Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

mo?u tuti, 2 probleme:1. "Oricata sarma veti bobina (in sec.), puterea ramane constanta." - aproximativ!!! dac? traful a fost generos dimensionat, m?rind diametrul conductorului din secundar se poate m?ri puterea din secundar... apar iar dou? probleme: s? suporte primarul puterea absorbit? de noul secundar ?i s?... fie destul loc în fereastr?!!! :rade: 2. care ferometal, ?i care rezisten?? de re?ou??? c? nu mai suntem pe vremea lui cea?c? de vre-o 20 de ani!!! :rade: mai degrab? combina?ii serie-paralel de rezisten?e de putere, astfel încât s? ias? rezisten?a ?i puterea necesare...

Link spre comentariu

pai prima data am pus doar unul de 4700uF apoi l-am dublat se comporta exact la fel ceea ce ma nedumereste este desi in sarcina am 31V pe cond , la iesire tot scade tensiunea de la 24Vla 22V

Link spre comentariu

mi pare rau ca m-am apucat de munca dar, daca tot am facut-o, asta este. Se pare ca lectiile sunt si pentru electronisti care se "respecta". Nu se poate ca din trafo sa consumi mai mult decat ceea ce consumi dupa punte. Imi pare rau ca esti asa "batos". Daca se incarca, am pus mai multe scheme ELEMENTARE. Trebuiesc verificate si deabea dupa aceea se poate discuta. De ce nu te duci la radioclub sa ceri parerea cu instrumetul in mana si montajul in functiune ? Ceea ce patesti dumneata acum eu pateam acum 50 de ani, HI ! Spor la treaba. Mosu Tuti

:aplauze Deci acelasi lucru, critica. Eu am zis ce am masurat si unde dar d-ta o tot tii cu consumatorul de 144W dupa punte si cond. Eu nu am nevoie de un consumator de 144W pt ca stiu ca pot avea un consumator de 27vx3A deci 81 W ,in practica ,pe stabilizatorul construit de mine ceea ce oricum nu o sa folosesc. Nu sunt eu cel "batos" ci d-ta pentru ca in loc sa dai un raspuns concret ai inceput sa critici ca nu se cunosc legile electronicii, normal ca nu pot sa nu zic nimic , mai ales ca cel in cauza este prieten cu mine si impreuna am invatat legile acestea . Nu imi place sa fie "acuzat " pe nedrept mai ales ca a si terminat o scoala de profil . Daca toata lumea ar proceda asa acest forum nu si-ar mai avea rostul pentru ca in majoritatea posturilor se cere ajutor pentru rezolvare unei probleme. Imi cer scuze daca sunt prea "batos" , dar ce am zis mai sus ma motiveaza sa fiu astfel. Sunt sigur ca si comentarile dumneavoastra sunt apreciate asa ca nu trebuie sa va para rau , pentru ca sunt sigur ca folosesc sau o sa foloseasca cuiva . Dar cred ca ar fi fost mai de folos postarea schemei modificate sa functioneze la tensiunile respective sau revizuirea specificatiilor stabilizatorului ceea ce de fapt ati dat tema pentru acasa :) . Cu respect Lantean!
Link spre comentariu

pai prima data am pus doar unul de 4700uF apoi l-am dublat se comporta exact la fel ceea ce ma nedumereste este desi in sarcina am 31V pe cond , la iesire tot scade tensiunea de la 24Vla 22V

La tensiuni mai mici functioneaza normal ?
Link spre comentariu

Lantean, de fapt, încearc? s?-?i tot spun? c? traful t?u ar putea fi subdimensionat, ?i n-are de unde asigura ?i la un consum de 3 amperi aceea?i tensiune de ie?ire!!!posturile mai vechi spun c? ai f?cut acela?i stabilizator ca ?i alibiduda.ok, dar trafurile sunt identice???au aceea?i putere, sec?iune, conductorii sunt la fel, ?i pe secundar, ?i pe primar, pe scurt, sunt riguros identici???

Link spre comentariu

Am specificat mai sus ca transformatorul , puntea si condensatorul nu sunt identici , in rest e la fel. Am inteles ce dorea sa spuna domnul Tuti. Dar cosumul ala cu 50% mai mare in AC m-a bulversat, fata de al meu care e doar cu 25% mai mare.Asa cum am zis la mine e ok asa cum este ,transformatorul e facut de altcineva dar e generos construit si nici macar nu se incalzeste macar un pic la sarcini de 3-4 A in c.c. deci cam 5 AC .

Link spre comentariu

Mosu Tuti te rog explica-mi atunci cum cum de Alibiduda are la 2A consumati in c.c. un consum de 4A in c.a. iar eu cu aceeasi schema la un consum de 1,6 A in c.c. am un consum cu putin mai mare de 2A ?

Si ma rog cum ai masurat curentul cosumat in c.a?????????? Banuiesc ca stii ca atunci cand ai condesnator de filtraj, curentul din transformator NU este sinusoidal ci este pulsat si valoarea de varf este mult mai mare decat cea medie, lucru care inrautateste caderea de tensiune pe rezistenta primarului si a secundarului.

1. - Puterea unui trafo este determinata de sectiunea miezului ^2 x 1,2 -:- 1,4. Asa aflam ce putem cere de la un miez. Daca cerem mai mult decat poate, miezul se incalzeste puternic.

Asta este o ABERATIE si personal nu inteleg de ce e asa de populara printre electronisti si amatori. Oameni buni, sectiunea miezului per se NU determina puterea unui traf. De exemplu un traf de 500 VA poate debita fara probleme si 2 kW pt perioade scurte FARA sa intre in saturatie, singura buba este rezistenta infasurarilor care va duce la o scadere dramatica a tensiunii si caldura care se disipa. Un curent mare NU satureaza sau incalzeste miezul(ba din contra, campul chiar SCADE in aceste cazuri pt ca scade tensiunea din primar din cauza rezistentei). Singurele care se incalzesc sunt infasurarile! In schimb o TENSIUNE mult prea mare in primar satureaza si incalzeste miezul chiar daca e in gol(legea lui Faraday!!!!)! Singurul lucru care se obtine cu o sectiune mai mare este ca e nevoie de mai putine spire pt aceelasi camp si deci rezistenta mai mica. De asemenea un traf cu sectiune mai mare are fereastra mai mare deci duce o sarma mai groasa deci iarasi se poate micsora rezistenta inf. De aceea o data cu marirea sectiunii se simte ca puterea creste cu patratul ei, dar sectiunea miezului in sine NU determina puterea.
Link spre comentariu

Si ma rog cum ai masurat curentul cosumat in c.a??????????Banuiesc ca stii ca atunci cand ai condesnator de filtraj, curentul din transformator NU este sinusoidal ci este pulsat si valoarea de varf este mult mai mare decat cea medie, lucru care inrautateste caderea de tensiune pe rezistenta primarului si a secundarului.

Foarte simplu cu un ampermetru de c.a. :)
Link spre comentariu

Draga Mifty, nu ma dezamagii de tot. 1. "Oricata sarma veti bobina (in sec.), puterea ramane constanta." - aproximativ!!! dac? traful a fost generos dimensionat, m?rind diametrul conductorului din secundar se poate m?ri puterea din secundar... apar iar dou? probleme: s? suporte primarul puterea absorbit? de noul secundar ?i s?... fie destul loc în fereastr?!!! 2. care ferometal, ?i care rezisten?? de re?ou??? c? nu mai suntem pe vremea lui cea?c? de vre-o 20 de ani!!! mai degrab? combina?ii serie-paralel de rezisten?e de putere, astfel încât s? ias? rezisten?a ?i puterea necesare...Raspuns: 1. Daca cineva contesta faptul ca puterea transformatorului este determinata de sectiune, treaba lui. Incearca si construieste un miez cu sectiune mica si cu fereastra mare. Orice este posibil. Bobineaza-l si vei vedea ce formula folosesti. Ce inseamna traf generos ? Unu de 300 W din care scoti 50 ? HA ! 2.- In toate localitatile trebuie sa existe un magazin care vinde becuri, sarma ptr. constructii, baterii, plafoniere si alte electrice. Dute si intreaba de rezistenta de resou. Incearca si te rog comunica-mi. Eu am spus generic "ferometal" Sa sti ca nu vreau sa intru in polemica cu nimeni. incearca si cauta. Daca nu gasesti iti trimet eu de la 600 Km de asa un oras mare. Iti trimet cu transportul platit de mine.Draga EmyRulz. Drumul spre premiul Nobel este liber ptr. oricine. >>> Asta este o ABERATIE si personal nu inteleg de ce e asa de populara printre electronisti si amatori.<<< Eu vorbeam de transformatoare care trebuie sa functioneze "industrial" ref. la timp si temperatura. Dumneata poti sa faci orice traf. vrei. Eu le fac tot ca acum 50 de ani. Am pus un .DOC cu cateva masuratoti, cine vrea le face, cine nu, nu. Nu fortez pe nimeni sa faca cum spun eu. dar, numai din curiozitate sau pentru ai demonstra "bosorogului asta" ca nu stie nimic, le-asi face. Las' ca ii arat eu, lui. Va rog incercati. HA ! HA !. Spor. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Domnule Mosu Tuti, eu NU sustin ca formula cu sectiunea la patrat nu funcioneaza in practica! Eu contrazic afirmatia cum ca "sectiunea miezului determina puterea trafului" si ca "daca ceri mai mult miezul se incalzeste" ASTEA SUNT ABERATII si provin din neintelegera fenomenelor care stau la baza functionarii transformatoarelor. Trafurile de retea de 50 Hz sunt usor de construit si pot fi realizate cu succes chiar de cei care n-au nici cea mai vaga idee despre cum functioneaza de fapt. Aici e problema si nu-mi place sa vad ca idei gresite se tranzmit chit ca aplicarea formulelor dau rezultate bune. Degeaba stim sa aplicam formule daca nu vrem niciodata sa intelegem de unde vin de fapt ele.(ca dovada si cealalta mare confuzie in legatura cu trafurile e cu formula aia cu 50/S unde majoritatea au impresia ca 50 e frecventa. Chit ca formula merge in multe cazuri, NU e o scuza pt ignoranta si pt tranzminterea gresita a unor fenomene.)

Link spre comentariu

Aici totusi e vorba despre o sursa , nu vad rostul sa se despice firul in patru cu teoria transformatoarelor , nr spire/volt = 50/S si P=S^2 ( unde 50 fireste ca nu e frecventa , nu a spus-o nimeni ) e destul pentru trafuri cu tole E+I "romanesti" si nivelul discutiei .

Link spre comentariu

Dle EmyRulz te rog frumos sa susti cele afirmate mai sus cu ceva formule de calcul ca sa pot si eu intelege despre ceea ce vb, intocmai cum domnul Mosu Tuti, a explicat undeva mai sus cu formulele necesare pt calcul. De ce oare nu ai facut constructori de trafuri miezuri cu ferestre mai mari sa ne incapa si noua incepatorilor sarma groase intre esle, dar de sectiune foarte mica, pt a scadea din greutate si totodata cum susti dumneata, pt a trege din ele puteri de ordinul a sute sau mii de W? Inca o intrebare pt dumneata: daca 50/S=frecventa/sectiune, unde 50 nu este de fapt frecventa...... atunci ce este? Explica te rog frumos si demonstreaza cu ceva formule de calcul variantele dumneavoastra, ca si noi muritori de rand sa intelegem de ce si cum sta treaba. Respect si toate cele bune.

Link spre comentariu

Aici totusi e vorba despre o sursa , nu vad rostul sa se despice firul in patru cu teoria transformatoarelor , nr spire/volt = 50/S si P=S^2 ( unde 50 fireste ca nu e frecventa , nu a spus-o nimeni ) e destul pentru trafuri cu tole E+I "romanesti" si nivelul discutiei .

Total de acord, de aici si uimerea mea, ca prin nicio carte nu sunt scrise aberatii de acest fel si totusi lumea asa le percepe pt ca "mesterii" se tranzmit ca atare. Asta ma deranjeaza.

Dle EmyRulz te rog frumos sa susti cele afirmate mai sus cu ceva formule de calcul ca sa pot si eu intelege despre ceea ce vb, intocmai cum domnul Mosu Tuti, a explicat undeva mai sus cu formulele necesare pt calcul. De ce oare nu ai facut constructori de trafuri miezuri cu ferestre mai mari sa ne incapa si noua incepatorilor sarma groase intre esle, dar de sectiune foarte mica, pt a scadea din greutate si totodata cum susti dumneata, pt a trege din ele puteri de ordinul a sute sau mii de W? Inca o intrebare pt dumneata: daca 50/S=frecventa/sectiune, unde 50 nu este de fapt frecventa...... atunci ce este? Explica te rog frumos si demonstreaza cu ceva formule de calcul variantele dumneavoastra, ca si noi muritori de rand sa intelegem de ce si cum sta treaba. Respect si toate cele bune.

Daca o sa cauti prin lungile discutii de la topicul "Totul despre transformatoare" cam dupa pag 20 am tot dat explicatii si degeaba. Cel mai bine consulta o carte SERIOASA(a se citi NU romaneasca) despre transformatoare si o sa te lamuresti.
Link spre comentariu

Pai cum nu sunt scrise ? Prin cartile noastre astea sunt formulele de calcul , bune pentru trafuri E+I cu tole obisnuita . De fapt care e aberatia ? Sunt formule practice adaptate pentru acest tip de trafo .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări