Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul tensiunii dupa redresare?

Postări Recomandate

Buna ziua! Poate ca este jenant si ca s-au mai creat zeci de topicuri dar nu m-am lamurit pe deplin in ceea ce priveste redresarea tensiunii.Doresc sa alimentez o schema la 24V DC 5A.Cati volti trebuie sa imi debiteze transformatorul in secundar  ca dupa redresare si filtrare sa imi rezulte 24V DC?Stiu ca nu este stabila acea tensiune si ca scade dupa ce alimentez consumatorul.Transformatorul este capabil sa imi debiteze 5A(secundarul este bobinat cu sarma de cupru 1.7mm2) deci sarim peste partea asta.Eu din cate am gasit tensiunea debitata de transformator trebuie inmultita cu 1.41 adica radical din 2 dupa care se scade caderea pe dioda adica 0.6-0.7V.Eu o sa folosesc o punte capsulata deci din cate stiu eu se i-a in considerare ca , curentul trece prin  2 cate doua diode.Si sa incep.Sa zicem ca transformatorul imi debiteaza 18v AC. 18 x 1.41 - 1.3=  25.38 - 1.3  = 24.08V DC.Cat o sa imi rezulte daca o sa montez dupa punte un condensator de filtraj gen 4700uF plus ca tensiunea o sa scada in momentul in care o sa conectez si sarcina adica placa pe care doresc sa o alimentez?Schema pe care doresc sa o alimentez este o statie de lipit cu letcon la 24V.

abc.png

linh kien.png

Link spre comentariu

In conditiile date de tine, raman cei 24.08V, dar trebuie sa intelegi partea cu redresarea si condensatorul.

Ce masuram noi in AC este RMS-ul (root mean square),  mai simplu, ecvhivalentul in DC al tensiunii alternative care ar genera aceeasi putere.

Din cauza asta, tensiunea de 18v sinusoidala din transformator, masurata cu multimetrul are de fapt varfurile la 18 * 1.41 = 25.4V. Daca nu montezi condensatorul dupa punte, vei masura 18V. Condensatorul mentine tensiunea de varf (daca sarcina nu este prea mare), si obtii in final cei 24V

Link spre comentariu

Sigur, cel mai simplu este să măsori . dar dacă dorești să calculezi atunci trebuie să ții cont de următoarele aspecte :

1. Tensiunea de ieșire a transformatorului - dacă e dată de fabricant atunci reprezintă valoarea peantru sarcină nominală . De văzut  dacă e dată pentru 220V , atunci trebuie corectată la tensiunea actuală a rețelei, 230V.  Dacă nu e specificată ( sau cunoscută ) atunci cel mai bine o măsurăm într-o sarcină cât mai apropiată de cea nominală . Dacă o măsurăm în gol trebuie să aplicăm o corecție de -4%.....-20% în funcție de putere. Există tabele, nu insist . 

2. Valoarea de vârf. Așa cum ai spus , teoretic ar trebui să fie 1.41 x Urms . În realitate este mai mică din cauză că tensiunea la rețea nu mai este de mult sinusoidală . Eu am găsit chiar și 1.33 dar asta a fost, să zicem, un caz nefericit . Deci cam 1.35-1,38 . 

3. Căderea de tensiune pe diodele din punte . Aceasta este mai mult decât 0.7V pe diodă deoarece ea apare la curentul de încărcare al condensatorului care este mult mai mare decât curentul mediu . Căderi de 2-2.5V pe o punte sunt frecvente. 

4.Pulsația pe condensatorul de filtraj.  Tensiunea calculată conform punctelor 1-2-3 de mai sus este tensiunea de vârf pe condensator . În perioada în care puntea nu conduce ( adică 7-8 ms din 10 ) condensatorul se descarcă . La o durată medie de conducție de 2.5ms a punții avem o descărcare de Ud = ( 7.5ms* I sarcină )/ Cfiltraj . Tensiunea medie - cea măsurată cu multimetrul pe DC  - va fi deci cu Ud/2 mai mică decât tensiunea de vârf. 

NOTA. Observ acum că formatarea nu mai permite indici nici superiori nici inferiori . Vom scrie formulele din ce în ce mai bine ! 

Link spre comentariu

Sa fiu mai exact am transformatorul gata bobinat si scoate 23.7-23.8 AC .L-am conectat la o punte redresoare de 8A si imi rezulta 21V DC fara condensator de filtraj.Trebuie sa ajung la 24v DC ca sa nu ard rezistenta letcon-ului.Dupa ce o sa cumpar si condensatorul (momentan nu am avut timp sa il cumpar) sigur o sa imi rezulte 30V si ceva de volti DC.Voiam sa invat calculul corect sa sa stiu cate spire din secundar ii scot transformatorului ca totul sa fie ok.Oricum apreciez efortul dumneavoastra si va multumesc !

Link spre comentariu

Dar ce te împiedică să comanzi letconul în curent alternativ ? Pui în loc de mosfet un triac și-l comanzi printr-un optotriac, ce va comanda triacul doar la trecerea prin zero.Modificarea e minimală pe schemă, circuitul optotriacului se poate pune direct pe pinii triacului....

Link spre comentariu

Vad ca merg adaugati cu copy/paste din word, dar esti avertizat ca cica sunt in format "rich text", habar n-am ce e aia dar te lasa sa le pastrezi asa. Ce-i drept e migalos si poate chiar descurajator sa compui raspunsul in word si sa-l pui aici dar... Poate rezolva totusi Vasile.

Link spre comentariu
Acum 38 minute, validae a spus:

Dar ce te împiedică să comanzi letconul în curent alternativ ? Pui în loc de mosfet un triac și-l comanzi printr-un optotriac, ce va comanda triacul doar la trecerea prin zero.Modificarea e minimală pe schemă, circuitul optotriacului se poate pune direct pe pinii triacului....

Nu ma pricep asa de mult la modificari.Sunt incepator si sigur daca incep cu experimentele ard ceva si o dureze pana o sa ghicesc cum vin piesele montate.Si daca as face asta lm-ul ce as face cu el?Ma gandesc ca daca modific schema pe curent alternativ si lm-ul functioneaza in DC nu o sa mearga.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, UDAR a spus:

Sigur, cel mai simplu este să măsori . dar dacă dorești să calculezi atunci trebuie să ții cont de următoarele aspecte :

1. Tensiunea de ieșire a transformatorului - dacă e dată de fabricant atunci reprezintă valoarea peantru sarcină nominală . De văzut  dacă e dată pentru 220V , atunci trebuie corectată la tensiunea actuală a rețelei, 230V.  Dacă nu e specificată ( sau cunoscută ) atunci cel mai bine o măsurăm într-o sarcină cât mai apropiată de cea nominală . Dacă o măsurăm în gol trebuie să aplicăm o corecție de -4%.....-20% în funcție de putere. Există tabele, nu insist . 

2. Valoarea de vârf. Așa cum ai spus , teoretic ar trebui să fie 1.41 x Urms . În realitate este mai mică din cauză că tensiunea la rețea nu mai este de mult sinusoidală . Eu am găsit chiar și 1.33 dar asta a fost, să zicem, un caz nefericit . Deci cam 1.35-1,38 . 

3. Căderea de tensiune pe diodele din punte . Aceasta este mai mult decât 0.7V pe diodă deoarece ea apare la curentul de încărcare al condensatorului care este mult mai mare decât curentul mediu . Căderi de 2-2.5V pe o punte sunt frecvente. 

4.Pulsația pe condensatorul de filtraj.  Tensiunea calculată conform punctelor 1-2-3 de mai sus este tensiunea de vârf pe condensator . În perioada în care puntea nu conduce ( adică 7-8 ms din 10 ) condensatorul se descarcă . La o durată medie de conducție de 2.5ms a punții avem o descărcare de Ud = ( 7.5ms* I sarcină )/ Cfiltraj . Tensiunea medie - cea măsurată cu multimetrul pe DC  - va fi deci cu Ud/2 mai mică decât tensiunea de vârf. 

NOTA. Observ acum că formatarea nu mai permite indici nici superiori nici inferiori . Vom scrie formulele din ce în ce mai bine ! 

Da, multi folosesc la calcule valoarea de 1,38.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări