Vizitator pisica matache Postat Decembrie 7, 2012 Partajează Postat Decembrie 7, 2012 Poti incerca cu un acumulator mult mai ieftin,chiar daca mai greu,cu PB,un 12V la 7Ah,de exemplu.Daca vei fi multumit de rezultat,poti investi o suma mai mare.Pana la urma sunt banii tai,sau poate a parintilor... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 7, 2012 Partajează Postat Decembrie 7, 2012 Gasesc ca idea cu sursa de laborator portabila nu e ok decat daca e un laborator de teren ,denumindul asa nu ma refer sa aiba 4X4 ci la un laborator mobil . Si nu cred ca Electrica/operatori GSM se uita la o suma reprezentand contravaloarea unei surse cand un numai un megaohmetru profi e pe la 3000 de lei. Asta sa nu pomenesc de analizoare si alte scule .Din cei 100$ (si mai e si transportul ceva) pe care vrei sa-i dai pe baterii ,cu 50 lei cumperi un aspirator SH de prin targ si recuperezi mosorul cu tot cu cablu ,blocaj si ce mai are iar pt firele de +/- le faci un locas in carcasa. Iese o sursa ultracompacta iar daca-i pui un maner e si portabila iar daca nu o dai de pamant o ai ani de zile spre deosebire de una cu acumulatori la care in 2 ani de zile nu mai are 'suflu' -trebuie schimbati acumulatorii . Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 8, 2012 Partajează Postat Decembrie 8, 2012 salut ce tranzistoare as putea folosi in loc de 2n3055 ,ceva in capsula TO247 sau se pote modifica pentru feturi ? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 9, 2012 Partajează Postat Decembrie 9, 2012 Concret la ce ? Da o sch si intreba . Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 9, 2012 Partajează Postat Decembrie 9, 2012 salut ce tranzistoare as putea folosi in loc de 2n3055 ,ceva in capsula TO247 sau se pote modifica pentru feturi ?TIP35CDaca doresti sa modifici o schema ce foloseste bipolari sa inlocuiesti cu feturi,ai multe de modificat,in special circuitele de comanda(impedante mari,curenti extremi de mici).Daca doresti o schema testata si (construita) cu feturi,postez o schema. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 9, 2012 Partajează Postat Decembrie 9, 2012 La cererea colegului @Vlad Mihai, re-atasez din nou pdf-ul cablajului redesenat de mine, pentru sursa reglabila 0-30V 0-3A, cea de aici http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html [attachment=2]Sursa Reglabila - 1.jpg[/attachment] [attachment=1]Sursa Reglabila - 2.jpg[/attachment] [attachment=0]Sursa Reglabila Cablaj & Silkscreen.pdf[/attachment] despre schema asta este vorba Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Unde sint fisierele atasate ca eu nu le gasesc? Link spre comentariu
GeoMar Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 Unde sint fisierele atasate ca eu nu le gasesc?Aici gasesti fisierele viewtopic.php?p=1073206#p1073206 Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 10, 2012 Partajează Postat Decembrie 10, 2012 TIP 35C sau BD249 . Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 a facut cineva versiunea asta ? http://www.chirio.com/electronic_load.htm Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 a facut cineva sursa reglabila de tensiune si curent cu lm317 din datasheet? daca da cum se comporta?cum se calculează şuntul pentru un anumit curent? Eu ştiam că se urmăreşte ca curentul maxim prin şunt să facă o cădere de tensiune de 0.6v pe el, aşa e?-vreau să folosesc tl071 în loc de lm301. Acesta il voi alimenta cu +-12v.-ca tranzistor folosesc unul din cel enumerat mai sus 2955-pnp.Se poate implementa o variantă cu curent şi tensiune reglabilă cu tranzistorul forţă npn? am o grămadă de mje-uri recuperaţi din atx. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Posibil ,folosesti un pnp pe post de inversor - oricum informatia de curent vine de pe R3 . Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 poate imi explica si mie cineva concret cum se modifica curentul cu AO. deci el citeste caderea de pe sunt. si o aplica la AO pe intrarea -. dupa nu mai inteleg rolul lui C5, C4, R5, D1,D2,D3.Referitor la folositul tranzistorul de putere pnp. nu cred ca am nevoie de inversor il pot folosi in colectiune colector comun cu baza la iesirea lui lm317 cum e aici.Explicati va rog cum se calculeaza suntul pentru un anumit curent. si ce se intampla daca eu calculez un sunt pentru 5A si transformatorul la care cuplez sursa poate doar 2 A se va limita la maxim 2 A? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 Daca te referi schema aceasta ....Pentru curenti de iesire inferiori valorii limita (Iom- curent maxim livrat la iesire) sursa de alimentare se comporta ca un stabilizator de tensiune. Daca sarcina creste si curentul de iesire atinge limita Iom sursa se comporta ca un stabilizator de curent.Pentru un curent mai mic de 20 mA, tranzistorul serie este blocat.Pe masura ce curentul creste , tranzistorul serie se deschide si preluind debitarea de curent la iesire, potentialul pe colectorul tranzistorului serie creste peste nivelul tensiunii de iesire.Cit timp tensiunea diferentiala pe intrarea operationalului este pozitiva, iesirea sa mentine blocate diodele D1,D2, regulatorul Lm317 se comporta pe acest mod de functionare ca un stabilizator de tensiune, nivelul de iesire fiind fixat in principal de rezistorii R5-R6.In cazul in care cresterea tensiunii pe R3 determina inversarea polaritatii tensiunii diferentiale de intrare in operational,iesirea acestuia coboara si deschide diodele D1,D2.La tensiunea de referinta a reg.LM317 se adauga caderea de tensiune pe D1.Tensiunea obtinuta aplicindu-se pe R4 are ca efect stabilizarea curentului prin rezistorul R1 si implicit a curentului prin colectorul tranzistorului serie.Functionarea ca stabilizator de curent se semnalizeaza cu D3.Tensiunea de iesire se regleaza cu R8 intre 1,7-30 v.Limita maxima a curentului de iesire se regleaza independent de nivelul tensiunii de iesire cu R7 intre 0-5 A. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 12, 2012 Partajează Postat Decembrie 12, 2012 Aseara am descris in graba functionarea schemei cu Lm317 din datasheet si mai este ceva de spus .Nu trebuie calculat nici-un shunt ,cu R3 la 0,2 ohmi se poate debita la iesire max 5A.Cum am mai spus , plafonul maxim de curent se fixeaza din R7, iar in interiorul acestei plaje 0-5A curentul maxim dorit la iesire se regleaza din R2.Daca tranformatorul de alimentare nu poate debita un curent suficient pentru o functionare optima a schemei, tensiunea de alimentare va scade ,si bineinteles functionarea schemei se va altera substantial.Dar se poate regla din R2 un curent la iesire vizavi de capabilitatea transformatorului de retea. Este o schema buna , cine doreste o poate construi. Se poate si pentru curenti mai mari ,cu marirea numarului de tranzistori serie.Am construit o sursa de alimentare pe principiul acestei scheme. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum