Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori mari. Cum ?


Vizitator

Postări Recomandate

Cum se verifica corect un electrolitic de 31.000uF la 50V de marimea unei canete de pepsi si care se foloseste intr-un aparat de sudura pe iesire.

Rog sa posteze cine s-a intalnit cu problema asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • orgasmo

    7

  • UDAR

    4

  • validae

    1

Top autori în acest subiect

Ce înseamnă ”foarte rezonabil” ? 
Chestia e că data sheet-ul e jenant de subțire pentru Cornell Dubilier .... fără ESR, fără Iripple .... 

 

OFF TOPIC . Merci, Marian !

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Acum 7 ore, cocochannel a spus:

 

Chestia e ca in MIG fac probleme, iar pe masa dau foarte rezonabil, de nu-ti vine sa-i pui la gunoi. 

2qn8kfo.jpg

In link un exemplu de condensator care dadea bine pe functia de capacimetru de la un multimetru, pe un tester LCR isi arata pierderile prin ESR marit si Vloss iar in ultima testare la frecvente de 100Hz, 120Hz, 1KHz, 10KHz, nu dadea bine deloc: https://streamable.com/kyoee

Editat de orgasmo
Link spre comentariu

Orgasme, misto aparatele. M-am uitat si la video , un pic, dar coloana sonora e cam obositoare.

Te rog sa ma lamuresti daca am inteles bine. Trebuie ca ESR sa fie cu 2 zerouri dupa virgula ? Vloss cat trebuie sa fie ? La mine arata ESR 0.03 si Vloss intre 0.9 si 1.3 (parca, o sa mai verific).

Cand zic rezonabil ma refer ca am pus tensiune pe ei, sta bine-mersi, din 30V aveau 27V dupa 3 ore, capacitatea e 32mF la unul si 28mF la altul care vomase un pic pe la supapa. Probabil ca la curenti mici merg foarte bine si cu electrolitul pe jumatate pierdut. Condensatorii astia lucrau cate 5 in paralel intr-un aparat de sudura care nu cred ca avea mai mult de 100A (sarma avea 2mm, dar nu ma pricep la sudura)

Link spre comentariu

Probabil ca nu mai e bun la 50A, d-aia s-or fi dus si doua diode din puntea semicomandata. Normal ca s-a schimbat tot bancul, dar ma intrebam daca e bun de folosit in chestii mai casnice. Eu chiar m-am mirat cum se comporta dupa atatia ani de functionare. Am inteles, n-am cum sa-l masor. Mi-ar trebui un traf baban o sarcina asemenea, reglabila pe deasupra si un osciloscop cu care sa vad cand sarcina incepe sa traga din dioda si nu din condensator. Se poate inchide topicul.

Asta cu bun si prost e relativa. Am avut pe pielea mea un condensator intr-o electrocasnica care a nimerit la 206V (sau peste) in loc de 120V, el fiind la 160V. S-a umflat, a facut fumulet magic, a iesit si ceva puf din el. Am chemat garantia (cu mare inocenta, chit ca era vina mea) si ala  facut toate verificarile, mi-a zis ca e ok. Eu cam stiam ce s-a intamplat si am tot asteptat un an de zile sa pice in garantie, dupa vreo doi ani chiar uitasem de el, nu a mai mers intr-o zi si am desfacut magaoaia si am inlocuit c-ul. Totul in regula, functioneaza dupa 8 ani. Daca imi spunea cineva ca un condensator explodat mai poate functiona inca 2 ani, in cel mai bun caz nu-l credeam.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, cocochannel a spus:

 

Te rog sa ma lamuresti daca am inteles bine. Trebuie ca ESR sa fie cu 2 zerouri dupa virgula ? Vloss cat trebuie sa fie ? La mine arata ESR 0.03 si Vloss intre 0.9 si 1.3 (parca, o sa mai verific).

xc6btf.png

ESL pacaleste unele testere LCR si afiseaza un ESR eronat, Vloss la capacitatea de 31000uF 0,6 ar fi ideal, ESR-ul cu 0,00xx reprezinta adevarul si depinde mult de frecventa de test a testerului.

Legat de metoda cu incarcarea la 30V, tensiunea ar trebui sa scada dupa zile/saptamani la 27V.

Editat de orgasmo
Link spre comentariu
Acum 4 ore, orgasmo a spus:

Legat de metoda cu incarcarea la 30V, tensiunea ar trebui sa scada dupa zile/saptamani la 27V.

Nu-i adevărat! Scăderea de 3V în 3 ore este foarte bună ! Corespunde la sub 10µA leakage. 

Link spre comentariu

Capacitor leakage current (IL ) is an important device parameter that can be alternatively expressed in terms of insulation resistance (Rp). These two parameters are related by the equation IL = Vw / Rp, where Vw is the working voltage specification of the capacitor. When measuring capacitor leakage current, the capacitor must be fully charged and stable at its test voltage. In addition, any error currents caused by dielectric absorption or dielectric material soakage need to be removed. To eliminate these errors, all capacitor leakage current and insulation resistance measurements require some wait time after applying a test voltage. The required wait time depends on a given capacitor’s dielectric absorption characteristics.

http://literature.cdn.keysight.com/litweb/pdf/5992-1307EN.pdf?id=2693044

Link spre comentariu

Nu te supăra , e obositor stilul ăsta al tău de a posta doar poze, link-uri și citate . Știu foarte bine ce e curentul de pierderi (scurgere ) al unui condensator, mulțumesc că mi-ai reamintit dar nu era nevoie .

Problema e că la postul ....  ( Ooooops ! Nu mai avem numere la posturi ? ) de mai sus ai făcut o afirmație pe care eu am contrazis-o .
Demonstrație : O capacitate de 31000µF cu o scădere de tensiune de 3V dă o pierdere de sarcină de 93000µC. În timp de 3 ore adică 10800s curentul mediu de descărcare ( deci curentul de pierderi ) a fost de 93000µC/10800s = 8.6µA . Condensatorul este deci foarte bun din acest punct de vedere . Aș fi curios să-mi arăți un electrolitic ( de 50V nominal ) care se descarcă de la 30V la 27V în zile - săptămâni . 

Link spre comentariu

Unii producatori folosesc propriile formule de calcul, care difera de la o serie la alta:

In the ideal case the leakage current IL of an electrolytic capacitor depends on the capacitance value of the capacitor, the applied voltage, a constant adder and, particularly importantly, on the measuring time. Normally the leakage current of an electrolytic capacitor is therefore specified with a formula that contains the capacitance CR and the rated voltage UR and which defines the limit value of the leakage current after a certain measuring time (in this case 2 and 5 minutes), for example using the following formulae:

• IL (2 min) < (0.01 * UR * CR) + 3 µA

• IL (5 min) < (0.002 * UR * CR) + 3 µA for UR ≤ 100 V

• IL (5 min) < (0.01 * UR * CR) + 3 µA for UR > 100 V or, in accordance with EN 130300

• IL (5 min) < (0.3 * UR * CR) 0.7) + 4 µA

However, every manufacturer uses his own calculation formulae, most of which also differ from series to series. The leakage current value calculated with the relevant formula defines the maximum value after the elapse of the measuring time after the rated voltage has been applied. Normally the value of the leakage current will be much smaller.

Test de anduranta de 1000 de ore in Figure14 : http://www.tadiranbatteries.de/pdf/applications/leakage-current-properties-of-modern-electrolytic-capacitors.pdf

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări