Vizitator Marcel Ciobanu Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 Salutari! As dori o parere in legatura cu o problema intampinata pe un canal al unui amplificator. Acesta functioneaza in principiu; reusesc sa ii reglez tensiunea de offset la valoarea 0 in clasa B, insa imediat ce ii dau curent de mers in gol cativa zeci de mA, apare dezechilibru si tensiune la iesire aproximativ 200mV. Nu mai reusesc sa scad din reglaj offset-ul decat pana pe la 75mV cu semireglabilul la maxim de cursa. Am masurat valorile tuturor rezistorilor folositi si nu sunt diferente mari, pana in 5%; deasemenea, toti condensatorii electrolitici sunt noi. Mentionez ca problema o apare doar pe un canal, la celalalt merg facute reglajele fara probleme. Incarc si schema folosita. Daca cineva cu mai multa experienta decat mine ma poate ajuta multumesc anticipat. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 Cateodata ce e prea simplu nu-i intotdeauna si bun, pentru ca se fac cam multe compromisuri. Schemele simetrice sunt mai sensibile in stabilizarea psf-ului, iar tu acolo depinzi de cam multe rezistente ( si de tolerantele lor ) pentru un echilibru optim. Vad impedante inegale in intrari, deci schema are o tendinta naturala catre offset marit. Concret, rezistenta de la inversoare spre iesire este de 22k in timp ce aia de la neinversoare la masa este 27k, astea trebui sa aiba aceeasi valoare. Recomandabil este ca si celelalte 2 sa aiba aceeasi valoare ( cea de 1k de la inversoare spre condul de 100u cu cea de la neinversoare catre intrare care e 3k3 ). Ar trebui sa imperechezi BC-urile intre ele, si ar mai trebui cateva imperecheri dar ma abtin. Fa asta si vezi ce rezultat obtii. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 Cu ce tranzistoare este cuplat termic tranzistorul din superdioda ? Link spre comentariu
Vizitator Marcel Ciobanu Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 (editat) e cuplat termic cu tranzistorii finali, prefinalii nu sunt montati pe radiatoare cel mai mult ma nedumereste dezechilibrarea doar in momentul in care ii deschid bias-ul Editat Martie 7, 2018 de Marcel Ciobanu Link spre comentariu
Marian Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 Ai citit ce-am scris eu mai sus? Si daca da ai inteles recomandarile mele? Link spre comentariu
Vizitator Marcel Ciobanu Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 Acum 38 minute, marian a spus: Ai citit ce-am scris eu mai sus? Si daca da ai inteles recomandarile mele? da, in timp ce dezlipeam tranzistorii de pe cablaj sa le verific factorul de amplificare am descoperit si problema; pinul central, adica pentru colectorul prefinalului TIP32 era desprins exact de sub capsula si conducea doar prin contactul asigurat de sustinerea pinului in cablaj; contact imperfect cu alte cuvinte; am inlocuit acel prefinal si s-a rezolvat; multumesc oricum pentru recomandarile legate de schema Link spre comentariu
franzm Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 De unde provine bunatatea de schema? Nu asa se leaga în paralel tranzistoarele de putere (finalii dinspre plus). Îi musai sa fie quasicomplementar? N-ai gasit acolo niste TIP35C sa pui? Link spre comentariu
Vizitator Marcel Ciobanu Postat Martie 7, 2018 Partajează Postat Martie 7, 2018 Acum 18 minute, franzm a spus: De unde provine bunatatea de schema? Nu asa se leaga în paralel tranzistoarele de putere (finalii dinspre plus). Îi musai sa fie quasicomplementar? N-ai gasit acolo niste TIP35C sa pui? am realizat amplificatorul cu ce tranzistori finali am avut prin sertar (PNP) si il utilizez fara probleme majore si cu satisfactie de 4 ani... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum