audio1984 Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 Acum 17 minute, modoran a spus: Nu se folosesc letconuri la 230V luate de "la 38" sau de prin China impreuna cu covorase sau manusi, haideti sa nu ne imbatam cu apa rece. 1 - Letconul nu e de la 38 e o firma numita Facom și la ștecher are și împământare 2 - Covorul este de la o stație de transformare de foarte înaltă tensiun (120 KV) cum am spus ei le folosesc in mod constant ! Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 Ideea este că nici cel mai experimentat electronist/electrician nu este 100% în siguranță . Chiar și având absolut toate măsurile de protecție asigurate .Ceva , undeva se poate defecta ceva , ceva poate lua brusc o turnură nefericită iar accidentul poate apărea ca "din senin" ! Totuși pentru noi amatorii , dacă ne documentăm din surse sigure și avizate asupra securității în muncă , dacă ne luăm toate măsurile de protecție și mai ales dacă lucrăm cu extrem de mare atenție , ne putem feri de accidente de tot felul . Toate cele de mai sus coroborate cu faptul că știm cu ce avem de-a face ne poate salva "pielea" . Accidente sau întâmplat , se întâmplă și se vor întâmpla . Poți merge pe strada , îți cade o cărămidă în cap și ești "out" ! Așa că repet o documentare corectă din surse avizate , folosim echipamente adecvate și suntem foarte atenți ne putem proteja .... cel puțin așa văd eu logica acestui subiect ! O seară bună și multā sănătate ! Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 2 minutes ago, audio1984 said: Ideea este că nici cel mai experimentat electronist/electrician nu este 100% în siguranță . Chiar și având absolut toate măsurile de protecție asigurate. Fals! 2 minutes ago, audio1984 said: Totuși pentru noi amatorii , dacă ne documentăm din surse sigure și avizate asupra securității în muncă , dacă ne luăm toate măsurile de protecție și mai ales dacă lucrăm cu extrem de mare atenție , ne putem feri de accidente de tot felul . Iarasi fals! 2 minutes ago, audio1984 said: O seară bună și multā sănătate ! Adevarat, asemenea tuturor! Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 (editat) 1 oră în urmă, Mircea a spus: Fals! Iarasi fals! Adevarat, asemenea tuturor! Dumneavoastră știți mai bine , evident nu am și nu voi avea experiența dumneavoastră ! Așadar dacă tot ce am scris dumneavoastră catalogați că și fals atunci înseamnă că așa este , că tot ce am scris e eronat și nu are nici un fundament real și logic . Poate totuși explicați cum ceva fizic poate fii 100% sigur , perfect , fără erori ? Acest 100% existent tinde către perfecțiune ori perfecțiunea este un termen atât de des folosit în mod eronat ... perfecțiunea nu există în sine ci este doar un termen relativ . Vă rog totuși să nu o luați în nume de rău , aici comunicăm , iar de cele mai multe ori o comunicare , indiferent de forma ei , poate deveni una constructivă . Am să mă retrag din această discuție totuși pentru a nu cauza neînțelegeri sau dispute căci nu-mi stă în fire . Am să cer sfaturi de la colegi atunci când am nevoie (deoarece e un forum extraordinar) voi mai pune și aici întrebări când voi avea nevoie de un sfat sau doua și voi avea grijă să nu mă "prăjesc ! O seara liniștită și multă sănătate ! Editat Iulie 8, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 Barbaro.Depinde ce intervenţii faci.Regula la instalaţiile electrice e scoaterea de sub tensiune... La aparatura electronică se practică utilizarea unei singure mâini la măsurători sub tensiune înaltă.Evident cu utilizare de testere adecvate HV...Dacă se înlocuiesc componente în HV se scoate aparatul din priză şi se descarcă condensatorii. Foarte utili sunt nişte ochelari protecţie sau vizieră.Există componente care în HV fac explozie...Valabilă situaţia şi la aparatura veche.Mi-a zburat un condensator de deparazitare 220V,în carcasa aluminiu,şi s-a înfipt în tavan!! Personal nu m-am electrocutat niciodată în aparatura electronică.Numai la schimbarea unui bec pe reţeaua electrică,în baie... Am un amic în Germania care lucrează staţii pe tuburi din anii '70.Nu s-a electrocutat niciodată.N-a folosit covoraşe cauciuc sau mănuşi speciale niciodată...Dacă ştii ce faci şi ai mână de chirurg... Link spre comentariu
Barbaro Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 (editat) Acum 5 ore, modoran a spus: Nu se folosesc letconuri la 230V luate de "la 38" sau de prin China impreuna cu covorase sau manusi, haideti sa nu ne imbatam cu apa rece. Exact stimate domn, dar unii au nevoie sa arate mereu cât santem de proști noi ceilalti care ne încumetăm sa mai cerem un sfat, sau sa expunem o intervenție. Normal ca istoria mea cu mănușile de tip chirurgical, fără detaliile interventiei poate fi înțeleasă diferit. De exemplu, a-ți avut vreo intervenție la o hota de bucătărie, la local, nu de 4 stele, cu comenzile necurățate,unse de numa numa, sau sa schimbi un element portsiguranta sub tensiune ca nu poți altfel și nu te simți în siguranta cu bocancii pe covorul de cauciuc, și spațiul e destul de mic și mănușile de electrician nu sant făcute pentru astfel de lucrări sant pentru manevre în stații sau cel mult poți schimba niște siguranțe mpr. Nu ma bazez pe noroc la intervenții,va asigur Cand patronul i-ți cere sa sari, nu întrebi de ce, cum, ci doar cât de sus trebuie sa sări. Când refuzi trebuie să ai bagajul pregătit. Branca, a-ți intuit contextul, normal ca la depanat la masa de lucru nu folosesc mănuși, sant electrician de o viata când am început activitatea asta se dădeau teste de protecția muncii pe bune, acum semnează toți ca primarul. Editat Iulie 8, 2021 de Barbaro Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 1. Manusile chirurgicale iti fac mainile sa transpire in cateva minute. Daca se sparg (ciupite, agatate), apoi toata umezeala vine in contact cu conductoarele. Securitar? NU! 2. Este absurd sa schimbi un element port-siguranta sub tensiune, nu se intrerupe oricum circuitul cand il schimbi? Atunci de ce nu tai curentul de la bun inceput? Lucrezi in paralel? Ca sa scutesti 15-20 de minute? Securitar? NU! 3. Iar cand seful iti zice sa sari, tu te intrebi ce e mai important: viata ta (familia) sau un salariu? Cata vreme sari fara sa te gandesti la posibilele consecinte, atunci astepta-te sa te bage si mai in rahat seful tau data urmatoare. In JT nu exista instalatie care nu poate fi scoasa de sub tensiune pentru interventii, cu atat mai mult o amarata de hota jegoasa (data urmatoare cere-le sa o curete in avans, ca altfel le-o curata Sanepidul). Exista clienti cu pretentii absurde si sefi care stau la caldurica si tu iti risti viata. Link spre comentariu
Barbaro Postat Iulie 9, 2021 Partajează Postat Iulie 9, 2021 (editat) Domnule @Mircea aveți dreptate nu contest, am arătat cum m-am descurcat silit de anumite împrejurări și bineînțeles asta e din categoria 'nu faceți așa'. Sigur dacă ITM ar penaliza patronatul la absolut orice abatere în domeniul securității muncii, P. C. I., și viata persoanelor ar fi mai presus de orice, nu am avea cazuri de genul "Colectiv". Vor trece câteva generații pana ce în Ro. se va schimba situația corupției. Patronul este încă stăpân pe tot ce mișcă în curtea sa, ba mai și semnezi o hârtie cu termeni de confidențialitate sa fii pedepsit dacă vorbești. Numai de bine sa auzim. Editat Iulie 9, 2021 de Barbaro Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 9, 2021 Partajează Postat Iulie 9, 2021 Pentru ca e forum de electronica spun clar....traf de separare. Link spre comentariu
Craciun Postat Septembrie 4, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2021 Salut, Un tutorial bun despre trafo de separare: BR/Daniel Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 20, 2022 Partajează Postat Iunie 20, 2022 La 08.07.2021 la 19:07, audio1984 a spus: Ideea este că nici cel mai experimentat electronist/electrician nu este 100% în siguranță . Chiar și având absolut toate măsurile de protecție asigurate .Ceva , undeva se poate defecta ceva , ceva poate lua brusc o turnură nefericită iar accidentul poate apărea ca "din senin" ! Totuși pentru noi amatorii , dacă ne documentăm din surse sigure și avizate asupra securității în muncă , dacă ne luăm toate măsurile de protecție și mai ales dacă lucrăm cu extrem de mare atenție , ne putem feri de accidente de tot felul . Toate cele de mai sus coroborate cu faptul că știm cu ce avem de-a face ne poate salva "pielea" . Accidente sau întâmplat , se întâmplă și se vor întâmpla . Poți merge pe strada , îți cade o cărămidă în cap și ești "out" ! Așa că repet o documentare corectă din surse avizate , folosim echipamente adecvate și suntem foarte atenți ne putem proteja .... cel puțin așa văd eu logica acestui subiect ! O seară bună și multā sănătate ! Deși postarea este mai veche am sa explic dece @Mircea a spus ca-s false afirmațiile. Intotdeauna cind se lucreaza in medii periculoase nu se merge pe o singura măsură de siguranță ci exista minim doua iar dacă este posibil chiar mai multe. Daca aceste masuri de siguranță sint respectate iar dispozitivele ce țin de aceste masuri de siguranță sint permanent verificate reparate și înlocuite atunci șansele ca să se intimpla ceva" rau" sint foarte mici spre inexistente. În toate cazurile cind s-au prăbușit avioane, spre exemplu, au fost un cumul de factori, de greșeli, defecțiuni și mai ales nepăsare sau neștiință (care este generata tot de nepăsare). De exemplu: furtună cu chiciura, dejivrare defecta, senzor de viteza defect sau înfundat cu gheata și piloți neexperimentati. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 20, 2022 Partajează Postat Iunie 20, 2022 Prima regula in lucrul in situatii periculoase este ca riscul trebuie eliminat. Daca nu poate fi eliminat, atunci trebuie redus. INSA, indiferent cat il reduci, daca consefintele raman aceleasi, prea mult nu ai avansat. Exemplu: purtat manusi omologate pentru lucrul sub tensiune. Foarte bune, nu neaparat greu de lucrat cu ele, dar e ceva. Riscul de electrocutare e redus, nu eliminat complet caci poti atinge o piesa sub tensiune cu cotul sau fruntea, etc. Ba chiar manusa poate fi alterata in sensul uzurii, de altfel cere inspectii regulate chiar de nu o utilizezi. Totusi, securitatea muncii este o chestie care tine de cultura profesionistului/firmei, nimic nu justifica asumarea unui risc, oricat de mic ar fii el sau consecintele lui. Cele mai periculoase afirmatii sunt: "a lucrat 30 de ani cu X si Y sisteme si nu a patit nimic, nu e asa de grav, asa se lucreaza dintotdeauna, etc". Ganditi-va la familie inainte de a baga surubelnita intr-un aparat sub tensiune! Cereti oprirea alimentarii si asigurati-va ca nimeni nu inchide disjunctorul fara acordul dvs! Nu poate fi oprita alimentarea acum, se poate mai tarziu? Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 21, 2022 Partajează Postat Iunie 21, 2022 Acum 17 ore, Mircea a spus: Cele mai periculoase afirmatii sunt: "a lucrat 30 de ani cu X si Y sisteme si nu a patit nimic, nu e asa de grav, asa se lucreaza dintotdeauna, etc". Ganditi-va la familie inainte de a baga surubelnita intr-un aparat sub tensiune! Cereti oprirea alimentarii si asigurati-va ca nimeni nu inchide disjunctorul fara acordul dvs! Nu poate fi oprita alimentarea acum, se poate mai tarziu? Pățanie personală....după 42 ani de lucru cu circuite electrice! -Instalatie de putere -2 trafuri de 1000kva cu celule separatoare dotate cu OROMAX din care doar unul sub tensiune pe medie (6kv)....o cameră plină cu celule de distribuție alimentate din barele de distribuție de la celula principală,cea cu OROMAX....care OROMAX era de 1600A și revizia făcută cu 2 zile înainte....curățat,șters,uns, protecții verificate....trebuia defrișată o celulă de alimentare-adică îndepărtat cablul de plecare din celulă și pus altul nou în locul lui....din bare -care erau sub tensiune!-venea bloc de siguranțe MPR,separator(separare vizibilă) , întrerupător USOL și cablul care trebuia îndepărtat....scos siguranțele, deschis separatorul,deconectat USOL-ul....cablul care trebuia îndepărtat -ACYABY 3 x 185+95mmp....șuruburile de fixare M16 le desfăceam cu cheie inelară cu cot calibrul 24....băgat în celulă ,în genunchi, ca să am forță să trag de cheie....echipat cu salopetă, mănuși de lucru(nu electroizolante!),bocanci,șapcă și ochelarii pe ochi(de,nu prea mai văd bine!)...desfăcut primul șurub,în regulă....trec la al 2-lea și forțez desfacerea astfel încât celălat capăt al cheii atinge partea metalică a celulei....un scurtcircuit violent,topită mănușa de protecție de pe mâna stângă(cea cu care acționam cheia) și câmp galben generalizat la ochi!....cam 7-8 secunde și vederea a început să revină....șansa a fost că a declanșat OROMAX-ul pe care îl revizuisem cu 2 zile înainte!....după un minut de pauză ,suficient să-mi revină complet simțurile, am trecut la investigații!....ca să constat că acel cablu pe care trebuia să-l îndepărtez era ,de fapt, un BY-PASS făcut de la ultima celulă din șir ,care celulă avea toate elementele de conectare închise și cablul în cauză era sub tensiune!....!!!!....un simplu test cu detectorul de câmp era edificator!....ce șanse erau ca -cu 3 dispozitive de comutație deconectate- acel cablu să fie sub tensiune....?....infime!!....și totuși o intervenție a unor dorei combinată cu rutina meseriașului a dus la un astfel de final....dacă nu m-aș fi bazat pe experiență și aș fi făcut verificări complete , nu s-ar fi întâmplat accidentul....rezultatul ? mîna stângă bandajată de la încheietură spre cot 10cm timp de 2 luni....control la ochi, totul în regulă....s-a întâmplat în martie anul ăsta....și acum mai am urme pe zona afectată de arsură....dar, vindecare completă și fără alte urmări .....asta e domnilor!....de asta normele de securitate a muncii nu trebuie luate în derâdere! Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 21, 2022 Partajează Postat Iunie 21, 2022 Dle Flomar, ati avut viata in dvs. Nu am inteles daca barele pe care ati lucrat erau la 6kV, dar noroc mare ati avut din 2 puncte de vedere. 1. Disjunctorul a declansat, deci scurtul facut a fost suficient de puternic cat sa declanseze cat mai repede. 2. Puterea de scurtcircuit disponibila la bare nu a fost suficient de puternica incat sa dezvolte o energie care sa topeasca barele si cheia. Daca se topeau, acum erati gaurit ca o sita si ars bine de tot. Plus socul exploziei va trantea de nu va vedeati. PS: Contrar a ce s-ar crede, un scurt mai puternic declanseaza mai repede un disjunctor. Un scurt prea slab permite acumularea energiei, caci disjunctorul are nevoie de mai mult timp ca sa detecteze defectul, iar energia acumulata se traduce in explozie cu consecinte greu de prevazut. Acuma, dle Flomar, data urmatoare cereti sa fiti acompaniat de un coleg. Din 2, macar unul se gandea sa verifice prezenta tensiunii, e un minim minimorum. In plus, in caz de accident, un coleg ajuta pe celalalt. Altfel, numai interventii in securitate! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum