Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre sursa mea reglabila?

Vizitator demeter

Postări Recomandate

Salut,am facut si eu aceasta sursa, a mers ok cateva luni de zile iar ieri a muri subit, problema este ca 0 volti pe iesire, indifefernt in ce parte rotesc din potentiometru, nu stiu ce sa ii mai fac, am schimbat tot ce a fost semiconductor si potentiometrul l-am schimbat, acum am obs ca daca scot potentiometrul de reglaj tensiune din circuit tensiunea pe iesire creste singura de la 0 la 30v??

Link spre comentariu

Ma-m uitat pe la magazin neavand ce face, si am dat peste carcase cu panou...din "polistiren"?, pai eu stiam ca olistirenul este moale,sau e un altfel de polistiren?

Doar polistirenul expandat este "moale" adica acela folosit la izolatul termic....
Link spre comentariu

Referitor la schema topicului, aveti idee daca zenerul de la tensiunea negativa (D7) se poate pune de tensiuni mai mici (5v1,4v7)?Asta pentru a limita suma tensiunilor de pe C1 si C3, pentru a limita pericolul supratensiunii pe alimentarea U2/U3?Pentru cei ce au aceasta sursa si au transformator de 24Vca, ce tensiune aveti la U2 si U3 intre pinii 4-7?

Link spre comentariu

Referitor la schema topicului, aveti idee daca zenerul de la tensiunea negativa (D7) se poate pune de tensiuni mai mici (5v1,4v7)?Asta pentru a limita suma tensiunilor de pe C1 si C3, pentru a limita pericolul supratensiunii pe alimentarea U2/U3?Pentru cei ce au aceasta sursa si au transformator de 24Vca, ce tensiune aveti la U2 si U3 intre pinii 4-7?

Se poate si D7 de tensiune mai mica ,dar nu mai mica de 4v7.tensiunea pe operationale pin 4-7 va fi 24Vac*1,4+U D7.
Link spre comentariu

...tensiunea pe operationale pin 4-7 va fi 24Vac*1,4+U D7.

ceea ce este egal cu 39,2. In realitate pe C1 nu se va regasi Vac*1,4 deoarece mai cade ceva pe puntea redresoare, din fericire. TL-urile au tensiune maxima conform datasheet de +-18, adica 36. Din aceasta cauza acord asa mare importanta acestui aspect. Daca tensiunea e la limita extrema, o tensiune usor marita pe reteaua de 220 si papa TL-uri.De plictiseala sau de ciuda ca nu am si eu aceasta sursa, m-am apucat si eu s-o construiesc.
Link spre comentariu

Salutare.

Asa cum spuneam cateva posturi in urma,am refacut cablajul pentru sursa de pe electronics-lab

Iata ce a iesit...

P.S. Schema de cablaj este inspirata in masura foarte mare din cea a unui utilizator de pe marele forum polonez.

post-20018-139829581428_thumb.jpg

post-20018-139829581444_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut.De ce nu folosesti operationale A741 (±22V),daca tot esti la limita cu tensiunea de alimentare ?De ce nu folosesti tensiune separata pentru alimentarea operationalelor daca este musai sa folosesti TL081 ?Un LM7824 cu un zenner de 5,6V pe pinul de GND si ai aprox 29V pe ramura pozitiva,cu -5,1V sau 5,6V de pe ramura negativa,nu treci de 36V pe alimentarea operationalelor.Eu am facut doua exemplare de sursa si la ambele am folosit A741.Prima sursa nu mi-a functionat "la cheie" fiindca facusem o greseala de cablaj,insa a doua a functionat asa cum trebuie de la prima punere sub tensiune.Spor la treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări