Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme telecomanda

Postări Recomandate

Salut. Ieri a inceput sa imi faca unele probleme telecomanda televizorului. Problema consta in nefunctionalitatea unor butoane. Am desfacuto, am curatato, etc., dar face lafel. Nu mai functioneaza butoanele 1, 9, si cel de crestere al volumului, in rest functionala. Oare care sa fie cauza defectarii partiale fara motiv ? Mai pot face ceva, sau trebuie sa imi iau alta ? Astept parerile voastre. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• LRCV

10

• validae

5

• Florinel TV

3

• leoncris

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E întreruptă cel puțin o punte de carbon care leagă tastele nefuncționale. De obicei punțile cu probleme prezintă niște ,,umflături,, la capete, acolo unde oxidul de cupru a ieșit pe sub vopseaua protectoare....ca să repari telecomanda, ștrapează punțile asociate celor trei butoane cu fire de cupru dintr-un cablu.Se răzuie vopseaua de la capetele punții, sub ea se găsesc niște rondele de cupru rotunde.Se lipesc fire de cupru subțiri și se reface puntea întreruptă dintre cele două rondele.

Link spre comentariu

Asta e ușor de testat. Se dă jos capacul superior și ,,preșul,, cu contacte și se face contact cu o pensetă metalică sau ceva metalic între grilele contactelor nefuncționale, iar dacă așa telecomanda reacționează corect, atunci stratul de carbon de pe siliconul butoanelor respective e dus. Se poate remedia simplu prin lipirea unor rondele de hârtie metalizată de la ciocolată sau țigări...

Link spre comentariu

Salut. Am sa incerc faza cu apasarea directa pe placa, iar daca functioneaza si este dus grafitul de la acele butoane, am niste banda de lipit de aluminiu, si o sa pun acolo. Si mie mi-e greu de crezut ca acele circuite sa se fi intrerupt, asta presupunea o fortare a placii sa zicem, dar ciudat ca seara mergea, iar a doua zi nu. O sa postez aici rezultatul testului.

Link spre comentariu

E posibil ca o altă cauză să fie și dezlipirea unui singur pin de la integrat, dar de obicei asta ar afecta mai mult de trei butoane odată, merită verificat și asta, cu o lupă....

Link spre comentariu

Salut. Am sa incerc faza cu apasarea directa pe placa, iar daca functioneaza si este dus grafitul de la acele butoane, am niste banda de lipit de aluminiu, si o sa pun acolo. Si mie mi-e greu de crezut ca acele circuite sa se fi intrerupt, asta presupunea o fortare a placii sa zicem, dar ciudat ca seara mergea, iar a doua zi nu. O sa postez aici rezultatul testului. Revin. A, incercat cu penseta dar nu functioneaza nimic, in schimb am pus tastatura direct pe placa decalat, sa faca contact alte taste pe zona respectiva si nimic, in schimb celelalte functioneaza. Deci pare a fi din placa, dar ciudat cum sa se intrerupa asa brusc. Arata cam asa.

50fbSg3.jpg?1

Link spre comentariu

Parese ca contactul de la penultimul pin din dreapta al integratului pare dus, am miscat de el cu o mica surubelnita si sa ridicat. Am sa racai acolo circuitul sa bag o lipitura, sper ca asta este cauza.

Link spre comentariu

Am lipit si acel piciorus al integratului, dar nimic. Vad ca grafitul de la butoanele nefunctionale pozitionate pe alte locatii functioneaza, deci tot din placa pare sa fie.

Link spre comentariu

Marea majoritate a telecomenzilor se intrerupe circuitul exact de acolo la acea bulina mica se intrerupe de linga bulina unde am incercuit cu rosu verifica circuitele din pinul integratului pina dupa bulina

50fbSg3.jpg

Link spre comentariu

Hai să vă dau soluția împreună cu un desen explicativ, e imposibil să nu reușiți astfel. Verificați continuitatea traseului subliniat cu roșu, se vede cum el e comun cu tastele (1, 9, Volum+). Ar trebui să dea continuitate de la capătul ce pleacă de la tasta 1 și până la pinul corespondent al integratului....iar dacă numerotăm punctele de contact îngroșate, de sus în jos cu 1, 2, 3 și 4, ar trebui ca lipind un fir subțire de sârmă de cupru între punctele 3 și 4 să se rezolve situația.E foarte posibil ca chiar în punctul 3 să fie problema, oxidul de cupru întrerupe traseul ce duce de la integrat spre cele trei taste chiar în zona îngroșată...răzuiți cu grijă stratul de carbon doar în zona unde acesta face contact cu traseul de cupru.Nu întrerupeți traseul de carbon ce duce spre tasta Volum + fiindcă acea tastă va deveni nefuncțională.La capetele punților de carbon există niște ploturi rotunde de cupru exact cum sunt cele de lângă integrat (indicate de Harhas Florin în postarea anterioară).Practic între acele ploturi de contact trebuie restabilit circuitul, cu ajutorul unor fire subțiri de sârmă.E o procedură delicată, dar odată reparată, telecomanda nu mai cedează....cel puțin nu acolo.

50fbSg3.jpg . 

Link spre comentariu

Acum am sa incerc varianta cu lipirea firului intre 3 si 4 sa vedem ce iasa. Am revenit. Am facut dar blocheaza tot, nu mai functioneaza nimic, cum il desfac merge, dar tot asa.

Editat de LRCV
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări