Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce e asa complicat acest AAF de la radio rusesc?

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat un radio rusesc Volhova RP-302, facut sigur dupa 90, cu tranzistoare cu siliciu, alimentare la 3V. Lungimile de unda: UM+UL. Aparatul e cam cat IRIS-ul romanesc, insa cu sensibilitatea ceva mai buna (verificata!), deoarece pe partea de RF e mai complicat decat IRIS-ul (are 4 tranzistoare fata de 2 + un filtru ceramic). Am descoperit ca, pe partea de amplificator audio are 8 tranzistoare, ceea ce mi se pare curios. Ca si putere audio, nu se aude decat un pic mai tare decat IRIS-ul, asa ca nu inteleg de ce are o schema atat de complicata pentru un aparat relativ simplu, in conditiile in care puteau folosi 3 tranzistoare si 2 transformatoare (defazor + iesire) si obtineau acelasi rezultat. Ma poate lamuri cineva?

Multumesc anticipat!

wolhowa_rp302_00.jpg

wolhowa_rp302_11.jpg

Volhova.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Asa cum zice colegul puriu, pe vremea cand se construiau RR miniatura cu etaj final cu trafuri,tranzistorii erau scumpi si trafurile mai ieftine prin comparatie...pe masura ce electronica a evoluat ,componentele active si pasive au ajuns la preturi de zeci chiar sute de ori mai mici fata de acele timpuri...pe cand trafurile au ramas aproximativ la fel ca pret plus ca tolele pentru audio sunt mai scumpe decat cele normale...va asigur ca toate componentele active si pasive care alcatuiesc AAF-ul sunt mai ieftine decat un traf defazor sau de iesire...plus ca traful mai "aduna" si paraziti...solutia fireasca pentru performante bune si preturi mici este cea de mai sus....

Link spre comentariu
1 minute ago, flomar60 said:

.solutia fireasca pentru performante bune si preturi mici este cea de mai sus....

Așa e...cu superdiodă în timp ce finalii nici măcar nu sunt puși pe un radiator, iar VT8 e la mare distanță față de aceștia.. Treabă rusească, scapă capacității noastre de înțelegere.

Link spre comentariu

La puterea mică disipată și soluția constructiva aleasă existența superdiodei este inutilă. Puteau fi puse niște diode și tot aia era. Zici că schema aia e făcută de un începător care a alipit două scheme luate din surse diferite. Pentru caracteristica audio oferită de UL și UM nici măcar nu se justifică un AF de acea complexitate.

LE
Românii parca erau mai cu capul pe umeri totuși când proiectau un asemenea aparat, nu făceau excese inutile

0zRKJ06.png

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! M-am lamurit, inclusiv de ce la IRIS s-a tot folosit varianta cu transformatoare, adica manopera ieftina ptr. transformatoare.

ptr d-l QQme: Asa e, nu imi dadusem seama ca tranzistorul e ptr. RAA. Totusi, repet, aparatul e mai sensibil decat IRIS sau alte aparate romanesti de aceeasi clasa. De exemplu, prinde mult mai clar o baliza radio in jurul frecventei de cca 535 kHz. La IRIS sau Alfa se aude baliza mai slab. Seara buna tuturor!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Cand tensiunea de alimentare este mica si se urmareste calitate, putere si consum mic in gol, totul se complica. Am proiectat si eu in anii 80 doua amplificatoare economice pentru difuzor de 4 ohmi si pentru tensiuni mici de alimentare.

Amplif.thumb.png.7c3799ac6ffd0bd9101e637320cfc4a8.png

Primul consuma in gol 2 mA si scoate 50 mW, al doilea consuma in gol 1-1,5 mA si scoate 250 mW. Acum avem integrate, dar nu cu acesti parametri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări