Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuplaje în amplificatoarele cu tuburi; avantaje, dezavantaje, performanţe de laborator şi/sau audio...


THOMAS

Postări Recomandate

Cred ca ar fi un topic interesant mai ales daca vom veni cu argumente tehnice si de ce nu cu impresii audio chiar subiective fiind.Am gasit un articol interesant pentru un amplificator din anii '30 unde se pare ca era o adevarata provocare sa se construiasca un amplificator cu cuplaje FARA transformatoare interstage!!!!

 

http://www.itishifi.com/2012/02/lowftin-white-direct-coupled-radio-news.html

si un PDF cu amplificatorul:

lw0.jpg

Editat de feri.visky
Link spre comentariu

Ei nu chiar direct.....mai trebuie si o sirma (wire). Era un aplificator (sau numai discutii, nu-mi amintesc) pe diyaudio "wire" amplificator.

Cuplajele directe bine implementate duc in final la scheme mult mai complexe decit s-ar crede.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cred ca am fost inteles gresit: doream o discutie referitoare la cuplajele "clasice" in amplificatoarele cu tuburi,in special cuplajele cu transformatoare si mai apoi cele galvanice sau cu separare prin condensatoare,avantaje,dezavantaje,costuri practice pentru realizarea lor.....scheme sunt cu miile pe internet.In anii '29..'35, s-a tras tare pe inlocuirea transformatoarelor de cuplaj,in avantajul cuplajelor prin condensatoare sau directe.

 Practic eu am vrut sa-l atrag in discutii pe colegul @dvb,un impatimit al cuplajelor prin transformatoare dealtfel si un specialist (cam singurul la noi in tara!) foarte bun in proiectarea si realizarea acestor miniaturi si chiar bijuterii de transformatoare....!:aplauze

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
4 minutes ago, der_doktor said:

Un amplificator cu tuburi electronice se poate face si doar cu ...fier, sarma si lampi. 

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Frank_Bloehbaum-Amp/NoRNoC.htm

 

 poate remarca lipsa condensatoarelor si a rezistoarelor, doar trafuri si lampi.

Da,stiu schema de multi ani,dar care credeti dv. ca ar fi avantajele si dezavantajele acestei topologii???

Link spre comentariu

Foarte corect!.....hai sa vedem ce facem cu faza si raspunsul in freventa si mai ales ce facem cu capacitatile interne ale unui traf interstage,gandindu-ne ca impedantele de intrare in etajele urmatoare sunt de ordinul sutelor de K-ohmi ca sa nu spun Meg-ohmi?

  Propun sa ne oprim la grila tubului final.

 

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Principial, schema mentionata, este veche de 100 de ani, vremuri in care nu existau manufacturieri pentru condensatori si rezistori. Am mentionat-o in ideea de a fi inteles avantajul oferit de cuplajul prin transformatoare. Faptul ca nu se mai folosesc transformatoare interstage in zilele noastre are doar un aspect economic. Pretul unui interstage depaseste cu mult pretul unui condensator. Avantajele cuplajului prin transformatoare sunt mentionate in semnatura mea, dezavantajele ar fi pretul de cost si dificultatea realizarii acestora. Am avut sansa sa restaurez un amplificator PP 160W/4Ohm, unde atacul finalelor se face cu un interstage interesant. Primar in PP si sase secundare pt atacul finalelor. Abia atunci am realizat avantajele reale ale folosirii transformatoarelor interstage, si asta prin masuratori si comparativ cu modul de atac clasic al unui etaj final in PP cu mai multe lampi in paralel.

Link spre comentariu
1 minute ago, der_doktor said:

************************************************

Stiu ca avetii echipamente de laborator de invidiat, aproape de dv.ca SDV-istica pot spune ca se apropie @dvb si ar fi interesant cand va mai pica in mana astfel de bijuterii sa ne prezentati si noua o parte din masuratori si da,asa este,eu chiar acum lucrez la un PPP cu G-807 cu atac prin traf defazor,pe langa faptul ca traful defazor asigura un semnal perfect mai impune si un atac excelent pentru tuburile finale,iar dinamica simtita este pe masura.

Ca dezavantaj major cel mai important cam asta ar fi: PRETUL !

Link spre comentariu
30 minutes ago, LMOlimpiu said:

Foarte corect!.....hai sa vedem ce facem cu faza si raspunsul in freventa si mai ales ce facem cu capacitatile interne ale unui traf interstage,gandindu-ne ca impedantele de intrare in etajele urmatoare sunt de ordinul sutelor de K-ohmi ca sa nu spun Meg-ohmi?

  Propun sa ne oprim la grila tubului final.

 

Capacitatile parazite ale unui interstage rezulta din tehnica de bobinaj, din modul de aranjare fizica a bobinajelor. Considerati traful interstage ca un generator de tensiune cu o impendantza de iesire mica...asta insemnand capabilitate de curent..si modul ideal de a ataca un etaj imediat urmator.

Link spre comentariu
2 minutes ago, dvb said:

Lazaroiu, acuma ca sa deviem un pic, nu mult, altii au pasiuni pescuitul, filatelia sau masinile sportive. Un pasionat adevarat nu se uita la bani... tot asa un audiofil adevarat care da 1k Euro pe un brat de pick-up nu se impiedica in costul unei perechi de interstage

Tocmai asta vreau sa subliniez,acest dezavantaj restrange mult aria celor interesati de amplificatoare cu adevarat de calitate,adica vor ramane cei care stiu despre ce este vorba!

Link spre comentariu

Tot din articolul lui Olson   http://www.nutshellhifi.com/triode1.html

''

Unfortunately, conventional phase-splitters have asymmetric output impedances, an asymmetric Miller capacitance, or sensitivity to B+ voltage, so the cancellation of the even-harmonic distortion terms (2nd, 4th, etc.) bounces up and down with the program material. The instability of the distortion characteristic is very likely the source of the usual PP "fog" and vagueness compared to the more direct and immediate SE sound.

To solve this problem, we need to go all the way back to classic Thirties-style interstage-transformer coupling. For the lowest distortion, the drivers need to have essentially horizontal load-lines, i.e. a very high impedance load relative to the plate impedance ... preferably more than ten times higher.The only way to accomplish this is some kind of dynamic load ... and the extra B+ headroom that requires ... or choke or transformer loading. ...Transformer bandwidth is improved by having a low impedance on the primary, secondary, or both. One reason that interstage transformers are harder to design than a conventional output transformer is that impedance on both primary and secondary is high, while for the output transformer at least the secondary is low. Since the secondary is ideally unloaded in an interstage application (this gives the lowest distortion for a triode), the only good way to get satisfactory bandwidth from the interstage transformer is select a driver tube that has a low plate impedance.''

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Puteti sa prezentati niste date constructive pentru trafo interstage cum ar fi suprafata miezului calitatea tolelor nr spire primar secundar grosime sarma? As vrea sa foloses un trafo interstage la un SE cu 6b4g

Link spre comentariu

Pot eu, ca nu ma doare tastatura... ☺

 

Presupunem ca vorbim de un interstage SE cu raport de transformare 1:1 si impedanta minima de 15k.

Miezul poate avea 4-6cmp si inductia mai mare de 1,5T (15.000 gauss), cu un intrefier de 0,05-0,12mm. Numar de spire 3-4000 cu sirma de 0,09-0,12mm, pentru a obtine de la 75H in sus, conditie minima pentru un raspuns bun la joase, unde mai conteaza foarte mult si curentul tubului driver. Pina aici vorbim de 15-20 Euro, cost materiale, cu toate accesoriile. Diferenta pina la pretul la care poate fi gasit un interstage bun sta in modul de bobinare, din care poate sa rezulte sau nu un raspuns adecvat la frecvente inalte si/sau absenta rezonantelor, adica +/- 0-0,3 dBu la 20kHz si, sa zicem, -1dBu la 30kHz. Pentru a atinge aceste performante la frecvente inalte inductanta de pierderi trebuie redusa cit mai mult posibil, in jurul valorilor de 15-30mH. Acest lucru se realizeaza prin intreteserea bobinajelor, dupa cum permite experienta si conditiile fizice date, unde includ si echipamentul de bobinare. Se poate incerca si bobinaj bifilar, cu unele dezavantaje si limitari; eu unul am renuntat la acest mod pentru ca-i prea simplu ☺

 

Acestea sint evident niste consideratii generale din experienta proprie si nu un set de date constructive. Pentru acestea din urma ar trebui definite niste conditii de plecare mult mai stricte.

 

Bafta!

Editat de dvb
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări