Vizitator exvolt Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 locuiesc intr-un apartament comunist cu o instalatie veche si am cateva intrebari. impamantare nu am la prize desi pe tablou se vede ca este (doar 2 fire vin la prize) 1. vad ca nulul de la prize este legat direct (fara siguranta) , este bine? (siguranta pe faza la priza este de 16a) 2.am o siguranta pe faza la bec de 6A si pe nul de la bec de 15a , sa le schimb si sa pun 10a pe ambele sau las asa? stau de 23 de ani in apartament si nu am avut nici un fel de probleme cu instalatia electrica as vrea sa-mi spuneti daca pot sa las asa sau sa schimb instalatia si tabloul ? (nu tare as vrea sa intorc casa pe dos) sau ce anume ar fi neaparat necesar de modificat? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 (editat) De cind e construit blocul de locuinte? Daca e de peste 30 de ani, eu ti-as recomanda sa schimbi toata instalatia ce Cu. Inclin sa cred ca instalatia este facuta cu conductor de Al. Eu in, toamna, mi-am refacut in toata instralatia pe Cu cu conductor litat de 3X2,5mm2. Ce-i drept e cam mult de munca. In doze cablurile a fost cositorite. La prizele de la care se alimenteaza cuptorul cu microunde, masina de spalat, frigider, congelator,cuptor electric,etc,etc se vor monta prize cu impamintare. Toate cablurile le-am trecut prin pardoseala ,sapind santuri. De acolo am sapat canale prin pereti si tavan pentru iluminat. Un coleg electrician mi-a facut schema, marcind unde trebuie sa se monteze dozele pentru intrerupatoare, prize,internet si cablu TV,etc. Trebuie sa stii cite prize vrei in fiecare camera,bucatarie,camara ,debara,masina de spalat,etc. In baie,camara,debara, intrerupatoarele pentru iluminat si ventilator au fost montate pe hol nu-n baie. Pentru a sparge iti recomand un demolator si citeva spițuri(doua, trei) de rezerva,cu sa le reascuti cind se tocesc. Un rotopercutor,mai ieftin pentru a da gaurile si un flex tot ieftin,pentru reascutirea spiturilor tocite Rotopercutorul si flexul sint Bosch din cele pentru uz gospodaresc ,nu profesionale. Daca ai bani poti cumpara si scule profi care o sa te tina o viata. Deasemenea am scos contorul de curent pe casa scarii,fiind montat intr-un BMP . Tabloul pentru sigurante montat pe hol,in locul celui vechi. Si un sfat! Nu te zgirci la aparataj(prize,intrerupatoare,sigurante). Editat Martie 17, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Vizitator exvolt Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 multumesc dar tot nu mi s-a raspuns la intrebarile 1 si 2 , mai astept pareri si da , circuitele sunt din aluminiu Link spre comentariu
validae Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 Ar fi bine să înlocuiți antichitatea aceea cu un tablou modern, cu siguranțe automate montate pe șină metalică.Puneți 2 siguranțe de 16A pe prize și 2 de maximum 10A pe iluminat. Ar fi foarte bine dacă ați pune și o siguranță diferențială de 30mA pe post de ,,siguranță generală. Treceți și nulul și faza fiecărui circuit printr-o siguranță proprie. Schimbarea tablounul nu înseamnnă neapărat un dezastru în casă, doar ceva cheltuială în plus, iar dacă tot schimbați siguranțele, puneți ceva serios gen Schneider, Merlin Gerin, nu ieftinături de 6 Lei....ca să nu fiți nevoit să mai interveniți mult timp acolo. Dacă instalația pe Aluminiu e încă în regulă, nu-i musai nevoie s-o înlocuiți, asta ar fi destul de costisitor. Cea de la casa părintească e tot pe aluminiu, dar de 50 de ani nu are probleme....și nu mi-am pus niciodată problema înlocuirii ei. Link spre comentariu
Vizitator exvolt Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 am inteles , dar impamantare nu am la prize , adica doar 2 cabluri de aluminiu ies de la priza , este problema mare? si de ce nulul de la prize in tablou nu trece prin siguranta? (asa mi-a facut bunicul meu care a fost electrician dar acum nu mai am cum sa-l intreb ca nu mai este printre noi) deci practic doar siguranta pe faza de pe prize intrerupe curentul la prize pe becuri merge siguranta si pe faza si pe nul , nu inteleg ce improvizatii a facut bunicul si nu inteleg de ce nu am impamantare la prize daca este la tablou Link spre comentariu
validae Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 Poate pe moment nu a mai avut siguranță pentru nulul prizelor, s-o fi spart cea existentă și atunci a pus nulul pe direct, iar cu timpul improvizația adevenit definitivă.... Dacă montați o diferențială, lipsa împământărilor de la prize nu va mai fi o mare problemă.Deși s-ar putea adăuga un fir de împământare chiar fără a-l mai trece prin tubulatura din pereți.Îl montați pe sub plintă, pe la marginea pereților....și îl cuplați la prize prin patcablu subțire. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 Pai si la mine instalatia electrica era de 36 de ani,dar nu va spun cite probleme am avut cu ea. Intradevar instalatiile vechi, dinainte de '60 erau facute cu conductor de aluminiu izolat cu cauciuc si ceva material textil de culoare neagra. Dupa multe indoituri reiseai sa rupi conductorul. Cel de dupa anii '70 dupa citeva indoituri se rupea. Probabil ca era ceva aliaj. Cert e ca eu am avut probleme multe. In loc de doze metalice, erau bucati de teava din PVC, ghearele prizei si inrerupatoarelor nu se ancorau deloc. Drept urmare cablurile se rupeau foarte usor. Am fost nevoit de multe ori sa folosesc bride si cablu litat,pentru a le putea racorda la priza sau intrerupator. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 (editat) 50 minutes ago, exvolt said: am inteles , dar impamantare nu am la prize , adica doar 2 cabluri de aluminiu ies de la priza , este problema mare? si de ce nulul de la prize in tablou nu trece prin siguranta? (asa mi-a facut bunicul meu care a fost electrician dar acum nu mai am cum sa-l intreb ca nu mai este printre noi) deci practic doar siguranta pe faza de pe prize intrerupe curentul la prize pe becuri merge siguranta si pe faza si pe nul , nu inteleg ce improvizatii a facut bunicul si nu inteleg de ce nu am impamantare la prize daca este la tablou N-ai prize cu impamintare? Acolo ar trebui sa existe,pe linga cele doua conductoare(faza-nul) si un fir de Cu care era legat la centura de impamintare a blocului(in tabloul din casa scarilor).Daca-i un aparat de masura verifica rezistenta dintre nulul de lucru si nulul de protectie. Daca rezistenta este de citiva ohmi (3-4ohmi)este in regula. Daca rezistenta este foarte mare sau chiar infinita,atunci chiar ai o problema. Un electrician te poate rezolva relativ usor. De exemplu la mine-n apartament in tablou erau doar 4 sigurante automate,cu clapeta, romanesti si acelea legate doar pe faza. Asa erau facute cu o singura intrare si o singura iesire,nu ca si cele de azi care au doua intrari si doua iesiri. Editat Martie 17, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
vera Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 (editat) In blocurile vechi, nulul de protectie era dus numai la prizele din bucatarie si la cea de laga baie. Restul prizelor din apartament nu aveau nul de protectie-in acele vremuri, romanii nu aveau asa multe aparate. Editat Martie 17, 2018 de vera 1 Link spre comentariu
Vizitator exvolt Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 pana la urma ce sa fac ? n-as vrea sa gauresc si sa sparg , poate sa ramana asa cum a fost de 23 de ani de cand stau aici? sau sa schimb tabloul si sa pun siguranta diferentiala pe circuitul de prize? Link spre comentariu
validae Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 Chemați un electrician bun.Doar prin sfaturi de la distanță nu veți rezolva problema... Link spre comentariu
flomelomanul Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 @exvolt Fără supărare, tabloul ăla este înfiorător.Colegii mai sus v-au explicat clar ce trebuie făcut. De câte ori o să mai puneți întrebarea „îl schimb sau îl las așa”? Eu zic să-l lăsați așa, că pentru mine este cât se poate de clar faptul că vă tremură mâna doar la gândul îngrozitor că va trebui să cheltuiți niște bani pe un tablou nou. Lăsați-l așa, că viața și sănătatea dvs. și a familiei valorează în viziunea dvs. mai puțin decât un tablou modern și un „hoț” de electrician care să vă jecmănească de o căruță de bani atunci când va monta tabloul. Lăsați-l așa, că rubrica „Ce frumos ard casele patriei” din cadrul „Știrilor de la ora 5” abia așteaptă noi „clienți”, care, după ce le-a ars agoniseala de-o viață, să se lamenteze ”nu înțeleg ce s-a întîmplat! De 50 de milioane de ani n-am avut nicio problemă cu instalația și tabloul!” Lăsați-l, dom-le așa, că e „boboc”, nu vă mai luați după tot felul de „neni” de pe forumuri care atentează la fericirea dvs. cu sfaturi idioate. 2 Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 D-le exvolt...iertati-ma dar trebuie sa-i dau dreptate colegului flomelomanul!....tabloul ala chiar arata groaznic!...e o minune ca a rezistat pana acum fara sa ia foc!....va sfatuiesc prieteneste sa rezolvati urgent problema spre linistea si siguranta casei dvs!...spor! 1 Link spre comentariu
Vizitator exvolt Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 multumesc de sfaturi Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 17, 2018 Partajează Postat Martie 17, 2018 7 hours ago, exvolt said: locuiesc intr-un apartament comunist cu o instalatie veche si am cateva intrebari. impamantare nu am la prize desi pe tablou se vede ca este (doar 2 fire vin la prize) 1. vad ca nulul de la prize este legat direct (fara siguranta) , este bine? (siguranta pe faza la priza este de 16a) 2.am o siguranta pe faza la bec de 6A si pe nul de la bec de 15a , sa le schimb si sa pun 10a pe ambele sau las asa? stau de 23 de ani in apartament si nu am avut nici un fel de probleme cu instalatia electrica as vrea sa-mi spuneti daca pot sa las asa sau sa schimb instalatia si tabloul ? (nu tare as vrea sa intorc casa pe dos) sau ce anume ar fi neaparat necesar de modificat? Tabloul cu sigurante asa arata ,fara capac de protectie? Eu nu m-as apropia de tabloul ala fara manusi si cizme de protectie. Colegu'! Schimba tablou', ca-i periculos si sa te uiti la el, daramite sa mai si intervii la el. Nu te juca cu curentu',pentru ca nu te iarta! Vorbesc foarte serios! 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum