Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Eu am facut urmatoarea sursa de tensiune cu control digital al curentului si al tensiunii. Specific ca nu m-am chinuit sa obtin un cablaj prea mic sau sa il inghesui prea mult. Ea prevede dezvoltarea si unui soft de control de pe calculator.(ca future impruvement)Sursa mea e de 22V iesire si 3A, ea e alimentata de la un traf de 100VA deci orcand modificand tranz final cu unu mai puternic sau cu unu in paralel si rez de echilibrare se poate obtine o tens sau curent mai mare, ca etaj final folosesc un BD137 si BD245 care pot sa imi debiteze pana la 80W insa eu am zis ca mai bine ma feresc si imi ajung in jur de 70W. Tens max si minime se seteaza usor din software-ul MCU-ului. Si sunt afisate tot timpu pe un display LCD. singura diferenta e ca datorita unui dac format din R-2R care nu sunt perfec R-2R am obtinut o deviere de 1% !!! pt tens mai mari de 15V adica in loc de 15.00 V e 15.10 V in rest este perfect stabila, ofera o protectie la scurt circuit si la conectare inversa a consumatorilor.imi cer scuze pt calitatea pozelor .. sunt facute cu telefonu !!

Link spre comentariu

Tens max si minime se seteaza usor din software-ul MCU-ului. Si sunt afisate tot timpu pe un display LCD. singura diferenta e ca datorita unui dac format din R-2R care nu sunt perfec R-2R am obtinut o deviere de 1% !!! pt tens mai mari de 15V adica in loc de 15.00 V e 15.10 V

Poti da detalii? Ce fel de MC si ce fel de DAC?
Link spre comentariu

Microcontroleru folosit este un Atmega8, iar acel dac este format din rezistente R-2R adica 4.7k, 10k, de exemplu ai asa la pinu 1 vine o rez de 10k iar duap o rez de 4,7k dupa vine o rez in paralel la pinu 2 tot de 10 k si acest ansamblu de rezistente formeaza un divizor de tensiune astfel incat tens de intrare pe aceasta retea se divizeaza la 2 tot timpu astfel o tensiune este scrisa in baza 2 adica binar in 0 si 1 si acesta functioneaza si invers ca ADC adik daca i la intrare 1 si 0 iti ofera o tens la iesirea din retea.

Mai multe explicati o sa gasesti aici http://www.linuxfocus.org/English/June2 ... e379.shtml bine eu am facut unele modificari dar in mare e aceasi schema. daca vrei sa ti-o faci e o schema destul de buna. si functionabila !!

Link spre comentariu

Microcontroleru folosit este un Atmega8, iar acel dac este format din rezistente R-2R adica 4.7k, 10k, de exemplu ai asa la pinu 1 vine o rez de 10k iar duap o rez de 4,7k dupa vine o rez in paralel la pinu 2 tot de 10 k si acest ansamblu de rezistente formeaza un divizor de tensiune astfel incat tens de intrare pe aceasta retea se divizeaza la 2 tot timpu astfel o tensiune este scrisa in baza 2 adica binar in 0 si 1 si acesta functioneaza si invers ca ADC adik daca i la intrare 1 si 0 iti ofera o tens la iesirea din retea. Mai multe explicati o sa gasesti aici http://www.linuxfocus.org/English/June2 ... e379.shtml bine eu am facut unele modificari dar in mare e aceasi schema. daca vrei sa ti-o faci e o schema destul de buna. si functionabila !!

Interesant, multumesc.
Link spre comentariu

tomcai am facut si eu sursa am insa o nelamurire in legatura cu transformatorul am citit pe undeva ca i-ar trebui un transformator care sa duca un curent mai mare de 3A tot de ce dispun acum e unul care duce 3.5A la 30v o sa ii mai scot din spire insa vreu sa fiu sigur daca merge ar fi pacat sa il stric degeaba.

Link spre comentariu

tomcai am facut si eu sursa am insa o nelamurire in legatura cu transformatorul am citit pe undeva ca i-ar trebui un transformator care sa duca un curent mai mare de 3A tot de ce dispun acum e unul care duce 3.5A la 30v o sa ii mai scot din spire insa vreu sa fiu sigur daca merge ar fi pacat sa il stric degeaba.

Este foarte bun, mai scoate-i din spire cam pana la 25V.
Link spre comentariu

2 buc. 2N3055. Diodele erau 8 buc. de 5A cu tot cu radiator asa ca nu l-am mai modificat , si e posibil sa ii pun un traf mai mare in curand si implicit inca 1 sau 2 2n3055 .Asa ca deocamdata nu cred ca ii strica ca e mai robusta :da .La carcasa am lucrat cel mai mult ~ 1 saptamana jumate ,e facuta dintr-o carcasa mai veche industriala pe care am modificat-o pt ca era cam de 4 ori mai mare decat imi trebuia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări