GeoMar Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Mulţumesc frumos!Cu placere. Astept sa vad sursa ta finalizata.Succes. Link spre comentariu
Nostalgic Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Mulţumesc frumos!Cu placere. Astept sa vad sursa ta finalizata.Succes. Sper să fie de folos experienţa predecesorilor ce au construit această sursă.Succes! Link spre comentariu
alfalion24 Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Salutari, dupa o incercare nereusita cu aceasta sursa in urma cu ceva vreme (probabil greseli pe cablaj), vreau sa ma reapuc sa construiesc o sursa de tensiune dubla pentru testarea modulelor de amplificatoare folosind urmatoarea schema. Am traf de 2x28V si o putere calculata de vreo 190VA, radiator ok pentru 4x2n3055 , 2 conzi 10000uf/63V si operationale tl081. Intrebararile mele sunt: 1. pentru ce curent trebuie calculata rezistenta din circuitul de alimentare al operationalelor? 2. este necesar condensatorul de 1000m/50v din alimentarea lor? 3. daca se limiteaza alimentarea operationalelor sursa va mai putea fi reglabila pe domeniul 0-30V? Multumesc. Link spre comentariu
Nostalgic Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Salutari, dupa o incercare nereusita cu aceasta sursa in urma cu ceva vreme (probabil greseli pe cablaj), vreau sa ma reapuc sa construiesc o sursa de tensiune dubla pentru testarea modulelor de amplificatoare folosind urmatoarea schema.Am traf de 2x28V si o putere calculata de vreo 190VA, radiator ok pentru 4x2n3055 , 2 conzi 10000uf/63V si operationale tl081.Intrebararile mele sunt:1. pentru ce curent trebuie calculata rezistenta din circuitul de alimentare al operationalelor?2. este necesar condensatorul de 1000m/50v din alimentarea lor?3. daca se limiteaza alimentarea operationalelor sursa va mai putea fi reglabila pe domeniul 0-30V?Multumesc.Întrebările ce le-ai pus denotă că nu ai citit totul despre această sursă,ce probleme au întîmpinat cei ce au construit această sursă.În primul rînd trebuie să înţelegi cum funcţionează această sursă.răspuns la întrebări:1-operaţionalele consumă un curent foarte mic,calculezi rezistorul pentru un curent de 50 mA ,să zicem , să aibă si o rezervă.2-nu este. pentru acest consum al op. un cond de 100uf e arhisuficient.3-dacă limitezi să zicem la 15 volţi , nu poţi avea la iesire tensiuni mai mari peste aceast plafon.aşa că poţi alimenta op. cu tensiuni cît mai mari posibile(bineînţeles în parametrii).Mai vorbim! Link spre comentariu
alfalion24 Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Multumesc pentru raspunsuri, o sa proiectez un cablaj cat mai compact sau o sa-l folosesc pe cel al lui GeoMar cu permisiunea lui apoi o sa vad cum functioneaza. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Fa montajul original si lasa pe cablaj o rezerva pe care e figurat trasee pt stabilizarea tensiunii pt AO pa care initial o strapezi iar dupa iar dupa punerea in functiune si teste de functionare (cu rezultate ok) ,indepartezi strapul si montezi si restul de piese +alimentezi la tensiunea dorita .Citeste topicul ,s-a mai facut miscarea . Link spre comentariu
mcross Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Revin si eu cu sursa mea, desi nu am reusit s-o finalizez. M-am blocat la capitolul "carcasa", pe langa asta, inca nu am traf-uri adecvate si mai mult m-am apucat s-o construiesc si pe a doua. Asa incat, deocamdata nu am nici una pe care sa o pot folosi. La rugamintea unui coleg de forum, atasez cateva poze, cu ce am facut pana acum si alte poze de la un prieten, care a construit-o in dublu exemplar si care functioneaza, insa nici el nu a finalizat-o pentru ca mai are de lucru la partea de afisare tensiune si curent. Atat eu, cat si prietenul meu am ales alta varianta de afisare, decat cea folosita de autorul schemei, noi am realizat sursa fara partea frontala. Sursa mea: Voltmetru si ampermetru pentru o sursa cu afisaje de test: Afisajele pentru cele doua surse: Cablajul pentru cea de-a doua sursa: (e facut dublu placat, insa nu cred ca va fi mai bun ca cel simplu placat) Sursa prietenului meu care a facut-o pe cablaj simplu placat si merge brici: Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Ce schema ai folosit?Vad ca e in comutatie...Multumesc! Link spre comentariu
mcross Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Intradevar sursa are si o parte de comutatie pentru a proteja tranzistorul serie din partea lineara. Cat timp consumul este sub 6W, partea de comutatie nu functioneaza (este deschisa complet) si merge doar partea lineara. Cum creste consumul peste aceasta valoare, intra in functiune si partea de comutatie. Cel putin asa am inteles eu. Ca sa fie mai usor de gasit, va dau link-urile de pe forum unde am postat cate ceva despre sursa. viewtopic.php?f=14&t=22142&p=937776#p937776 viewtopic.php?f=14&t=22142&start=1410 Initial am gasit schema pe acest forum: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/k ... gyseg.html Si ulterior am descoperit ca autorul are si pagina web: http://pa-elektronika.hu/kesz-projektek.html Link spre comentariu
GeoMar Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 ... La rugamintea unui coleg de forum, atasez cateva poze, cu ce am facut pana acum si alte poze de la un prieten, care a construit-o in dublu exemplar si care functioneaza ...Frumoasa realizare, atat a ta, cat si a colegului. Interesant proiect pentru perioada de iarna, sper sa fie ceva mai mult timp liber pentru hobby. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Schema e foarte desteapta...si complexa;tot respectul pentru ungurul ce a conceput-o.Cred ca aceasta e cea mai fericita combinatie,pentru o sursa de calitate;preregulator in comutatie,urmat de regulator liniar.In felul acesta se mentine la minimul necesar caderea de tensiune pe regulatorul liniar,de regula cativa volti.O sursa doar liniara,care sa asigure 10A intre 0 si 40V,ar fi trebuit sa disipe 400W;asta inseamna multe mosfeturi si un radiator enorm.Exista variante de astfel de surse,mai usor de realizat;de ex LM2576,sau similar,pentru partea de preregulator comutatie,urmat de LM317,pentru regulatorul liniar.Tensiune de iesire 1,2-40V,la max 2A.Se poate si alte combinatii,pentru un curent mai mare pe iesire .....de cca 5A,asta doar cu integrate.Si nu in ultimul rand,felicitari @mcross,pentru realizare!Eu nu as avea rabdarea sa fac un montaj asa complex....O sursa asemanatoare,conceputa de @bolek.... viewtopic.php?f=41&t=131443 Link spre comentariu
mcross Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Schema e foarte desteapta...si complexa;tot respectul pentru ungurul ce a conceput-o. Cred ca aceasta e cea mai fericita combinatie,pentru o sursa de calitate;preregulator in comutatie,urmat de regulator liniar.In felul acesta se mentine la minimul necesar caderea de tensiune pe regulatorul liniar,de regula cativa volti.O sursa doar liniara,care sa asigure 10A intre 0 si 40V,ar fi trebuit sa disipe 400W;asta inseamna multe mosfeturi si un radiator enorm. Asta asa este, la fel mi-a spus si prietenul meu care a reusit sa o testeze mai mult decat mine si care este incantat de functionarea ei. Insa el a folosit punti redresoare mai "sanatoase", a mai montat direct pe borne cate un condensator de 100uF/63V, in paralel cu unul de 100nF pentru micsorarea zgomotului. In acelasi timp a cumparat acele socuri de 100uH/10A, spre deosebire de mine, care le-am construit pe inele de ferita din surse PC defecte (sunt un pic mai greu de gasit, pentru ca sunt mai mari, au 35mm diametru exterior).Inca doi prieteni si-au mai construit cate o sursa din asta fiecare, fiind si ei multumiti de ea. Ei au facut-o in totalitate ca si autorul. Frumoasa realizare, atat a ta, cat si a colegului. Interesant proiect pentru perioada de iarna, sper sa fie ceva mai mult timp liber pentru hobby. Multumim! La mine mai este mult de lucru, sper sa reusesc si eu sa le finalizez. Lipsa asta a timpului liber ne strica multe planuri de hobby-sti. Va rog folositi functia de editare a propriilor postari. editat de mircea calin Link spre comentariu
electronunervos Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Sursa prezentata initial cea cu limitare, am incercat astazi sa ma mai joc cu ea si din greeala am facut scurt la iesire, si acuma nu mai am tensiune de iesire. Mi se pare foarte prost ca nu are protectie la scurt circuit!Ce s-a putut sa se arda? 2n3055 e inca bun, asa cred si despre 2n2222, dar mai ramane de verificat. Ce se trosneste prima data? Link spre comentariu
mihai1979 Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 exact 2n22.. pocneste. zic di experienta proprie. eu am sa fac o " manarie" cu un releu si un circuit cu buzzer( cund fac scurt sa decupleze iesirea si sa tipe buzzerul). simplu si util. am facut si sursa cu lm 723 tot de aici de pe forum si e ff simpatica( imi place la nebunie). ai facut scurt > protectie si pina nu apesi " botonu" de reset nu mai ai nici un gram de tensiune pe iesire( ff utila treaba). amu ramine sa vad cit se incalzeste in regim de functionare cu diverse puteri de consum. Link spre comentariu
electronunervos Postat Noiembrie 16, 2012 Partajează Postat Noiembrie 16, 2012 Am sa il verific. Pot sa ii adaug in vreun fel cat mai simplu dar eficient, o protectie la scurtcircuit, alta decat un fuzibil? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum