Vizitator anniculae Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 Am cumparat recent o pereche de boxe Chario care chiar imi plac cum se aud si as vrea sa le reconditionez filtrele. Nu au probleme dar ma gandeam ca ar fi un proiect interesant si relativ usor. Ma tot gandesc sa ma apuc si de o pereche de boxe DIY dar pana atunci am zis sa incep cu ceva reconditionari (urmeaza si o pereche de Rogers) Am incercat sa comand componente dela AudioAlchemy dar a fost un semiesec. Au putine produse pe stoc iar la mai tot ce am cerut mi s-a ofertat altceva. Pana la urma am plasat comanda dar nu sunt multumit, am condensatori de la 3 firme pentru acelasi filtru si mi se pare ca fac o ciorba: Bas 220uF 63V - am cumparat Mundorf Ecap 220uF 63v Medii 100uF 100v - am cumparat Bennic Bipolar 100uf 50V - de acestia sunt cel mai nemultumit ca sunt de 50v in loc de 100 si mai sunt si de alta culoare Medii 47uF 100v - am cumparat Jantzen ELKO 47uF 70VDC 1. De unde s-ar mai putea cumpara condensatori bipolari/nonpolari? Am cautat pe site-uri gen TME si Mouser unde nu prea am gasit sau am gasit la preturi exorbitante si audiohobby.eu unde au mai multe dar e cam dificil cu livrarea din Estonia. Ma intereseaza ceva de maxim 5-10 euro pe bucata. exemplu 100uF 2. O alta nelamurire am cu cele doua condensatoare de pe traseul de inalte - am pus poze, cel alb la care nu imi dau seama daca este de 1.76uF sau de 1.2uF si cel verde care este de 10uF. Sunt genul partrate. Ca sa le schimb trebuie sa comanda tot asa sau pot pune axiale gen Jantzen Cross Cap sau Superior? Sau sa le schimb cu altele patratoase precum Jantzen Audio MKT CAP sau ceva similar? 3. Are rost sa schimb si rezistentele? Nu sunt scumpe, dar din ce am inteles nu se deterioreaza in timp. La bobine nu ma bag ca nu am valorile, nu scrie nimic pe ele si nu am aparat de masura. Link spre comentariu
validae Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 Nu trebuie musai să fie toate componentele de aceeași firmă ca filtrul să funcționeze bine. Variația parametrilor introdusă de schimbarea condensatorilor( cu alții de aceeași valoare dar de altă firmă) e practic insesizabilă de către urechea umană, e posibil de detectat doar pe un analizor de frecvențe performant....cine spune că ,,aude,, diferența dinte Jamicon și Elna de exemplu, (mai ales după 40 de ani), e condus doar de autosugestie, sau de efecte sugerate de alți ,,audiofili,,. Cu alte cuvinte, uneori ,,auzim,, chiar ceea ce ne așteptăm să auzim, fiindcă am fost sugestionați de altcineva......cele mai corecte audiții ,, după ureche,, fiind ,,în orb,, adică fără să știm dinainte ce sursă de sunet ascultăm. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 Cond alb 1.2K 250 este de 1,2uF la 250V. Cond verde este de 10uF/100V. Oricum, tensiunea la condensatori este putin importanta in acest caz, nu vei ajunge vreodata sa ai peste 20V pe vreunul. Forma conzilor este neimportanta in acest caz. Poti incerca 100uF/50V Nichicon ES - sunt la TME Schimbarea rezistentelor ar fi fara rost. Este posibil ca recomandarile AA sa fi fost bune ... (poate usor mercantile). Si este foarte posibil ca si conzii originali sa fie inca buni, ar fi trebuit masurati complet (C, ESR, Vloss) inainte de a fi comandat altii. Nu trebuie ca toti conzii sa fie de la aceeasi firma, dimpotriva. Cu totul altele ar trebui sa fie criteriile de alegere. Greseli tipice de incepator... @ Validae - sa stii ca uneori se simte imediat diferenta acustica intre diferiti condensatori electrolitici in boxe - la cel serie de pe medii in special, si uneori si pe inalte la vreun Notch. Link spre comentariu
Vizitator anniculae Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 Ok, multumesc de raspuns. O sa comand atunci si condensatoarele pentru inalte., cel mai probabil Jantzen sau Mundorf. Sunt constient ca e foarte probabil ca si condensatorii originali sa fie in parametrii dar cei de la Chario sunt cunoscuti ca folosesc la filtre componente ieftine. Cred ca compenseaza prin cutiile foarte frumoase si bine construite si probabil difuzoare. De exemplu am un difuzor de bass(identic cu cel de medii) cu un defect si unul nou ma costa 180 de euro cu transport si tva. Cel de inalte e ceva mai ieftin, aproximativ 150. Plus ca aveam chef de un proiect. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 Acum 2 ore, Shambala a spus: @ Validae - sa stii ca uneori se simte imediat diferenta acustica intre diferiti condensatori electrolitici in boxe - la cel serie de pe medii in special, si uneori si pe inalte la vreun Notch. Pai ori se simte intotdeauna ori nu se simte deloc. Eu simt intotdeauna diferenta de sunet cand pun fire de 16 mm in loc de 1,5mm inauntru in boxa. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 In general se simte, dar poate depinde si de difuzoare. Uneori si de modelul condensatorilor orignali*. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 Sunt convins ca in final, dupa toata sfortzarea si cheltuiala nu va obtine nicio imbunatatire acustica perceptibila! ( Chario a folosit componente de serie , dar de calitate corespunzatoare pretului incintei, si nu se poate obtine un rezultat acustic palpabil !!! ) 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Eu as zice sa nu schimbi decit electroliticii cu ceva condesatori film plastic si doar atit. Cutia este veche si imbatrinita, la fel si difuzoarele au zbirniit multi ani si nu mai sint nici ele ca noi iar sa bagi condesatoare de fite in reconditionarea unor boxe vechi nu-i decit o investitie proasta, nu vei putea auzi nici o diferenta intre un condesator poliester ieftin si unul de fite de zece ori - o suta de ori mai scump. Chiar si cu difuzoare noi si de calitate diferentele sint la limita sesizabilului, dar sint boxele tale si facu ce vrei cu banii tai. Vezi ca daca ai si filtre notch, la schimbarea condesatorilor electrolitici cu unii film s-ar putea sa trebuiasca adaugata in serie cu ei si o mica rezistenta sau sa se modifice valoarea la cea eistenta pt ca cei pe film plastic au un ESR mult mai mic decit electroliticii bipolari utilizati initial. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Nu poate face asta, ar insemna ori unii f scumpi, ori unii f f mari (pt motoare), sunt valori f f mari (100-220uF). Chiar si cei mai ieftini film ar fi f mari fizic si ar trebui pusi cu fire, pe alta placuta. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Pai care ar fi problema dacă sint foarte scumpi? Dacă are piese scumpe sigur suna mai bine, nu? Niște condesatori din foita de aur rulați manual ar fi numai potriviți, chit ca costa citeva sute de euro bucata. Nu văzusem ce valori sint pe acolo. Unul film de 220uF e aproape cit toată plăcută aia. Link spre comentariu
Vizitator anniculae Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Am reusit sa fac si o schema a filtrului. Difuzorul de bas este in antifaza (sper ca e corecta expresia). Stiam ca de obicei mediile sunt puse asa la proiectele pe 3 cai. Frecventele de taiere sunt foarte jos, bas-medii la 180Hz iar medii-inalte la 1.35kHz. Cablajul interior va fi refacut de asemena, cel mai probabil cu Cordial de 1.5mm2 pentru inalte si medii iar pentru bas de 2.5mm2. As fi comandat cablu special dar cei de la AudioAlchemy nu au Jantzen Audio 1.3mm2-16AWG silver plated PTFE wire. Link spre comentariu
lorin Postat Martie 19, 2018 Partajează Postat Martie 19, 2018 Poti pune o poza cu boxele? Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 22 hours ago, anniculae said: Cablajul interior va fi refacut de asemena, cel mai probabil cu Cordial de 1.5mm2 pentru inalte si medii iar pentru bas de 2.5mm2. Ce te face sa crezi ca pentru inalte e bine sa ai cablu mai subtire si pe bas cablu mai gros ??? In opinia schimbarile facute nu vor aduce imbunatatiri notabile. Ai schimbat electrolitic tot cu electrolitic - nu vad imbunatatirea. Daca ai fi pus peste tot MKP - as fi zis, dar asa..... Link spre comentariu
ex.escu Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 Daca investiti in componente,se poate incerca si protejarea difuzoarelor,macar cel de inalte ,eventual cel de medii cu polyswitch-uri alese corespunzator;la cel de joase se poate incerca o protectie cu releu- la acesta rezistentele din filtru sunt in paralel cu difuzorul ? Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 Schema desenata contine probabil cateva greseli. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum