Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare pentru 24 volti.

Postări Recomandate

Va salut.Caut o solutie comoda pentru incarcarea a 2 acumulatori de 12v/20Ah legati in serie.

La legatura de inseriere mai am un mic consumator pana la masa,adica la 12v.Am facut un incarcator pentru 24 v care functioneza corect la 2A dar datorita rezistentei interne diferite a celor doi acumulatori am caderi diferite de tensiune. Nesanatoase.

Caut o solutie de echilibrare a caderilor de tensiune.Normal ar trebui sa fac un incarcator dublu cu zero la mijloc si +/- dar daca se poate sa fac acest echilibru fara ar fi super.Acest ansamblu este stabil si nu pot modifica legaturile pentru a pune acumulatorii in paralel pentru incarcare.

Link spre comentariu

De ce numiti stabilizatorul drept redresor, D-zeu stie! Redresorul este puntea de diode, tranzistorii formeaza un circuit complex cu o functie mai smechera-stabilizarea.

Link spre comentariu

Este adevarat ca functia "redresor" e vreo 5% din acel aparat, dar eu m-as gandi ca e referirea la faptul ca

sursa initiala a "alternativul".  Stabilizatorul e oarecum specializat, adica este capabil atat de a limita

curentul (initial), cat si tensiunea (finala). Exista, pentru acumulatori altfel decat cu plumb, scheme mai

complexe, cu monitorizarea mai "fina" a tensiunii, dar si a temperaturii, eventual chiar a rezistentei interne....

Dar pentru acumulatorul cu plumb, e ok atat.

Legat de echilibrare. Puteti sa utilizati "ceva" care sa egalizeze tensiunile, insa daca exista un consumator

care papa dintr-o singura baterie, eu v-as recomanda ca cea mai simpla solutie sa schimbati din cand in

cand bateriile intre ele (poate fi dificil/complicat, dar nu ati dat prea multe amanunte legate de constructia

concreta a aparatului dv.)

Link spre comentariu
Acum 43 minute, blazeu a spus:

eu m-as gandi ca e referirea la faptul ca sursa initiala a "alternativul".

Nu. Denumirea e folosită în mod curent și este o moștenire lingvistică de pe vremea când REDAC-ul se comercializa ca "redresor auto", iar userii mai în vârstă ar trebui să știe acest lucru.

WRm4RWt.jpg

E drept că respectivul aparat chiar era doar un redresor auto.

FlCkyDL.png

În rest, legat de echilibrare, mi-e teama că nu există nicio altă soluție (sau nu o văd eu acum) în afara de a construi două montaje identice câte unul pt. fiecare acumulator. Asta e problema in cazul acumulatorilor având grad diferit de uzură.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

"2 acumulatori de 12v/20Ah", ....." datorita rezistentei interne diferite a celor doi acumulatori am caderi diferite de tensiune".

Ac. lucru se intampla daca acumulatorii  sunt tipuri diferite, uzati inegal, etc. 

"La legatura de inseriere mai am un mic consumator pana la masa,adica la 12v". 

Nu inteleg, in timpul incarcarii ac. consumator este cuplat? Daca da, in paralel cu acumulatorul fara consumator, se pune o R, prin care sa treaca curentul consumat de acest "mic consumator ".

Daca si asa se mentine ineglitatea tensiunilor pe cei 2 acc, atunci unul din ei este mai uzat si prooblema se rezolva altfel.

Nu inteleg de ce sunteti asa zgarcit cu amanuntele. O schema cu cei 2 acc. si cum este cuplat consumatorul  (in timpul incarcarii), ar simplifica mult problema si nu ar mai trebui sa mergem pe presupuneri.

PS-nu vad elecronica din Redac 625M, probabil d'aia se numea redresor.

Editat de vera
Link spre comentariu

Am rezolvat problema . Va multumesc.

Modificat incarcatorul, (sau cum i-o mai zice) ca nu mai vreau zece-douazeci de posturi doar pentru definirea lui , pentru 12 volti si printr-un comutator cu contacte serioase pun acumulatorii in paralel la incarcare si in serie la folosire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări