mi-au zis sa pun o punte mai mare pt ca exista pericolul ca puntea sa crape ! Asa ca am gasit o punte de 25 Amperi si o voi folosi pe aceasta ( am sa o pun si pe radiator pt orice eventualitate ) ! Deci acum intrebare pe cre am pus-o si mai sus , ce condensator pot pune MAXIM si cu influenteaza el sursa ! Adica .. daca pui bla bla.. nu e bine pt ca ala.. bla bla.. ! Mc

PS : inca ceva , cam ce ar trebui sa modific (valori/piese ) pt ca sursa sa scoata 4-5 A !

Empiric, alege o capacitate cat mai mare, ceva de ordinul 22000 -33000 micro, aceasta pt un riplu cat mai mic dar este bine de temporizat cumva curentul de start, metode sant...
Link spre comentariu

Comutarea prizelor in secundar este cea mai simpla solutie pentru a limita puterea disipata. Sursele reglabile realizate industrial au un preregulator de tensiune, de fapt sunt doua surse inseriate, prima sursa este in comutatie urmata de o sursa liniara. Sursa in comutatie debiteaza cu 5V mai mult decat tensiunea de iesire, astfel pe tranzistorul sursei liniare se disipa putere scazuta. Asa erau relizate sursele romanesti, eu sunt in posesia a doua modele, una de 40V/5A si cealalta 30V/ 30A, ambele sunt realizate asa. Repet: in regin de amator este foarte buna varianta cu mai multe prize in secundar.

Intreb si eu: chiar va trebuie surse de 10-30A??

high_voltage_tm, pot sa modific sursa sa debiteze curent si de 50A, mai greu e sa trec de 35V tensiune de iesire, operationalele care suporta tensiuni de alimentare mari sunt scumpe si greu de procurat. Lasa-ma 2-3 zile sa gandesc daca si cum pot folosi un amplificator audio pe post de operational intr-o schema de stabilizator reglabil de tensiune.

Link spre comentariu

Referitor la întrebarea ta: 10 [A] ar fi utili pentru a putea folosi sursa ?i la alimentarea provizorie a unor amplificatoare (dou? în serie pentru alimentare simetric?), mai ales în cazul încep?torilor ca mine; faci o schem?, o alimentezi, vezi cum sun? - dac? rezultatul e mul?umitor, se poate pune montajul în carcas? cu traf, corector, protec?ii ?i ce-or mai fi; dac? nu iese ce am fi dorit, mai modific?m schema, eventual alegem alta... ?i asta ar fi avantajos ?i la alte aplica?ii, nu numai pentru amplifuri.În leg?tur? cu OA-urile... aceea?i problem? m? descurajeaz? cumva ?i pe mine; s? m?rim curentul nu-i a?a complicat, da' ce facem cu tensiunea? De aceea am zis c? a? folosi opera?ionalul TLE2141 alimentat printr-un divizor + stabilizator de tensiune... sau trebuie alimentat direct la tensiunea de intrare? Am crezut c? opera?ionalul nu se raporteaz? la tensiunea cu care este alimentat, adic? nu o ia în considerare la compararea pe care o face :nas: ... sau merit ni?te :bataieE bun? ?i ideea cu circuite de amplificare din audio... cine intr? la un brainstorming? :28 :dark1:

Link spre comentariu

Din experienta mea , este vorba de multi ani, solutile simple sant cele mai fiabile, concret in cazul unei surse duble este suficienta o redresare dubla urmata de doua circuite CRC in care R este o rezistenta de putere rezonabila pe care se citeste un curent maxim impus, un circuit simplu de protectie decupleaza primarul transformatorului in caz de depasire curentului max. Singura problema este ca trebuie dimensionat transformatorul pt. doua tensiuni cu prize comutate iar comutatorul trebuie sa suporte curenti mari, oricum solutia este mai buna decat stabilizari la tensiuni si curenti mari, fiindca in cazul amplificatoarelor este mai putin importanta tensiunea stabilizata, un filtraj cu C suficient de mari , mentine tensiunea relativ constanta prin inmagazinare de energie pe C . Protectia prin blocarea tensiunii alternative este avantajoasa fiindca nu creaza probleme de disipatie termica , este usor de semnalizat si poate fi reglabila !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut baietii , din nou eu :nas: , acelasi eu , cu o intrebare de incepator ! Am un traf generos , adica perfect , insa scoate 30 V si cam 6-7 Amperi , problema e urmatoarea , am citit ca nu merge sa pun 30 v , pt ca dupa redresare si filtrare obtin circa 42 , si Lm723 merge la Input voltage (maxim) 40 :speriat ! Ca sa pot scoate mai multi amperi modific r2 sau cat era , insa ce fac cu V in plus ? Eu nu am nevoie sa scot 42 ca nu am sa ii folosesc niciodata , mie 30 imi sunt de ajung (desi nici pe aia nu am sa il folosesc ) ! M-am gandit si la ideea de a pune doar o infasurare adica 15 v , insa nu am amperi suficient , eu am nevoie de 4-5 amperi ! Ce s fac :jytuiyu :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări