Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cumparati de pe aliexpress ?

Postări Recomandate

La 24.09.2021 la 20:03, core a spus:

EORI expira cand expira si cartea de identitate, pentru ca e legata, nu doar de nume, adresa si CNP ci si de serie si numar, ceea ce se schimba la reinoire, de aceea confuzia care am aavut-o anterior, ca valabilitatea ar fi doar de un an de zile.

De unde ati scos asta cu expirarea? Pe notificarea de atribuire a EORI nu este trecuta nici seria nici numarul de la cartea de identitate. Iar la data expirarii este trecuta o liniuta, adica nu expira.

Sunteti PFA?

Link spre comentariu

@norad daca la tine nu "expira" asta nu inseamna ca la toata lumea e fix aceeași situație sau ca unii inventeaza, degeaba tot insiști cu "de unde ați scos asta cu expirarea". 

Ti-am spus si aici același lucru https://www.elforum.info/topic/131084-cumparati-de-pe-aliexpress/page/41/ si se pare ca nu sunt singurul.

Ca PF nu iți expira CNP-ul însă prin "expirarea" EORI au vrut sa actualizez cumva datele personale si sa știe daca e necesar sa te mai aibă in evidenta.

https://www.customs.ro/assets/pdf/gabim//Completare_cerere_EORI_FINAL.pdf

Valabilitatea codului EORI 

Dacă ai primit deja numărul EORI de la Autoritatea Nationala Vamala prin Regionalele vamale, acesta este în mod normal valabil pentru o perioadă de 10 ani, în cazul persoanelor juridice. Există și posibilitatea ca un cod EORI să fie atribuit pe un termen mai scurt, dacă societatea are contractul de comodat/închiriere pentru sediul social pentru o perioadă mai mică de 10 ani. Autoritățile trebuie să fie notificate doar dacă intervine una din următoarele situații :

• Firma își schimbă sediul social sau denumirea, deci se schimbă și Certificatul de Înregistrare de la Oficiul Registrul Comerțului.
  • În urma schimbării Administratorului firmei, se modifică Actul Constitutiv al societății. Acesta trebuie actualizat la ONRC.
  • Societatea devine plătitoare de TVA, deci i se va atribui Certificat de înregistrare în scopuri de TVA.
  • O firmă care era platitoare de TVA la data atribuirii numărului EORI nu mai este platitoare de TVA, prin decizia ANAF.
  • Se schimbă codul CAEN principal.
  • Sediul firmei se mută fie în alt sector din București, fie în alt oraș/sat.
  • Persoana fizica își schimbă Cartea de Identitate (în urma schimbării numelui, de exemplu)
  • Cartea de identitate a persoanei fizice expiră

Sursa: https://cod-eori.ro/cat-timp-este-valabil-un-cod-eori/

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Stefan a spus:

daca la tine nu "expira" asta nu inseamna ca la toata lumea e fix .....

https://www.customs.ro/assets/pdf/gabim//Completare_cerere_EORI_FINAL.pdf

• Persoana fizica își schimbă Cartea de Identitate (în urma schimbării numelui, de exemplu)
  • Cartea de identitate a persoanei fizice expiră

Sursa: https://cod-eori.ro/cat-timp-este-valabil-un-cod-eori/

Din materialul pus la dispozitie de catre dumneavoastra, avem urmatoarele:

-Modelul de cerere pentru eliberare EORI de pe site-ul Directiei de vama (www.customs.ro ....) nu obliga la completarea seriei si numarului de pe cartea de identitate. Nici nu obliga ca sa fie mentionata o data cand sa expire valabilitatea EORI.

-Evident, ca cineva poate cere ca EORI sa fie valid pe o anumita perioada, dar, la fel de bine poate cere EORI pe o perioada nedeterminata.

In ceea ce priveste informatiile din a doua parte a mesajului dumneavoastra, acestea provin de pe site-ul unei societati comerciale S.C. UPGROW DIGITAL S.R.L. , care are ca scop de activitate intermedierea obtinerii nr. EORI unor persoane fizice si/sau companii care sunt prea lenese sa completeze on-line un formular. Aceasta societate comerciala obtine nr. EORI pentru solicitanti in schimbul unei sume de bani (99 Lei). Vezi aici: https://cod-eori.ro/

Informatia de pe site-ul acestei companii privitoare la expirarea nr. EORI, anume cand expira cartea de identitate, este mestesugit amestecata cu informatii ce privesc nr. EORI pentru persoane juridice. De asemenea este si eronata.

Nu este exclus, ca in cazul unor persoane fizice ce apeleaza la serviciile S.C. UPGROW DIGITAL S.R.L., angajatii sa pacaleasca solicitantul si sa treaca la cererea de eliberare EORI o data de valabilitate ce coincide cu data expirarii cartii de identitate. Sau, sa treaca valabilitate de un an.

E si de inteles de ce ar face acest lucru. Ar avea de castigat niste bani. La data expirarii nr. EORI, clientul mai decarteaza 99 lei pentru inca un an.

Asadar, va intreb:

-Sunteti persoana juridica?

-Ati solicitat catre autoritatea vamala, EORI valabil pe perioada determinata sau nedeterminata?

-Daca EORI a fost pe perioada nedeterminata, in ce fel ati fost notificat de catre Directia de vama (sau alta autoritate) ca v-a expirat acest numar? Prin fax, telefon, e-mail, SMS, servicii postale?

Editat de norad
Link spre comentariu

In primul link scrie:

Data expirării valabilității numărului EORI nu poate fi mai mică decât data sfârșitului de valabilitate al adresei.

Cum iti dai seama când iți expira adresa? Nu expira? Atunci de ce mai specificau asta.

@norad

"-Evident, ca cineva poate cere ca EORI sa fie valid pe o anumita perioada, dar, la fel de bine poate cere EORI pe o perioada nedeterminata." Cum facem asta? Il rogi frumos pe domnul browser sa-ti scrie acolo "perioada nedeterminata"

Daca te gândești sa lași necompletat câmpul nu prea merge, vezi mai jos de ce.

Cerere-EORI.png

Crezi ca eram fraier sa-mi fac EORI pentru 9 luni când puteam sa-l fac pe perioada nedeterminata? Sau cel puțin nu scriam fix data când îmi expira cartea de identitatea.

Îmi si era drag sa completez mizeria aia de formular arhaic de a trebuie sa instalez XP in mașina virtuala in anul 2019 si după sa-l printez, semnez, scanez si trimit pe email împreuna cu CI. Noroc cu pandemia ca au reușit sa își mai actualizeze cat de cat platformele online sa funcționeze in browser actuale.

Am verificat aici si EORI-ul meu nu apare ca valid https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=en

https://www.elforum.info/topic/144496-taxe-fed-ex/?do=findComment&comment=1925391

Chiar crezi ca firma minte doar pentru ca se îmbogățește cu aia 99 lei de la persoanele fizice ce își cumpăra marfa de 5$ din China?

Link spre comentariu

Da, formularul de actualizare EORI, cere datele din CI, inclusiv serie si numar. Nu accepta trimiterea cererii fara completarea tuturor informatiilor.

Tin minte ca am incercat si anul trecut sa actualizez online EORI, cu acelasi formular si nu mi-a recunoscut numarul primit la crearea EORI, pentru actualizare EORI. Anul asta au corectat problema, si a recunoscut acelasi numar care nu mergea anul trecut. Formularul a mers de pe PC cu win10 si firefox, poate inainte nu mergea decat XP, cine stie..

[LE] Am facut EORI pe persoana fizica "simpla" nu "autorizata".

Editat de core
Link spre comentariu

Postați, vă rog, un link cu site-ul unde se poate solicita și obține codul EORI. 

Mulțumesc. 

Cred că această discuție despre codul EORI ar trebui să aibă un topic separat. 

Link spre comentariu
Acum 19 minute, zvonacfirst a spus:

Postați, vă rog, un link cu site-ul unde se poate solicita și obține codul EORI. 

Mulțumesc. 

Cred că această discuție despre codul EORI ar trebui să aibă un topic separat. 

https://eori.customs.ro:8484/EORITrader/

Cand te intreaba "platitor de TVA" selecteaza "Nu" altfel te ia ca persoana juridica chiar daca pe prima pagina ai ales ( CNP pt persoana fizica), dupa prima pagina sa notezi "Nr. referinta solicitant" care se genereaza automat pe a 2 - a pagina, altfel daca se intampla ceva pe parcurs a doua oara nu mai te lasa sa incepi formularul... Eu nu am notat-o si a terbuit sa iau legatura cu iei ca am gresit la "platitor de TVA" si neavand numarul de referinta notat nu am mai putut edita formularul ulterior.  Dupa ce completezi tot si descarci documentul trb trimis pe email impreuna cu o poza cu CI ( documentul obtinut find doar o cerere), ulterior pe acel mail trimis o sa primesti documentul aprobat cu numarul EORI care de fapt o sa fie CNP-ul cu "RO" in fata. Uite un video util care m-a ajutat pe mine 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 13 ore, bogdan546 a spus:

Va rog explicati-mi care este avantajul codului EORI .

Mai nou se pare ca o sa fie obligatoriu la Posta daca cumperi din afara EU ( faci import). Este cumva un identificator unic in EU prin care te identifica fie ca persoana fizica fie ca SRL in vederea intocmirii actelor de import ( platirea taxelor, etc..), este un fel de CNP dar pentru import de marfa.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, bogdan546 a spus:

Va rog explicati-mi care este avantajul codului EORI .

Daca nu ti-a cerut nimeni acel cod inseamna ca nu ai nevoie de el. La începutul lui 2019 a fost o mare zăpăceala cu nu știu ce acord intre PR si ANAF (vama), mai bine spus lipsa unui acord ce trebuia reînnoit.

Când m-am prezentat la oficiul cu asistenta vamala pentru a ridica un produs in valoare de 57$, doamna de la posta mi-a spus ca îmi poate da produsul doar daca mă prezint cu chitanța si ce hârțogăria necesara de la un comisionar vamal. Culmea e ca ofițerul vamal era prezent la oficiu poștal doar ca cică nu mai putea face el actele. 

La comisionarul vamal a trebuie sa am EORI sau îmi făceau ei pentru 90 lei, sa duc traducerea facturii (am tradus-o pe loc fără sa fie nevoie de traducere legalizata), sa plătesc TVA-ul + taxa perceputa de comisionar.

Cu tot timpul pierdut, doua drumuri la posta si doua la vama si taxele / comisionarele achitate aproape ca am dublat prețul produsului din China. MARE AFACERE AM FACUT!

După acesta întâmplare "plăcută" mi-a mai cerut cineva EORI? Nicht!

L.E: Acum am văzut ca au mai apărut știri noi pe site-ul PR https://www.posta-romana.ro/a1438/stiri/informare-toate-bunurile-provenite-din-spatiul-extracomunitar-vor-fi-supuse-tva-de-la-1-iulie-2021.html

Link spre comentariu
Acum 17 minute, zvonacfirst a spus:

Daca sunt din Bucuresti, la biroul vamal ce selectez?

Selectati un Birou Vamal
RODRVBU - D.R.A.O.V. BUCURESTI

sau 
ROBU1040 - BANEASA 

Nu sunt sigur insa as zice "D.R.A.O.V. BUCURESTI" eu sunt din Brasov si acolo tot asa este cu "D.R.A.O.V Brasov".  Poate se gaseste un coleg din Bucuresti care sa iti zica mai precis ce a selectat. 

Link spre comentariu

Multumesc mult. Am generat cererea si am si trimis-o la ANAF-DGV.

EDIT:

Am si primit raspuns intr-un email generat automat ca cererea va fi solutionata in doua zile daca documentele trimise sunt in regula.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 2 ore, zvonacfirst a spus:

Multumesc mult. Am generat cererea si am si trimis-o la ANAF-DGV.

EDIT:

Am si primit raspuns intr-un email generat automat ca cererea va fi solutionata in doua zile daca documentele trimise sunt in regula.

Nu stiu la ce te referi prin "ANAF-DGV" pentru Bucuresti trebuie trimis la "[email protected]"

Link spre comentariu

ANAF - Direcția generala a vămilor Regionala București, către aceasta entitate adresezi cererea. 

Între timp am primit răspunsul afirmativ, codul meu EORI este RO+CNP, asa cu a mai scris și alt user. 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări