yo9hnf Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Daca tot peste 50% din paginile acestui subiect nu mai prezinta interes datorita imaginilor lipsa, fac si eu un fel de off-topic : De cate ori (sincer !) ati avut nevoie de o sursa care sa plece de la 0V ? De cate ori ati folosit reglajul curentului ? Eu am o sursa cu LM317 si 2n3055, fara protectie, fara siguranta pe iesire si de vreo 3-4 ani merge perfect. Link spre comentariu
vasile eugen Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Daca tot peste 50% din paginile acestui subiect nu mai prezinta interes datorita imaginilor lipsa, fac si eu un fel de off-topic : De cate ori (sincer !) ati avut nevoie de o sursa care sa plece de la 0V ? De cate ori ati folosit reglajul curentului ? Eu am o sursa cu LM317 si 2n3055, fara protectie, fara siguranta pe iesire si de vreo 3-4 ani merge perfect.Da aici ai perfecta dreptate .Poate uni merg pe principiul caci daca are un reglaj de curent este mai performanta.La fel am si eu o sursa cu LM317 si Tip 35 la care am pus un voltmetru cu ICL,doar numai sa nu mai pun aparatul de masura.Cel mai utilizat sunt gama 5 - 12 volti. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Eu mereu ma bazez pe asa ceva: incarc orice acumulatori,testez tot felul de montaje,leduri,instrumente cu ac etcDaca sursa nu poate sa coboare pana la 0v,atunci cum sa limiteze curentul de scurt?Dar fiecare foloseste ce i se pare mai potrivit! Nu exista o sursa care satisface toate nevoile (si super simpla si cu toate reglajele + protectiile posibile)! Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 ... dar și când te trezești că ai nevoie brusc și dintr-o dată de o tensiune între 0 și 3,3 volți, ce faci???doar nu te-apuci să faci de fiecare dată un asemenea stabilizator!... chiar simt nevoia vechii mele surse... cine m-a pus s-o desfac!!! :cry: era ea ”old-style”, pe tranzistoare... și pe post de ”binding post” cu niște... chestii rotunde, nici nu mai știu de unde naiba erau scoase... cred că din vre-un încărcător industrial dezafectat... dar regla tensiunea cam de pe la 0.1-0,2 volți în sus...cu un pic de baftă, n-am aruncat cablajul: după el poate îmi dau seama ce schemă am folosit... sigur e una din „Tehnium”, dar nu mai știu care... Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Pai fa alta si gata...sunt tot felul de surse aici si nu numai! Link spre comentariu
briobit Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 ce am eu in semnatura e de la 0.7 volti si sincer (pana acum) nu am avut nevoie de tensiune mai mica ca asta .... am in calculator salvata o schema din RIM cu tranzistoare (daca o gasesc o postez) pe care ma bate capul sa o fac ( nu ca am nevoie disperata de sursa aia dar cum spune MifTy parca m-am saturat de improvizatii) Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Eu mereu ma bazez pe asa ceva: incarc orice acumulatori,testez tot felul de montaje,leduri,instrumente cu ac etcDaca sursa nu poate sa coboare pana la 0v,atunci cum sa limiteze curentul de scurt?Dar fiecare foloseste ce i se pare mai potrivit! Nu exista o sursa care satisface toate nevoile (si super simpla si cu toate reglajele + protectiile posibile)!Corect "Dr.L"! Va mai prezint iara una din sursele mele proiectata 90% de mine, restul din datashetul LM317.Simpla, cu protectie foarte eficienta,reglezi pragul de unde sa intre protectia in actiune, e capabila sa livreaze curent cit vrea sarcina, e foarte greu sa o defectezi.Am construit multe surse mai complicate dar de asta sint mai multumit. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 ... dar și când te trezești că ai nevoie brusc și dintr-o dată de o tensiune între 0 și 3,3 volți, ce faci??? Eu intreb concret : in ultimii ani, de cate ori ati avut nevoie de asa ceva ? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 ... dar și când te trezești că ai nevoie brusc și dintr-o dată de o tensiune între 0 și 3,3 volți, ce faci??? Eu intreb concret : in ultimii ani, de cate ori ati avut nevoie de asa ceva ?Foarte rar! Link spre comentariu
briobit Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 eu de 3 volti zilele trecute, a trebuit sa repar o telecomanda de la o alarma .... dar in rest foarte rar cum spune colegul Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Pai fa alta si gata...sunt tot felul de surse aici si nu numai!păi exact alta fac acum... am comandat mai demult vre-o 10 317 care cam stau, o să experimentez cu unul, să văd ce iese... mai ales că am găsit și cutia cu trafuri, dintre care unele par să fie gen 24V/2 sau 3 amperi... le măsor eu...a, și-am găsit și plăcuța cu un alimentator cu 723 neterminat... după ce scrie pe cablaj, am corodat plăcuța acum 4 sau 5 ani!!! parcă văd că e una din schemele de pe-aici...@yo9hnf: cu asta, cam a 4-a oară...am niște acometre despre care nu știu nimic, luate ”la kg” (după cum arată și după mărime par scoase din niște stații radio CB vechi), și nu vreau să le ard bobinele aiurea...mai ales că una sau două din ele ar încape foarte bine în sursa din poza dată de mine pe topicul cu C520D-ul... Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 .... dar in rest foarte rardati-mi voie sa nu fiu dacord cu dvs....decat partial.in zilele noastre placile logice sunt marea majoritate alimentate cu tensiuni de 3.3...sau chiar mai mici.Prin urmare se impune existenta in laborator a unei suse de alimentare incepand cu 1,2V ...cel putin ...pana la 10...15V prima gama....si a doua pana la 35...40Vcat priveste "amperajul"....vorba aia idioata ...fara numar ...dar nu mai putin de 3...5A ( ca sa fie si "economica"PS: este numai o parare ...fiecare isi "dimensioneaza " sursa dupa posibilitati si domeniul aparatelor (audio...TV...GSM..etc) Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 La sursele liniare,pentru tensiuni mici de iesire si curenti mari,exista cel putin o problema.Asta ar fi puterea mare disipata pe tranzistorul,sau tranzistorii,de putere.Pentru tensiuni mici,folosite relativ rar s -ar preta mai degraba o sursa in comutatie,modificata.O astfel de sursa,cu tensiune de iesire de 5V,de exemplu,poate fi convinsa sa scoata mai putin,de la 2V in sus de exemplu.Am fost pus in postura de a modifica o sursa de 5V,ca sa obtin o tensiune reglabila de la 2,5V in sus,pentru ceva experiente cu leduri de putere,ce consumau 3A,la cca 3V.Daca vine cineva acum si spune,ca are nevoie adeseori de o tensiune mai mica de 2-3V,tind sa cred ca exagereaza. Link spre comentariu
briobit Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 .... dar in rest foarte rardati-mi voie sa nu fiu de acord cu dvs....decat partial.in zilele noastre placile logice sunt marea majoritate alimentate cu tensiuni de 3.3...sau chiar mai mici.ma refeream strict la ce fac eu ( am o sursa in comutatie dedicata care scoate 3.3 volti la max 6 Amp si 5 volti la 3Amp dar aici vorbim de sursa reglabila ) Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 7, 2012 Partajează Postat Mai 7, 2012 Eu incarc deobicei cate 2 acumulatori ni-mh in serie. Deci...3-4V. Si acumulatori li-ion,cate o celula,deci 4,2V Apoi,testez ledurile direct la sursa. Deci 1,8-3,5V. Toate astea cu limitare de curent,deci sursa trebuie sa poate scoate tensiuni mai mici Si pt cateva sute de mA,o sursa liniara e cea mai simpla solutie. Evident,o sursa 0-30V nu e neaparat necesara,dar una 0-15V ar putea fi. Deci as zice sa renuntam la afirmatii categorice,gen <2-3-3-4-5V nu are nimeni nevoie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum