Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

pai scaderea aia brusca de tensiune se datoreaza in mare parte rezervei de energie aflate in condensatori de filtraj fara vre-o 4500UF nu ai ce face la sursa asta daca ai vrea sa ai 3A curentu de iesire , iti recomand condensatori de minim 60V daca ai 30V tensiunea nominala. o sa vezi ca in acesta configuratie nu o sa mai ai probleme, asa am patit si eu cu o sursa pt un amplif ca scadea drastic tensiunea cand ii dadeam putere mai mare si sa dovedit ca era insuficienta rezerva de energie din condensatoare..

Link spre comentariu

Buna ziua. Stimati domni. Am mai intrat o data pe aceast subiect si v-am lasat ca cautati solutiile singuri. Astazi am intrat din nou si nu am vazut nici o evolutie. Daca ati vrea sa faceti inmultiri veti vedea ca P(trafo) = U x I deci 30 V x 3 A = 90 W. Dupa redresare si cu electroliticul montat vreti sa scoateti 45 V. Bun totul este in regula. dar 45 V x 3 A = 135 W. De ce nu va puneti intrebarea de unde putere in plus. Chiar nu a auzit nimeni de legea conservarii energiei? Credeti dumneavoastra ca prin montarea unei punti si a unui cond. elco veti "fabrica" curent electric materializat prin putere? nu domnilor. coeficientul de 1,41 este valabil numai in GOL(fara sarcina, fara consumator). In electronica reala, la o tensiune debitata de trafo de 30 V si cu un consum de 3A, se scade cam 1V pe transformator si cam 1,5 - 2 V pe punte, deci in stabilizator intra cam 27,5-28 V. Daca din aceasta tensiune mai scadem si pierderile pe trz. serie, raman cam 25 V curect stabilizati si fara variatii de tensiune intre gol si sarcina maxima. Va rog studiati "Masurarea alimentatoarelor" in conditii reale de consum maxim sau aproape maxim: http://emil.matei.ro/tudor2.php

Spor la studiu si la treaba. Mosu Tuti.

Link spre comentariu
:nebunrau: asa ceva ma depasesteMosu Tuti a explicat foarte bine si clar ce se intampla in sursa aia,cum functioneaza stabilizarea(adica ce criterii trebuie sa indeplineasca traful!)daca traful tau nu indeplineste criteriile alea,de ce te miri ca scade tensiunea in sarcina? :ciuda:
Link spre comentariu

Buna dimineata Stimati viitori colegi, am vrut sa va explic de ce asa si asa cu curentul alternativ, transformatoare si redresare, dar cautand pe Googu am ramas uimit de cantitatea de articole interesante. Recunosc, eu nu le-am citit pe toate ca pe ici pe colo, teorie mai stiam. Daca dumneavoastra nu vreti sa cititi aceste articole, de altfel foarte documentate, de ce sa mai scriu si eu daca tot nu cititi. Atunci va voi prezenta cateva axiome, nu teoreme.

1. - Puterea unui trafo este determinata de sectiunea miezului ^2 x 1,2 -:- 1,4. Asa aflam ce putem cere de la un miez. Daca cerem mai mult decat poate, miezul se incalzeste puternic.

2. - Proiectarea unui trafo se incepe de la aceasta putere. Asa cum exista WATT = U x I, dar sa stiti ca exista si Wati chinezesti .

3. - Transformatoarele chinezesti sunt calculate sa fie utilizate pentru scurt timp si la puteri mai mici decat cele declarate.

4. - Un trafo serios, nu se incalzeste in "gol" (fara sarcina) iar in sarcina maxima, in timp de o ora trebuie sa nu depaseasca 35 - 45 grade.

5. - Orice proiect faceti, trebuie sa nu depaseasca puterea de la punctul 1 inmultita cu 0,7 - 0,8.

6. - Puterea este un produs. P(W) = U(V) x I(A) care inca nu s-a descoperit cum se poate schimba.

7. - Puterea din primar = Puterea din secundar x 0,7 - 0,8.

8. - Grosimea conductorului (sarmei) din secundar determina intensitatea obtinuta in sec.

9. - Exista tabele (verificate) cu grosimea conductorului si intensitatea obtinuta.

10. - Oricata sarma veti bobina (in sec.), puterea ramane constanta.

11. - Pentru a proba functionarea unui transformator, masurati tensiunea din sec., msurati grosimea sarmei si determinati puterea ce poate fi absorbita.

12. - Sa presupunem cazul colegului nostru. Tensiune in sec. = 30 V, Intensitatea teoretica = 3 A. Puterea aparenta este : U(V) x I(A) = P(VA), sau 30 V x 3 A = 90 VA - (W)

13. - Stim ca P(VA) = U(V)^2 / R(Ohm) de aici deducem ca R(Ohm) = U(V)^2 / P(VA) deci 30^2 / 90 = 10 Ohmi.

14. - Totul este in regula. Montam in sec. trafo. o rez. de 10 Ohm la 90 W putere si lasam transformatorul in priza o ora. Daca transformatorul nu se incalzeste excesiv, totul este in regula. Atentiune rez. se va incalzii foarte puternic in comparatie cu transformatorul.

15. - Dar de unde luam rez. de 10 Ohmi ? De la ferometal cumparam o rez de resou, dupa cum scrie aici : http://emil.matei.ro/tudor2.php si ne construim o rez de sarcina cu care vom putea masura tot alimentatorul. Spor la inmultiri si masuratori. Revin cu calculul stabilizatorului. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

punctul 7 nu e pe dos? adica:

Puterea din secundar = Puterea din primar x 0,7 - 0,8.

Si totodata,puterea trafului poate fi limitata si de sarma din primar,am intalnit trafuri cu o anumita sectiune,insa sarma din primar era prea subtire pt acea putere

Link spre comentariu

Mosu Tuti te rog explica-mi atunci cum cum de Alibiduda are la 2A consumati in c.c. un consum de 4A in c.a. iar eu cu aceeasi schema la un consum de 1,6 A in c.c. am un consum cu putin mai mare de 2A ? Ce ne-ai prezentat mai devreme e ceva elementar pentru orice electronist ,cum il cunosc personal pe Alibiduda stiu ca le cunoaste. Problema este de fapt de ce el are consumul in C.a. mai mare decat mine (la aceeasi tensiune)? Am folosit acelasi cablaj, piese cu aceleasi valori, ce ar putea fi? Nici sursa mea nu merge perfect , la tensiune mai mare de 27 V sarcina de 1A nu stabilizeaza corect (transformatorul meu are ~ 6A si 24V) deci P= 144W ,dar la 27 W consum in c.c. nu face fata dar mie imi e de ajuns asa cum este.

Link spre comentariu

Salut. Draga Dr.L. Ma bucura ca m-ai corectat. Din viteza se mai intampla. SCUZE ! Este o mare bucurie pentru mine ca cineva citeste postarea si nu trece peste ea spunand : " mai lasa-ne cu teoria ". Multumesc.

Lantean spune : te rog explica-mi atunci cum cum de Alibiduda are la 2A consumati in c.c. un consum de 4A in c.a. iar eu cu aceeasi schema la un consum de 1,6 A in c.c. am un consum cu putin mai mare de 2A ?

Stimate Lantean, nu inteleg ce vrei sa spui. Sa o luam invers. Consumul din trafo. este de 4A iar dupa redresare de 2 A. Uite ca nu am stiut ce sa mai spun. Sigur ca nu sunt bune masuratorile in AC. Nu se poate asa ceva. Cred ca ori nu este bine inteles fenomenul de redresare ori nu sunt bune masuratorile. La transformatorul tau, (U = 24 V si I = 6 A) acesta va scoate dupa redresare si filtrare U=23V la un curent consumat de 6 A. MASURAT IMEDIAT dupa punte si cond. Elco. fara stabilizator. Pune direct pe elco. o rez. de sarcina de 4 Ohmi la 144 W si vei vedea ca asa este. Nu vei scoate niciodata 6 A la o tensiune mai mere decat 24 V -1V - 1,5 V(cadere pe punte) adica cam 22,5 sau 23 V. Te rog nu fugii de raspundere. de unde 27 V CC din 24 AC. Se vede ca inca nu ai inteles teoria cu conservarea puteri. Te rog incearca si aplica formula P = U x I la tensiunea de 27 V si vezi ce obtii. Astept raspunsuri la inmultiri si la experimentare. Nu ma lua cu "le cunoaste". Chiar daca te superi, te rog pune mana si experimenteaza fara circuitul de stabilizare. Cumparati si construiesteti o rez. de sarcina dupa cum spune in atasament si vei vedea. Astept sa fiu contrazis in continuare. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Ia puneti voi cei la care nu va merge bine exact tensiunile masurate pe electroliticul de filtraj , fara sarcina si la curentul la care nu mai stabilizeaza sursa . Doar nu va asteptati ca din 20V pe filtraj sa scoata 19,5V stabilizati , trebuie sa fie minim vreo 5V cadere de tensiune pe tranzistor ca sa stabilizeze bine . Daca traful e prea mic sau bobinat prost cu sarma subtire , si ( sau ) condensatorul de filtraj e prea mic , poate sa scada semnificativ tensiunea continua la intrarea stabilizatorului cand e consum .

Link spre comentariu

Dar eu nu am contrazis pe nimeni :) Am spus ca atat Alibiduda cat si eu avem construit acelasi stabilizator cu acelasi cablaj si aceleasi valori ale componentelor . El la 24 V tensiune stabilizata are probleme la un consum peste 1A. Eu pot alimenta fara probleme pana la 27 V c.c. 3 A ( sarcina mai mare nu am incercat) din stabilizatorul construit de mine peste 27 V nu mai stabilizeaza (ceea ce este normal asa cum si spus si d-ta, probabil la sarcina mai mare nu o sa stabilizeze corect decat sub 24 v, ceea ce mie imi este suficient). Ce ma intriga pe mine este acel consum mai mare in c.a. la Alibiduda decat la mine, care am doar cu 25% consumul mai mare in c.a. fata de c.c. in timp ce Alibiduda care are cu 50% mai mult.El are diferit fata de mine transformatorul ,puntea si condensatorul .Eu am facut masuratorile cu 2 aparate etalonate la fel.Alibiduda cu 2 aparate diferite asa ca nu cred ca se exclude si eroarea de masurare (care totusi cred ca ar fi cam mare). In schimb Alibiduda din cate mi-a spus , are probleme cu stabilizarea la orice tensiune , ceea ce nu mi se pare normal. Am cerut o parere a acestui fenomen nu lectii de electronica ale caror loc ar fi in rubrica dedicata incepatorilor. Si apropo nu ne referim decat la schema care este "laudata" de toata lumea aici, nicidecum nu generalizam.

Asa ca propun solutii nu doar critici despre cunoasterea sau necunoasterea legilor fizicii ce se aplica in electronica si pe care orice electronist care se respecta trebuie sa aibe habar , mai ales ca vorbim despre bazele electronicii si nu despre cine stie ce teorii complexe care reinventeaza fizica .

Link spre comentariu

Imi pare rau ca m-am apucat de munca dar, daca tot am facut-o, asta este. Se pare ca lectiile sunt si pentru electronisti care se "respecta". Nu se poate ca din trafo sa consumi mai mult decat ceea ce consumi dupa punte. Imi pare rau ca esti asa "batos". Daca se incarca, am pus mai multe scheme ELEMENTARE. Trebuiesc verificate si deabea dupa aceea se poate discuta. De ce nu te duci la radioclub sa ceri parerea cu instrumetul in mana si montajul in functiune ? Ceea ce patesti dumneata acum eu pateam acum 50 de ani, HI ! Spor la treaba. Mosu Tuti

Link spre comentariu

in primul rand nu comententez lectiile de fizica nu au legatura cu subiectuldeci pe cond filtraj : - numai cu stabilizator fara sarcina - 34V - cu stabilizator reglat la 24V sarcina 2A - 31Vla iesire stabilizator : - in gol 24V - cu sarcina 1A 24V - cu sarcina de 2 A 22Vrepet transformatorul duce 5A dimetru secundat 1,68mm , am schimbat 3 punti redresoare toatede 5A o sa revin cu masuratori mai detaliate mamentan nu prea am timpera sa uit cond filtraj 2 buc 4700uF verificati

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări