Eusebiu Angelescu Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 ...Mie mi s-a intamplat sa nu fie scala liniara si iesirea nu avea nicio legatura cu ce indica cursorul pe scala.Se prea poate sa nu fie exacta......dar verificati ce tip de potentiometre ati folosit ...lin. sau log. Sunt unele aplicatii de surse liniare care pentru reglajul curentului se folosesc log. iar pentru tensiune, cele liniare. De cele mai multe ori sunt prevazute pentru reglajul tensiunii cu doua ...unul pentru reglaj brut ..siu unul pentru fin ( de regula multitura)Acum sincer nu cred ca doriti ca scala desenata a pot. sa fie luata ca element de referinta....din moment ce marea majoritate au prevazute indicatoare U/I c...care sunt mult mai precise.Cu stima Link spre comentariu
mcross Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 @CIBY2 Multumesc!Cand am testat sursele nu aveam partea frontala desenata, insa din pacate, mai mult ca sigur ca valoarea curentului nu va corespunde cu scala marcata.La reglajul pentru tensiune am folosit potentiometru multitura, insa la curent am preferat varianta cu "brut" si "fin", in ideea ca urmarind scala ar fi mai usor sa reglez limitarea de curent, decat sa pun in scurt iesirea de fiecare data cand am nevoie de alte valori.Insa cred ca scala va fi doar o chestie orientativa. Desenul pentru cele 2 scale, l-am gandit in ideea, de ex. daca potentiometrul de "brut" il reglez la 1, sa am limitare de curent la 1A, iar din cel de "fin" sa pot regla intre 0 si 1A.Dar nu cred ca va fi asa nici pe departe, ramane sa vad cand e gata cat de mare va fi diferenta, eventual, ulterior sa vad cum as putea modifica marcajele.Deocamdata, partea frontala o folosesc doar pentru a marca pozitia potentiometrelelor, a le caror gauri le-am dat total aiurea (ca de obicei) si pe care a trebuit sa le maresc rau de tot. Link spre comentariu
CIBY2 Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 Se prea poate sa nu fie exacta......dar verificati ce tip de potentiometre ati folosit ...lin. sau log. Sunt unele aplicatii de surse liniare care pentru reglajul curentului se folosesc log. iar pentru tensiune, cele liniare. De cele mai multe ori sunt prevazute pentru reglajul tensiunii cu doua ...unul pentru reglaj brut ..siu unul pentru fin ( de regula multitura)Acum sincer nu cred ca doriti ca scala desenata a pot. sa fie luata ca element de referinta....din moment ce marea majoritate au prevazute indicatoare U/I c...care sunt mult mai precise.Cu stimaPotentiometrele folosite sunt liniare, asa spunea cehul, este o schema postata pe forum cu LM358 de care sincer va spun ca nu sunt prea multumit.Valorile desenate pe scala sunt liniare pentru ca asa a dat bine si sunt bineinteles orientative. Am pe fiecare sursa si voltmetru si ampermetru cu 7107, dar valoarea curentului reglat ma intereseaza cel mai mult. Tensiunea se citeste si fara sarcina dar valoartea curentului la care sursa intra in protectie, nu.Probabil ca dupa ce va fi gata o sa realizez o scala cu valori masurate si o s-o lipesc peste cea liniara.LE:Daca ne luam dupa modul de citire al curentului prin sarcina, respectiv o tensiune pe un shunt ce este comparata cu tensiunea livrata de potentiometru de reglaj curent, scala ar trebui sa fie liniara. Singurul punct critic fiind potentiometrul, care chinezarie fiind, degeaba scrie pe el liniar, ca are o variatie total aiurea!Cand voi avea timp vreau sa realizez un preregulator in comutatie, de fapt o sursa reglabila de la 220 VCA cu tensiune la iesire intre 10-15V si 45-50V, comandata de iesirea sursei liniare. Schema am gandit-o, am proiectat si cablajele da nu ma pot apuca de ea. Daca va da rezultate o voi publica pe forum. Link spre comentariu
mcross Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 In sfarsit am primit butoanele, dupa aproape 50 de zile de asteptare. Fata a aproape gata, insa tot mai am de lucru. Cam asa vor arata sursele mele: Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 in ceea ce priveste limitarea in curent eu zic sa nu va faceti probleme..... cad doriti scc plecati de la un curent mic si reglati pana unde doriti /cat aveti nevoie....nu se intampla nimic daca reglajul este mai mic decat aveti nevoie.....sursa intra in limitare. Iar cand doriti tensiune aceasta se regleaza ...conform afisata iar curentul reglat sa fie un pic mai mult decat aveti nevoie in aplicatie.PS: foarte faine au iesit carcasele ....dar o intrebare am si eu ...pentru ce atatia digiti? la 7107 semnificativi sunt 3...4 digiti cel mult ... Link spre comentariu
mcross Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 Stiu ca nu e o problema cu reglajul curentului, insa mi se parea mai comod sa fac reglajul ghidandu-ma dupa scala. Pana la urma asta e cea mai mica problema, in cel mai rau caz daca am nevoie de o anumita valoare a curentului pot sa pun bornele in scurt si reglez curentul la cat am nevoie.Multumesc!Legat de afisaje, eu am folosit ICL7135, integrat care permite afisarea pe 4 1/2 digiti. Stiu ca e un moft, insa mi-a placut ideea de a avea tensiunea afisata cu 2 zecimale. Astfel pentru voltmetru am folosit un divizor de tensiune (100K / 1K), tensiunea maxima fiind 199,99V (mult prea mult pentru ca sursa scoate maxim 40V).La ampermetru nu am folosit divizor, (sursa permite acest lucru), astfel am mers pe ideea de a avea valoarea maxima afisata 19,999A. Am ales varianta asta sa pot masura si curent de 1mA (0,001A), desi probabil voi avea un curent asa mic doar foarte rar sau niciodata.Cel de-al 6 lea digit este pentru minus. Practic am folosit integratul la maxim cu tot ce stie sa afiseze.Atasez schema dupa care am lucrat, doar ca am folosit alte afisaje. ICL7135_voltmeter.pdf Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Septembrie 5, 2013 Partajează Postat Septembrie 5, 2013 da...este ok 7135....dar pentru 40V cred ca este o "risipa"....mergea 7107. Oricum eu sunt plecat si cu telefonul mai greu vad fisierul atasat...dar stiu ca 7135 se foloseste cu o sursa referinta ...gen REF01... de 1 V .... unde ati gasit in RO? sau ce solutie ati aplicat?PS: sa nu se considere reclama va rog sa-mi spuneti pe MP ...locul unde ati gasit in RO ...aceast REF Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Felicitari pentru partea frontala! In catalogul convertorului ICL7135 arata exact ce referinta se folosesti si nu este asa greu de gasit.Intrebare: diviziunile de la potentiometrul de curent chiar corespund ?l.e: acum am citit cateva mesje mai sus si am vazut ca diviziunile sunt orientative. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Felicitari, cred ca este una din cele mai reusite lucrari(cel putin la partea de carcasa) vazute pe forum.O sa pun si eu niste poze cu sursa mea. Link spre comentariu
mcross Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Va multumesc mult pentru aprecieri ! Totusi trebuie sa recunosc faptul ca sunt mic copil, fata de multi colegi de pe forum care si-au construit de la zero carcasele si care au iesit super faine. Eu am avut oarece noroc sa gasesc aceste carcase pe care le-am adaptat nevoilor mele. Am banuiala ca diviziunile vor fi doar orientative si ca nu vor corespunde nici pe departe, insa va tin la curent dupa ce voi face primele teste cu sursa in carcasa (mai am putin de lucru). In foaia de catalog a lui ICL7135 e folosit ca element de referinta ICL8069, pe care l-am folosit si eu. Piesele pentru montaje le-am strans cu mult timp in urma, o parte din China, iar cealalta parte cu ajutorul unui prieten din Ungaria. Din pacate ICL8069 nu l-am gasit la noi in tara, dar se gaseste pe bine cunoscutul site de licitatii (tot de la chinezi), 2 bucati cu 2,40$ si transport gratuit. Autorul sursei a folosit pentru referinta REF198GP. Insa tot el spune ca se poate folosi in loc si TL431, dupa cum se vede in poza. In acest caz trebuie schimbat rezistorul R36, in loc de 1K trebuie pus 4,7K. Link spre comentariu
mcross Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Azi am mai mesterit si am facut primele teste (in carcasa). Daca potentiometru de "brut" este la minim, cu cel de "fin" pot regla curentul intre 0 si 1A, iar diviziunile chiar corespund, insa mai departe nu prea se mai potriveste dupa cum se vede in poze. Este adevarat ca poate ar mai trebui sa incerc niste reglaje, dar doar dupa ce termin mesteritul. Si alte poze cu carcasele: Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Wow, cat de bine arata! Spor la lucru in continuare! Link spre comentariu
mcross Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Multumesc mult!Din pacate doar o sursa va fi functionala pentru ca nu am al doilea traf (lipsa buget), insa lucrez in paralel la ambele carcase de teama sa nu-mi piara cheful de munca dupa finalizarea uneia. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Revin cu pozele promise.Este vorba de cea din mijloc, cea de jos e pentru "heavy duty", cea de sus este o statie 4x20W. Link spre comentariu
alfalion24 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Am realizat sursa de tensiune reglabila din poza atasata (cu modificarile aferente pentru 0-50V), am folosit piesele cerute de schema cu exceptia tranzistoarelor T3,T4,T5 care sunt TIP35C. Transformatorul este capabil, 2x43V 8A. Am testat sursa cu o rezistenta de ~13 ohmi de putere mare, totul functioneaza in regula dar am o nelamurire. Curentul maxim debitat de sursa de 3.25A este disponibil doar la tensiune maxima, ~51V, daca scad tensiunea scade si curentul maxim debitat, acum intreb in calitate de amator, este o metoda de protectie a tranzistoarelor serie regulatoare sa nu disipe puterea ce nu o absoarbe sarcina sau e normal sa functioneze asa? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum