Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Da domle, de acord, n-am zis ca formulele in sine nu sunt bune de aplicat pt tole romanesti(citeste mai sus) chiar sunt, modul cum sunt interpretate, explicate si intelese este o problema. Uite ce scrie Mosu Tuti, cu intentii de a invata pe altii(ca aici e problema, cand explici la altii, pai fa-o bine!):"1. - Puterea unui trafo este determinata de sectiunea miezului ^2 x 1,2 -:- 1,4. Asa aflam ce putem cere de la un miez. Daca cerem mai mult decat poate, miezul se incalzeste puternic." Nu am nimic cu partea cu sectiunea ^ patrat, am cu faza ca daca cerem mai mult miezul se incalzeste si cu faptul ca sectiunea determina puterea, care sunt aberatii(si ambiguitati dupa cum am explicat mai sus) si incepatorii asa invata si isi fixeaza niste notiuni prost. Corect era sa zica asa: "Pt tole romanesti, aplicati formula aproximativa si empirica: P = S^2 x 1.2-:-1.4 pt a estima puterea unui trafo. Daca vreti sa stiti de unde vine si care sunt fenomenele, puneti mana pe carte!". Oricum, imi cer scuze pt off-topic, e adevarat ca am exagerat, dar deja aceste neintelegeri sunt mult prea frecvente si sunt propagate la fel si ma scot din sarite cateodata. Este ultima mea interventie.

Link spre comentariu

Draga Mifty, nu ma dezamagii de tot. 1. "Oricata sarma veti bobina (in sec.), puterea ramane constanta." - aproximativ!!! dac? traful a fost generos dimensionat, m?rind diametrul conductorului din secundar se poate m?ri puterea din secundar... apar iar dou? probleme: s? suporte primarul puterea absorbit? de noul secundar ?i s?... fie destul loc în fereastr?!!! 2. care ferometal, ?i care rezisten?? de re?ou??? c? nu mai suntem pe vremea lui cea?c? de vre-o 20 de ani!!! mai degrab? combina?ii serie-paralel de rezisten?e de putere, astfel încât s? ias? rezisten?a ?i puterea necesare...Raspuns: 1. Daca cineva contesta faptul ca puterea transformatorului este determinata de sectiune, treaba lui. Incearca si construieste un miez cu sectiune mica si cu fereastra mare. Orice este posibil. Bobineaza-l si vei vedea ce formula folosesti. Ce inseamna traf generos ? Unu de 300 W din care scoti 50 ? HA ! 2.- In toate localitatile trebuie sa existe un magazin care vinde becuri, sarma ptr. constructii, baterii, plafoniere si alte electrice. Dute si intreaba de rezistenta de resou. Incearca si te rog comunica-mi. Eu am spus generic "ferometal" Sa sti ca nu vreau sa intru in polemica cu nimeni. incearca si cauta. Daca nu gasesti iti trimet eu de la 600 Km de asa un oras mare. Iti trimet cu transportul platit de mine.Draga EmyRulz. Drumul spre premiul Nobel este liber ptr. oricine. >>> Asta este o ABERATIE si personal nu inteleg de ce e asa de populara printre electronisti si amatori.<<< Eu vorbeam de transformatoare care trebuie sa functioneze "industrial" ref. la timp si temperatura. Dumneata poti sa faci orice traf. vrei. Eu le fac tot ca acum 50 de ani. Am pus un .DOC cu cateva masuratoti, cine vrea le face, cine nu, nu. Nu fortez pe nimeni sa faca cum spun eu. dar, numai din curiozitate sau pentru ai demonstra "bosorogului asta" ca nu stie nimic, le-asi face. Las' ca ii arat eu, lui. Va rog incercati. HA ! HA !. Spor. Mosu Tuti.

mo?u tuti, tolele sunt standardizate, a?a c? fereastra e bobinaj e tot aia dac? folose?ti tole E24 s? zicem, f?r? s? conteze prea mult grosimea pachetului de tole.dac? folose?ti E10 bineîn?eles c? lucrurile se modific?.nici carcasa pe care se bobineaz? conductorul nu poate varia prea mult în dimensiuni, pentru c? începe s? fie prea slab cuplajul magnetic...bine, aici vorbim de tole E+I, nu U sau C... cu astea oricum nu prea te po?i juca cu o redimensionare a pachetului...cât prive?te chestia cu ferometalul, am c?utat eu însumi rezisten?e "de re?ou" acum un an, ?i nu mai aveau nici "ru?ii" din pia?a gorbaciov!!!ar fi mers de aeroterm?, ceva, fohn, dar ?i alea sunt destul de greu de g?sit, iar sârma "coapt?" e casant?, se rupe când ?i-e lumea mai drag?...deh, e prea ieftin un nou fohn/aeroterm?, ?i nu mai cump?r? lumea chiar a?a ca acum 10-15-20 de ani piese de schimb...m-am b?gat pentru c? la începuturi cu asta m? ocupam zilnic: rebobinat de transformatoare pe tole E+I... ?i am avut destule probleme...am vrut s? rebobinez secundare cu sârm? mai groas?, la tensiuni ceva mai mici decât cele originale, pe pachetul de tole original, în 2 din 5 cazuri, nu înc?pea pe carcasa original?, a?a c? bobinam pe o carcas? mai mare, ?i uneori era nevoie s? m?resc ?i pachetul de tole...în alte cazuri, cuplajul magnetic era a?a de slab c? aveam tensiuni mult mai mici decât trebuia s? ias? din calcul, iar traful se înc?lzea serios în gol. alteori era pe dos: tensiune în gol ok, traf rece sau u?or c?ldu?, cum puneam aparatul de m?sur? s? m?sor în gol tensiunea, cum începea s? se înc?lzeasc? obiectul... ?i aparatul indica total aiurea (?i nu era mavo-ul pus pe curen?i, ci pe tensiuni alternative!!!) ?i uneori nu secundarul se încingea, ci primarul, semn c? nu putea transfera puterea cerut? de secundar... etc. o gr?mad? de chestii...în fine, cei 2-3 ani de bobinat ?i rebobinat de trafuri m-au înv??at c? nu po?i ob?ine prea mult de la o sec?iune ?i un pachet de tole dat... mai ales dac? ai damblaua s?-?i r?mân? traful rece ?i la full load!!!
Link spre comentariu

Draga Mifty, iar nu ai dreptate.

cât prive?te chestia cu ferometalul, am c?utat eu însumi rezisten?e "de re?ou" acum un an, ?i nu mai aveau nici "ru?ii" din pia?a gorbaciov!!!

ar fi mers de aeroterm?, ceva, fohn, dar ?i alea sunt destul de greu de g?sit, iar sârma "coapt?" e casant?, se rupe când ?i-e lumea mai drag?...

deh, e prea ieftin un nou fohn/aeroterm?, ?i nu mai cump?r? lumea chiar a?a ca acum 10-15-20 de ani piese de schimb...

Intr-un orasel nenorocit, intr-un mag. de ELECTRICE, se gasesc rez de resou Electro Mures, de 220V/1500W cu 1,6 Ron si 220V/2000W = 2,3 Ron. cred ca mai au cam 200 de buc. din fiecare. Daca vrei, da mesaj pe PM si iti trimet. Despre celelalte probleme nu mai discut. Evident ca sti mai multe decat mine. ce sa faci. tinerii de azi sunt mai invatati. HA !. Mosu Tuti.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

nu imi dau seama ce anume ma intrebi, cum am programat ce? controlerul din multimetru ? sau cum e facut programul ? ca programul nu e facut de mine e de pe site-ul din link, iar programarea controlerului am facut-o ... cu programatoru :da* mesaju era pentru postul anterior, dar asa se intampla daca oamenii prin editare isi sterg tot mesaju sau ii schimba radical intelesul

Link spre comentariu
Vizitator gaby_gaby08

nu imi dau seama ce anume ma intrebi, cum am programat ce? controlerul din multimetru ? sau cum e facut programul ? ca programul nu e facut de mine e de pe site-ul din link, iar programarea controlerului am facut-o ... cu programatoru :da* mesaju era pentru postul anterior, dar asa se intampla daca oamenii prin editare isi sterg tot mesaju sau ii schimba radical intelesul

Pe mine ma intereseaza schema programatorului . Poti sa o atasezi? Si eventual cu ce program l-ai programat
Link spre comentariu

pe vremea aia foloseam http://micro.new21.org/avr/html/faq/fil ... -2line.gif care a fost si primul programator pe care l-am facut pentru AVR. Softul de control era BascomAVR ca tot vroiam sa-l invat, iar el suporta acest programator. Ulterior, si in prezent, folosesc usbasp de aici http://www.fischl.de/usbasp/ cu un soft de control progisp faqcut de niste chinezi, l-am mai pus pe site aici in alt topic.

Link spre comentariu
Vizitator dudulescu

Sal am facut si eu schema aceasta si merge perfect ... vreau sa instalez un voltmetru digital (dinala panou) am auzit ca la astea le trebuie sursa separata....?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

salut am vazut aceasta schema si vreau sa o fac si eu , am procurat majoritatea pieselor insa nu am gasit transformator , asa ca am cumparat unul dintr-o piata de vechituri , omul mi-a zis ca e de 23 VAc insa nu stie cati amperi are . Nefiind electronist , nu prea imi dau seara cum sa conectez traful la priza deoarece din acesta pleaca 3 fire ! Si la fel pe partea pe care iese curentul transformat tot 3 fire are ! Cum se face ? atasez mai joc cateva poze ca sa vedeti ! :cry:

Link spre comentariu

pai firul din mijloc de pe partea cu 220v e posibil sa fie o mediana.....oricum eu zic sa-l probezi in felul urmator:inseriat pe una din infasurari legi un bec de 220v/40(60)w,apoi bagi in priza....daca becul se aprinde slab,inseamna ca aia e infasurarea de 220v....daca se aprinde tare(aproape normal)inseamna ca ala e secundaru...

Link spre comentariu

Ciprian nu ai inteles , eu stiu care 220 si care e secundarul , insa nu stiu cum sa alimentez la 220 , pe care fir ca acolo am 3 fire , iar omul acela nu mi-a zis ce si cum , am masurat azi si pe partea de iesire , am pe firul din mijloc si cel din dreapta 3.2 ohm la fel si cu cel din stanga , iar pe extremitati am 6.4 ohm ! Inca astept pareri ! MC

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări