orgasmo Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 VRa5 verificat/inlocuit daca reglajul din el nu rezolva problema cu becul FM STEREO. Link spre comentariu
paul_ral Postat Martie 18, 2018 Autor Partajează Postat Martie 18, 2018 La prima ora am verificat si reglat tensiunea din colectorul Q11. Aveam tesiune dubla, acum am 1,2 V iar in colectorul lui Q12 0.1V (inainte era 0,05V) și acum becul STEREO lucreaza normal. In continuare nu am iesire pe canalul dreapta. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 (editat) Cred ca vreti sa spuneti emitorul lui Q11 pt ca in colector trebuie sa aveti ~13V. Diodele de care v-am intrebat le-ati verificat? Editat Martie 18, 2018 de sesebe Link spre comentariu
paul_ral Postat Martie 18, 2018 Autor Partajează Postat Martie 18, 2018 Da, in emitor am 1,2V in colector am 14,6V. Am reglat din VR5 Am verificat diodele, le-am scos din circuit, sunt bune. Sunt nelamurit cu Q9. In colector am 14,6V dar in emitor am 7,06V in loc de 5,8. In baza lui Q9 nu am semireglabil ca in schema, sunt doua rezistente, modificarea pare facută din fabrică. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 (editat) Ai aici explicat cum functioneaza un decodor stereo discret. Din pacate in germana.....Foarte funny sint simbolurile folosite pt tranzistoare. Aici principiul decodarii stereo discrete. Aici ai brevetul pt acest principiu de decodare. Daca ai avea si un osciloscop ar fi floare la ureche sa-l repari. Chiar si fara un osciloscop, daca ai inteles cum functioneaza, tot este reparabil destul de usor. Ps: cercetarea asta pe net trebuia sa o faci tu daca nu stiai cum functioneaza decodorul, nu sa astepti sa o faca altii. Nu mi-a luat decit vreo 5 minute ca sa gasesc linkurile postate. Acum ar trebui sa fie usor de reparat. Ps2: ce nu inteleg eu este dece Ta15 este acordat pe 72Khz in loc sa fie pe 38Khz sau 76Khz. Ta17 este un notch ca sa nu permita intrarea semnalului de 19Khz in demodulatorul de la iesire (si contribuie si la realizarea unei amplificari foarte mari a semnalului de 19Khz). demodulatorul de la iesire demoduleaza diferential cele doua anvelope ale semnalului, fiecare anvelopa reprezentind unul dintre canale, iar Ta15 trebuie sa rejecteze purtatoarea reconstituita de 38Khz ca sa nu intre inapoi in lantul de amplificare ceea ce ar duce la instabilitate si imposibilitate de demodulare corecta. Ps3: semireglabilul figurat in schema in baza lui Q9 este separat in DC de tranzistor si nu ar regla PSF-ul tranzistorului ci numai nivelul de semnal. Diferenta de PSF masurata nu cred ca ar putea influienta in vre-un fel comportamemtul decodorului. Editat Martie 18, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 3 hours ago, paul_ral said: In continuare nu am iesire pe canalul dreapta. Ce înseamnă asta? Dar concret. Adică nu cântă în boxa din dreapta când e pe FM atunci când nu e acționat comutatorul de mono, sau ce? Adică vreau să știu exact care este sensul acestei exprimări (că am eu așa..o bănuială) Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 1 oră în urmă, sesebe a spus: Ai aici explicat cum functioneaza un decodor stereo discret. Din pacate in germana.....Foarte funny sint simbolurile folosite pt tranzistoare. Aici principiul decodarii stereo discrete. Aici ai brevetul pt acest principiu de decodare. Daca ai avea si un osciloscop ar fi floare la ureche sa-l repari. Chiar si fara un osciloscop, daca ai inteles cum functioneaza, tot este reparabil destul de usor. Ps: cercetarea asta pe net trebuia sa o faci tu daca nu stiai cum functioneaza decodorul, nu sa astepti sa o faca altii. Nu mi-a luat decit vreo 5 minute ca sa gasesc linkurile postate. Acum ar trebui sa fie usor de reparat. Ps2: ce nu inteleg eu este dece Ta15 este acordat pe 72Khz in loc sa fie pe 38Khz sau 76Khz. Ta17 este un notch ca sa nu permita intrarea semnalului de 19Khz in demodulatorul de la iesire (si contribuie si la realizarea unei amplificari foarte mari a semnalului de 19Khz). demodulatorul de la iesire demoduleaza diferential cele doua anvelope ale semnalului, fiecare anvelopa reprezentind unul dintre canale, iar Ta15 trebuie sa rejecteze purtatoarea reconstituita de 38Khz ca sa nu intre inapoi in lantul de amplificare ceea ce ar duce la instabilitate si imposibilitate de demodulare corecta. Ps3: semireglabilul figurat in schema in baza lui Q9 este separat in DC de tranzistor si nu ar regla PSF-ul tranzistorului ci numai nivelul de semnal. Diferenta de PSF masurata nu cred ca ar putea influienta in vre-un fel comportamemtul decodorului. Cred ca m-am prins dece este aleasa acea frecventa de 72Khz in loc de 76Khz: din considerente de corectie de faza. Link spre comentariu
paul_ral Postat Martie 18, 2018 Autor Partajează Postat Martie 18, 2018 Lipsa semnal pe canalul dreapta. Daca pun degetul pe iesirea stanga se simte in boxa, dacă-l pun pe dreapta nu simte nimic. Sesebe - multumesc pentru linkuri. In linii mari cunosc funcționarea cu ajutorul schemei bloc. Nu am experiență în astfel de depanări, fapt pe care-l recunosc deschis pe forum iar aceasta este prima oară când mă lovesc de o problemă de acest gen. Eu sunt amator in ale electronicii, oarecum începător și vreau să învăț. Voi, cei cu expertiză, ar trebui să aveți un pic de răbdare cu noi, nu spun să dați mura-n gură, dar așa vom rezolva problemele Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 (editat) Acum 18 minute, paul_ral a spus: Lipsa semnal pe canalul dreapta. Daca pun degetul pe iesirea stanga se simte in boxa, dacă-l pun pe dreapta nu simte nimic. ................................ De care iesire vorbim aici? Iesirea de boxe? Sau Minitechnicus are o banuiala indreptatita? Ps: Cred ca ai un fir rupt sau un comutator defect..........nimic altceva, ca sa nu mai zic de decodor - inca nu ai ajuns sa-l testezi. Editat Martie 18, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 (editat) Până te hotărăsti să răspunzi, un sfat. Pe viitor e mai simplu ca, folosind un alt amplif pe care îl ai sau chiar niște boxe de laptop să urmărești prezența semnalului audio în diverse puncte ale schemei (printr-un condensator, ca să fii mai sigur) adica ceea ce denumea acum 100 de ani G.D. Oprescu "urmăritor de semnal". E mai OK decât cu degetul. Și pentru ca nu știu câte ai să înțelegi din linkurile indicate de sesebe, iată o schemă asemanatoare (are același principiu de funcționare) explicată în deamănunt. Decodorul stereo tranzistorizat care era în radioreceptoarele staționare românești. Prin asocire o să înțelegi exact cum funcționează si decodorul tău (deosebirile sunt minore). LE Și cu ocazia asta , o să afli și răspunsul la întrebarea indirectă pe care mi-ai pus-o azi-noapte Editat Martie 18, 2018 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 13 hours ago, paul_ral said: Observ ca in sectiunea PREAMP este un semireglabil MPX SEPA ADJUST care este indicat si in procedura de reglare a circuitului MPX. Link spre comentariu
paul_ral Postat Martie 18, 2018 Autor Partajează Postat Martie 18, 2018 sesebe - iesirea din tuner spre amplificator. până acum am gasit R60 arsă. După înlocuire aceleași simptome Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 18, 2018 Partajează Postat Martie 18, 2018 (editat) Ti-ai pus intrebarea dece s-ar arde o rezistenta care este inseriata pe un fir de semnal mic? Editat Martie 18, 2018 de sesebe Link spre comentariu
paul_ral Postat Martie 18, 2018 Autor Partajează Postat Martie 18, 2018 Scurt pe iesirea de semnal? Link spre comentariu
paul_ral Postat Martie 18, 2018 Autor Partajează Postat Martie 18, 2018 Am studiat materialul, este foarte clar explicat, multumesc pentru postare. Dacă toate piesele din demodulator sunt bune si nu am semnal pe un canal, inseamnă că la el ajunge doar o semialternanță a purtătoarei, deschizand doar 2 din diode. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum